Artykuł Dodaj artykuł

Wielkanocny wianek drożdżowy

Wielkanocny wianek drożdżowy

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 100 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 40 g świeżych drożdży, pokruszonych
  • 150 g mleka
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli 

 

W miseczce mieszamy drożdże, mleko i cukier.

Wielkanocny wianek drożdżowy

Odstawiamy zaczyn do wyrośnięcia. Mąkę łączymy z jajkami, żółtkami, zaczynem i solą, wyrabiamy ciasto. Na koniec wyrabiamy dodajemy roztopione, wystudzone masło. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.

Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na dwie części, jedna część 2/3 objętości, druga 1/3. Z każdej części formujemy po 3 wałki. Zaplatamy w warkocz. Większy warkocz łączymy w okrąg, mniejszy układamy na górze dużego warkocza. Wianek zostawiamy do wyrośnięcie. Na koniec smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem. Pieczemy w temp. 180 stopni 20-25 minut.

Smacznych Świąt.

Artykuł został dodany przez firmę

Młynomag Sp.j.

Nasz młyn położony jest w sercu Warmii i Mazur, pośród żyznych pól słynących z upraw zbóż konsumpcyjnych. To korzystne położenie pozwala nam produkować mąkę z surowców najwyższej jakości. Mąka z "Młynomagu" jest w 100% naturalna.

Zapoznaj się z ofertą firmy


Inne publikacje firmy


Podobne artykuły