jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Piknik w gruzińskim stylu - przepis na słodki chlebek nazuki!

Idealnym sposobem na odpoczynek jest piknik w gruzińskim stylu, który można zrobić we własnym ogródku lub na balkonie.

Wiosna już na dobre zawitała do Polski! Dni są coraz dłuższe, właśnie dlatego warto korzystać z ciepłych wieczorów i zrobić sobie chwilę przyjemności. Idealnym sposobem na odpoczynek jest piknik w gruzińskim stylu, który można zrobić we własnym ogródku lub na balkonie.

Z nadejściem wiosny, gruzińskie i polskie stragany są obfite w truskawki, morwy oraz różne odmiany wiśni i czereśni. Jednak prócz owoców, na piknik warto przygotować tradycyjny gruziński przysmak jakim jest słodki chlebek – nazuki.

Piknik w gruzińskim stylu - przepis na słodki chlebek nazuki!

Składniki

  • 3 jajka
  • 125 g masła
  • 400 g cukru
  • 0,5 l mleka
  • łyżeczka cynamonu
  • 0,5 łyżeczki mielonych goździków
  • 1 laska wanilii
  • 1 kg mąki
  • 1,5 łyżeczki drożdży
  • 300 g rodzynek
  • olej słonecznikowy
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Dodaj cukier, sól i masło do mleka i podgrzewaj, aż składniki się roztopią. Poczekaj aż mieszanina wystygnie. Po ostygnięciu dodaj drożdże. Ubij 2 jajka (jedno zostaw do posmarowania) i zmieszaj z masą. Dodaj cynamon, goździki, wanilię i dobrze wymieszaj.

Wsyp mąkę do masy i ugniataj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Następnie dodaj rodzynki i wymieszaj. Podczas wyrabiania ciasta użyj odrobiny oleju słonecznikowego.

Gdy ciasto będzie gotowe, uformuj je w kulę, posmaruj olejem, przykryj ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na 1-2 godziny, aby mogło urosnąć.

Po tym jak ciasto urośnie, podziel je na 6 części, uformuj w kulki, przykryj i ponownie pozostaw na 20 minut do wyrośnięcia. Następnie uformuj każdą kulę w półksiężyc. Ułóż bochenki na patelni, posmaruj je roztrzepanym żółtkiem i mlekiem. Pozwól im piec się w piekarniku w temperaturze 180 stopni. Piecz do uzyskania złotego koloru.

Idealnym dodatkiem do ogródkowego pikniku jest różowe musujące półsłodkie wino Marani, o delikatnym owocowym smaku. Aromat poziomek i truskawek sprawi, że poczujesz się jak na gruzińskim targu z owocami.