jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Żywność ekologiczna - dlaczego jest warta zakupu?

Nie ulega wątpliwości, że żywność ekologiczna jest bardziej wartościowa z punktu widzenia smaku, zdrowia i dobrego samopoczucia od żywności konwencjonalnej.

Nie ulega wątpliwości, że żywność ekologiczna jest bardziej wartościowa z punktu widzenia smaku, zdrowia i dobrego samopoczucia od żywności konwencjonalnej. W ekologicznych warzywach i owocach znajduje się nie tylko mniej szkodliwych pestycydów i metali ciężkich, ale przede wszystkim ich skład jest bogatszy pod względem witamin i składników odżywczych. Zdrowsze i bardziej wartościowe jest również ekologiczne mięso, produkty mleczne, czy produkty pełnoziarniste. Zanim jednak zdecydujesz się na zakup żywności ekologicznej, sprawdź czym powinna się ona wyróżniać.

Żywność ekologiczna

Produkty ekologiczne - najważniejsze informacje

Istnieje wiele sprawdzonych sklepów z żywnością ekologiczną. Doskonałym tego przykładem jest supermarket BeMuke - https://bemuke.pl/, który działa na terenie Wrocławia i okolic. Zanim jednak zdecydujesz się na ekologiczne zakupy, warto dowiedzieć się, czym właściwie są te naturalne produkty.

Żywność ekologiczna oznacza produkty wysokiej jakości pozyskiwane z surowców roślinnych lub zwierzęcych. Są one uprawiane lub hodowane w gospodarstwach ekologicznych, czyli takich, które unikają stosowania sztucznych środków chemicznych ochrony roślin, sztucznych nawozów, dodatków do pasz, czy regulatorów wzrostu. Produkty tego typu są więc bezpieczne dla zdrowia, a także zawierają wiele witamin, składników mineralnych oraz odżywczych niezbędnych dla zachowania dobrego samopoczucia. W odróżnieniu od produktów konwencjonalnych, ekologiczna mąka gryczana, czy sery kozie pozbawione są toksycznych substancji, co poza pozytywnym wpływem na organizm gwarantuje im naturalny smak. Produkty ekologiczne są pozbawione sztucznych wzmacniaczy smaku i aromatu.

Dodatkowo warto podkreślić, że żywność bio produkowana jest bez GMO (Genetycznie Modyfikowanych Organizmów). Na żadnym etapie produkcji nie jest również poddawana działaniu promieniowania jonizującego. Produkty naturalne są także przyjazne dla środowiska ze względu na wyeliminowanie sztucznych substancji chemicznych.

Dowóz do domu produktów ekologicznych

Wzrost zainteresowania ekologiczną żywnością spożywaną przez konsumentów sprawił, że pojawiła się potrzeba certyfikacji produktów ekologicznych. Samo oznakowanie produktów napisem „Bio” lub „Eko” może wprowadzać w błąd, dlatego oprócz tego warto poszukiwać na opakowaniach specjalnego logo symbolizującego produkcję ekologiczną. Ma ono postać liścia utworzonego z gwiazd na zielonym tle. Obok natomiast powinien znaleźć się numer upoważnionej jednostki certyfikującej, której podlega dany producent żywności, np. PL-EKO-O7. Obligatoryjne jest także określenie danego rolnictwa, np. Rolnictwo UE.

bio

Produkty posiadające na etykiecie takie oznaczenia całkowicie spełniają wymagania ustawy o rolnictwie ekologicznym. Posiadany certyfikat jest natomiast dla konsumenta gwarancją, że co najmniej 95% składników wchodzących w skład zakupionego produktu zostało wyprodukowane ekologicznymi metodami. Certyfikat stanowi także swego rodzaju potwierdzenie, że produkt był kontrolowany na każdym etapie swojego powstawania, czego niestety nie można powiedzieć o dostępnych w sprzedaży nieoznakowanych surowcach.

Jeśli ze względu na zdrowie swoje oraz najbliższych planujesz wprowadzić do swojego jadłospisu żywność ekologiczną, zapewne zastanawiasz się, gdzie kupować zaufane produkty. Jeśli w pobliżu domu nie masz sklepu posiadającego stosowne certyfikaty, postaw na sprawdzony sklep internetowy. Sklep ekologiczny dostawa pod same drzwi jest nie tylko wygodna, ale zwalnia cię również z obowiązku sprawdzania wszystkich etykiet zakupionych produktów. Warto więc zaufać przetestowanym dostawcom.

Artykuł sponsorowany