jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Gotowanie od kuchni – przyjemność czy obowiązek?

Gotowanie można traktować dwojako: jako przykry obowiązek albo świetną zabawę, którą zwieńczy pyszny posiłek. Przyrządzanie potraw nikomu nie powinno kojarzyć się z uciążliwym staniem w kuchni. Na komfort gotowania wpływa wiele czynników, ale jednym z nich jest stylowa kuchnia, która jest tak samo designerska, jak i funkcjonalna. Czy te dwie cechy można ze sobą połączyć? Co sprawia, że gotowanie może stać się przyjemnością?

Gotowanie od kuchni – przyjemność czy obowiązek?

Gotowanie można traktować dwojako: jako przykry obowiązek albo świetną zabawę, którą zwieńczy pyszny posiłek. Przyrządzanie potraw nikomu nie powinno kojarzyć się z uciążliwym staniem w kuchni. Na komfort gotowania wpływa wiele czynników, ale jednym z nich jest stylowa kuchnia, która jest tak samo designerska, jak i funkcjonalna. Czy te dwie cechy można ze sobą połączyć? Co sprawia, że gotowanie może stać się przyjemnością?

Stylowa kuchnia od podstaw

Wszyscy marzymy o pięknym domu, a jednak często zapominamy o tym, że wygląd to nie wszystko. Stylowa kuchnia może zachwycać wystrojem czy pięknymi meblami i nie ma w tym nic dziwnego, że aranżując pomieszczenie, właśnie o tym myślimy najpierw. Trzeba jednak powiedzieć, że nic nam po gustownie urządzonej kuchni, w której trudno przyrządzać fantastycznie posiłki. Do komfortowego gotowania potrzebny jest sprzęt. Piekarnik, piec i lodówka to oczywiście absolutna podstawa, ale trudno przyrządzać zdrowe dania, kiedy korzystamy tylko z patelni i kilku garnków. Sytuacja zaczyna wyglądać zupełnie inaczej, jeśli mamy do dyspozycji blender kielichowy, w którym możemy przygotować przepyszne i pożywne gazpacho (przepis znajdziesz na końcu artykułu). Nagle okazuje się, że gotowanie może być łatwe i przyjemne, a co najważniejsze – nie zajmuje zbyt wiele czasu, bo większą część pracy wykonuje za nas urządzenie!

Kuchnia to przede wszystkim sprzęt

Można upierać się przy założeniu, że dobry kucharz nawet w polowych warunkach ugotuje smaczny posiłek. Być może jest w tym ziarno prawdy, ale codzienne gotowanie dla całej rodziny to nie pokaz umiejętności kulinarnych. W końcu zależy nam przede wszystkim na tym, aby było smacznie, zdrowo i szybko. Dlatego właśnie stylowa kuchnia nie może istnieć bez odpowiedniego sprzętu, który ułatwia proces gotowania. Teraz pewnie większość stoi przed dylematem: ładnie czy może jednak funkcjonalnie. A gdyby tak połączyć te obydwie cechy? Gdyby sprzętu nie trzeba było chować w szafkach, bo psuje wystrój w kuchni? Stylowe urządzenia mogą być ozdobą samą w sobie. Nawet tak podstawowe wyposażenie kuchni jak kawiarka czy czajnik może nie tylko ułatwiać codzienne gotowanie, ale wręcz podkreślić wystrój w kuchni i nadać jej jeszcze bardziej wyrazistego charakteru.

Połączenie idealne? Stylowa kuchnia i stylowy sprzęt!

Jeśli zależy nam na tym, aby gotować i jeść zdrowo, nie poświęcać na przygotowanie potraw kilku godzin dziennie, a jednocześnie skorzystać z sezonowych warzyw i owoców, to w wyposażeniu kuchni wręcz musi znaleźć się dodatkowy sprzęt. Dzięki temu oszczędzamy czas i zyskujemy możliwość przyrządzenia wielu nowych potraw. Racuchy jogurtowe z owocami (sprawdź przepis poniżej) przy użyciu miksera planetarnego Ariete zrobimy w kilkadziesiąt minut. Urządzenia kuchenne niezaprzeczalnie ułatwiają gotowanie, ale skoro stylowa kuchnia ma wywoływać piorunujące wrażenie, to nie może w niej zabraknąć stylowych sprzętów, czyli takich, które będą ozdobą samą w sobie. Designerskie urządzenia można z dumą postawić na kuchennym blacie, bo, oprócz wielu nowych możliwości, oferują także wyjątkowy wygląd. Nie musisz upychać ich w szafkach i chować po kątach – po prostu wykorzystaj je jako praktyczny element wystroju, z którego korzystasz, kiedy tego potrzebujesz. Połączenie pięknej kuchni z dobrze wyglądającymi sprzętami ułatwiającymi gotowanie to związek idealny.

Gazpacho

Składniki:

  • pomidor 850 g
  • papryka 200 g
  • ogórek 200 g
  • cebula czerwona 50 g
  • czosnek 1/2 ząbka
  • pieczywo, może być czerstwe 60 g
  • oliwa 60 ml
  • biały ocet winny łyżka
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Czosnek, cebulę i ogórka obieramy. Następnie wszystkie warzywa i pieczywo przekładamy do jednej miski, dodajemy płaską łyżeczkę soli, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie miksujemy blenderem ręcznym Ariete dokładnie wszystkie warzywa na jednolitą masę, stopniowo dolewając oliwę. Doprawiamy pieprzem, octem i ewentualnie jeszcze solą. Na wierzch możemy dodać pokrojone w kostkę warzywa używane do gazpacho oraz grzanki z pieczywa.

Racuchy jogurtowe z owocami

Składniki:

  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 20 g oleju
  • 30 g cukru
  • 170 g mąki
  • 8 g proszku do pieczenia
  • mrożone owoce (maliny, truskawki, jagody)

Przygotowanie: 

Wymieszać jajka z olejem oraz jogurtem. W osobnej misce wymieszać wszystkie suche składniki. Połączyć suche składniki z mokrymi w robocie planetarnym Ariete i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Nakładać po łyżce masy na patelnię lub urządzenie do naleśników Ariete, a na wierzch wyłożyć po kilka zamrożonych owoców. Smażyć z obu stron do zarumienienia.