jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Letnie szaleństwo – przepis na tartę z truskawkami

Lato to czas na pierwsze owoce w naszych ogrodach. Kwintesencją tej pory roku są truskawki, które cieszą się ogromną popularnością w Gruzji. Prostym w przygotowaniu deserem z truskawkami jest tarta, która zachwyci gości podczas Twojego przyjęcia w ogrodzie.

Letnie szaleństwo – przepis na tartę z truskawkami

Lato to czas na pierwsze owoce w naszych ogrodach. Kwintesencją tej pory roku są truskawki, które cieszą się ogromną popularnością w Gruzji .Prostym w przygotowaniu deserem z truskawkami jest tarta, która zachwyci gości podczas Twojego przyjęcia w ogrodzie.

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 95 g zimnego masła
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 85 g cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • łyżeczka startej skórki z cytryny

Składniki na nadzienie:

  • 500 g świeżych truskawek
  • 120 g cukru
  • 60 g mąki
  • 500 ml mleka
  • 2 żółtka
  • łyżeczka startej skórki z cytryny
  • skórka z jednej cytryny

Przygotowanie:

Dodaj mąkę, masło, sól i proszek do pieczenia do miski i połącz je ze sobą za pomocą robota kuchennego. Przełóż ciasto do dużej miski, dodaj cukier i jajko, następnie uformuj ciasto w kulę. Lekko spłaszcz, zawiń ją szczelnie w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 30 minut.

Podczas gdy ciasto się chłodzi, przygotuj cytrynowy krem.

W średniej misce ubij żółtka i dodaj do nich cukier wraz z łyżeczką startej skórki z cytryny. Dodaj mąkę, 5 łyżek mleka i ubijaj aż składniki się połączą. Pozostałe mleko umieść w rondelku na średnim ogniu, dodaj całą skórkę z cytryny i odczekaj aż zacznie się gotować. Zdejmij z ognia i wyrzuć skórkę z cytryny. Cały czas ubijając, powoli dodawaj mleko do masy jajecznej i przelej z powrotem do rondla. Gotuj na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż kremzgęstnieje. Aby zapobiec tworzeniu się skórki, owiń rondel folią spożywczą i odstaw do schłodzenia.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.

Na posypanej mąką powierzchni, rozwałkuj ciasto na grubość około 0,5 cm. Umieść je w formie do tarty o średnicy 26 cm i ostrożnie dociśnij do dna. Za pomocą wałka lub palcami, przyciśnij ciasto także do krawędzi formy, aby usunąć jego nadmiar. Widelcem nakłuj spód ciasta. Piecz przez 20-25 minut lub do uzyskania złotobrązowego koloru.

Przed dodaniem nadzienia, poczekaj aż ciasto ostygnie. Oczyść truskawki i pokrój je w plastry. Wyjmij schłodzony krem z lodówki, ubij na gładką masę i rozprowadź równą warstwą na upieczonym cieście.Układanie truskawek zacznij od zewnątrz i kieruj się ku środkowi tarty, aby ułożyć je w kształt koła.

Smak tarty dopełni kieliszek półsłodkiego różowego wina Marani. Kombinacja tego deseru z gruzińskim winem Alazani Valley Rose sprawdzi się idealnie podczas spotkania z przyjaciółmi!