jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Domowy budyń na Dzień Dziecka - to proste!

1 czerwca – na ten dzień ze zniecierpliwieniem czekają wszystkie dzieci.

1 czerwca – na ten dzień ze zniecierpliwieniem czekają wszystkie dzieci. Otrzymują wówczas nie tylko moc prezentów, ale też ulubione słodkie upominki, a w wielu domach organizowane są przyjęcia z przyjaciółmi i rówieśnikami. Okazji do świętowania nie zabraknie, ponieważ w ten sam dzień przypada również Światowy Dzień Mleka. Jak uczcić te wyjątkowe święta? Jeśli chcemy zaskoczyć nasze pociechy i zapewnić im dodatkowe atrakcje, warto zaprosić je do wspólnego przygotowania smakołyków. Jakie proste danie można szybko zrobić w domowym zaciszu? Sprawdźcie sami!

Podaruj dziecku porcję zdrowia

Jednym z pomysłów są desery na bazie mleka, wśród których niepodważalną pozycję ulubieńca dzieci od lat zajmuje… budyń na mleku! Nie dość, że jest bardzo smaczny posiłek, to przy tym także zdrowy. Mleko to bardzo ważny składnik codziennej diety malucha, znajdujący się u podstawy piramidy zdrowego żywienia. Ma wysoką wartość odżywczą – jest źródłem cennych składników takich jak białko, tłuszcz oraz witaminy i minerały – szczególnie ważny jest wapń, niezbędny do prawidłowego rozwoju układu kostnego. Jest on ogromnie istotny w kontekście rozwoju dzieci i młodych osób. Nasz organizm magazynuje znaczną większość tego pierwiastka do około 20. roku życia, a nabiał to naturalny sposób na jego uzupełnienie.

Słodkie chwile

Dzień Dziecka to wyjątkowa okazja, aby zapewnić naszym pociechom wiele smacznych wspomnień. Zamiast tradycyjnych czekoladowych upominków, doskonałym pomysłem będą samodzielnie wytwarzane łakocie, do przygotowania których możemy zaprosić wszystkich małych gości, którzy tego dnia pojawią się w naszych domach. Niezwykle prostym i uwielbianym przez dzieci smakołykiem będzie np. domowy budyń. Ugotowanie pysznego deseru z pewnością będzie doskonałą zabawą dla najmłodszych, których możemy zaangażować np. do podawania, odmierzania, mieszania i dodawania poszczególnych składników. Gwarantujemy, że tak przygotowany budyń zniknie w mgnieniu oka, a nasze pociechy poproszą nas o niejedną dokładkę. Jesteście gotowi?

Przepis prezentujemy poniżej – całość nie powinna zająć więcej niż 15 minut.

Domowy budyń śmietankowy

Domowy budyń śmietankowy

Składniki na 4 porcje:

  • 1 szklanka mleka Łaciate Junior 3,8% lub mleka Łaciate 3,2%
  • 1 szklanka śmietanki Łaciatej 36% lub 30%
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki cukru (najlepiej brązowego)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Mleko przelewamy do rondelka i delikatnie zagotowujemy. Następnie do miski przelewamy śmietankę Łaciatą, dodajemy do niej żółtka, cukier i mąkę ziemniaczaną. Całość mieszamy. Zawartość miski przelewamy do zagotowanego mleka, wciąż energicznie mieszając. Podgrzewamy do momentu aż masa odpowiednio zgęstnieje. Gotowy budyń przelewamy do miseczek. Możemy podawać go na ciepło lub gdy wystygnie. Ciekawą opcją jest polanie budyniu sokiem owocowym, na przykład malinowym lub dodanie zdrowych orzechów.

Smacznego!


Więcej pysznych i oryginalnych przepisów, które pokochają dzieci znajdziecie na stronie www.najlepszewkuchni.pl.