jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Przepis na wiosnę? Zdradzamy tajną recepturę

W marcu jak w garncu, a kwiecień plecień, bo przeplata.

W marcu jak w garncu, a kwiecień plecień, bo przeplata. Zmiana pór roku oznacza energetyczną zmianę nie tylko w przyrodzie, ale i w nas samych. Jest tak wiele rzeczy, które możemy zrobić, aby psychicznie, fizycznie i duchowo przygotować się na nadejście nowej pory roku. Wypróbuj poniższe wskazówki, a natychmiast poczujesz przypływ wiosennej energii!

Wielu z nas czeka na „odpowiedni” czas, by coś zmienić - włączyć aktywność fizyczną, zacząć się dokształcać, zmienić nawyki żywieniowe. Tymczasem prawda jest taka, że zwykle nigdy nie jest się w 100% gotowym, a moment nigdy nie będzie idealny. Dlatego warto po prostu zacząć. Zwłaszcza, że teraz, kiedy nadchodzi wiosna, o wiele łatwiej zrobić pierwszy krok.

Celebruj poranki

Wraz ze zmianą czasu i wcześniejszym wschodem słońca, wstawanie z łóżka staje się łatwiejsze. Badania sugerują, że ludzie, którzy wcześnie wstają, są szczęśliwsi nie tylko przez krótki czas, ale przez całe życie. Częściej przewidują problemy i starają się je minimalizować. Są przy tym proaktywni. Wiele badań łączy proaktywność z lepszymi wynikami w pracy, większym sukcesem zawodowym i wyższymi zarobkami. Wstając wcześniej, mamy także czas, aby przygotować pełnowartościowy posiłek, który da nam energię na kolejnych kilka godzin. Trudno sobie wyobrazić cokolwiek, co nie smakuje lepiej z dodatkiem sera - makaron, bajgiel a nawet warzywa. Dobrze rozpoczęty poranek oznacza pozytywne nastawienie na cały dzień. Wiosenna sałatka z żółtym serem z pewnością się do tego przyczyni – przepis znajdziesz na końcu artykułu.

Zadbaj o to, co Ci służy

Wiosna jest jak odrodzenie. Przejrzyj swoją szafę i wyciągnij z niej wszystko, czego absolutnie nie będziesz już używać. Możesz przy okazji zrobić porządki i ułożyć ubrania w dwa stosy - jeden na następną zimę, a drugi do rozdania. Nie ma nic bardziej energetyzującego, jak w końcu móc odłożyć zimowy płaszcz na kolejny sezon!

Poświęć trochę czasu na refleksję. Zastanów się i zapisz w dzienniku, co jesteś gotowy zostawić za sobą, a co chciałbyś wprowadzić do swojego życia. Jeśli chcesz postawić na aktywność, nie zakładaj od razu 5 treningów tygodniowo, skoro do tej pory zawsze korzystasz z windy, a nie ze schodów. Stawiając poprzeczkę za wysoko, szybko się zrazisz i w efekcie … odpuścisz. Czy nie lepsza będzie strategia małych celów? Łatwiej je osiągnąć, a z każdym kolejnym, który zdobędziesz, wzrośnie Twoja wiara we własne możliwości.

Jedz sezonowo

Kolejnym atrybutem nowej pory roku jest pojawienie się nowych, sezonowych produktów. Wiosną, do posiłków warto włączyć świeże warzywa - zielone i liściaste. Zajrzyj na lokalny targ i zobacz, co jest ponownie dostępne. W sklepie odwiedź dział z produktami, które dostarczą Ci witamin i poprawią walory smakowe potraw. Niezmiennie dobrym wyborem jest ser żółty, bardzo dobre źródło wapnia. Ser typu Gouda, np. Gouda MSM Mońki w bloku, z 700-740 mg Ca na 100 g produktu, zostawia w tyle camembert, brie czy fetę. Gouda zawiera ponadto witaminy z grupy B, witaminę D i E, a także spore ilości witaminy A – dobrze przyswajalnej, ze względu na dość wysoki poziom tłuszczu. W towarzystwie świeżych warzyw i ulubionych ziół, komponuje się wyśmienicie. Przekonaj się osobiście, przyrządzając lekką, wiosenną sałatkę z żółtym serem, z przepisu poniżej.

Wiosenna sałatka z żółtym serem

Wiosenna sałatka z żółtym serem

Składniki:

  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 7 liści młodej sałaty karbowanej (np. typu lollo bianco)
  • 100 g sera Gouda MSM Mońki w bloku
  • łyżka oliwy z oliwek
  • pęczek młodego szczypiorku
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • sól

Wykonanie:

Wszystkie warzywa dokładnie umyj i osusz. Pomidorki przekrój na pół, szczypiorek posiekaj w drobne, kilkumilimetrowe paseczki, natomiast ser pokrój w małe, równe kostki. Średniej wielkości miskę wyłóż liśćmi sałaty, dodaj pomidory oraz ser. Całość przypraw według uznania i lekko wymieszaj od spodu. Na koniec posyp całość świeżym szczypiorkiem, a przed podaniem skrop oliwą z oliwek.

Sałatkę możesz wzbogacić ulubionym dressingiem.

Smacznego!