jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Rodzinna fiesta w gruzińskim stylu!

Lato zachęca nas do wychodzenia na zewnątrz, spędzania czasu wolnego z naszymi rodzinami lub znajomymi i wspólnego cieszenia się chwilami oraz posiłkiem. Zachwyć swoich bliskich wspaniałą kuchnią gruzińską. Pomóc w tym może przepis na odżakhuri, czyli w dosłownym znaczeniu danie rodzinne.

Lato zachęca nas do wychodzenia na zewnątrz, spędzania czasu wolnego z naszymi rodzinami lub znajomymi i wspólnego cieszenia się chwilami oraz posiłkiem. Zachwyć swoich bliskich wspaniałą kuchnią gruzińską. Pomóc w tym może przepis na odżakhuri, czyli w dosłownym znaczeniu danie rodzinne.

Odżakhuri to marynowana wieprzowina połączona z pieczonymi ziemniakami lub frytkami z dodatkiem warzyw. Potrawa cieszy się ogromną popularnością w Gruzji, ponieważ jest idealnym daniem podczas wspólnych rodzinnych obiadów!

Rodzinna fiesta w gruzińskim stylu!

Składniki:

  • 500g wieprzowiny
  • 400g ziemniaków
  • 3 cebule
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany lub majonezu
  • 2 łyżki octu winnego
  • 60ml białego wina
  • 50ml oleju
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1/4 łyżeczki suszonej kolendry
  • 4 suszone liście laurowe
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Przygotowanie:

  1. 12 godzin przed rozpoczęciem gotowania przygotuj marynatę, aby mięso stało się miękkie i pełne smaku. Pokrój wieprzowinę w kostkę średniej wielkości, a dwie cebule w cienkie plasterki, następnie wsyp składniki do miski i wymieszaj. Dodaj kwaśną śmietanę, przecier pomidorowy, kolendrę, liście laurowe, 10 ml białego wina, 2 łyżki octu winnego, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj, przykryj i odłóż miskę do lodówki na co najmniej 12 godzin.
  2. Po tym czasie umieść zamarynowane mięso na patelni. Smaż na wolnym ogniu przez 10 minut, a następnie dodaj 50 ml białego wina i 30 ml wody. Mieszaj od czasu do czasu, aż powstały sos się zredukuje.
  3. Obierz i pokrój ziemniaki na małe kawałki. Wlej olej na drugą patelnię i dodaj ziemniaki, a gdy będzie gorący, dodaj ziemniaki. Smaż je w wysokiej temperaturze przez 10 minut, aż staną się chrupiące.
  4. Kiedy mięso się zarumieni, zwiększ ogień i smaż jeszcze przez 3 minuty, ciągle mieszając. Sprawi to, że zewnętrzna strona mięsa będzie chrupiąca, ale wnętrze pozostanie miękkie.
  5. Wyłóż potrawę na talerz a następnie posyp je pokrojoną cebulą. 

Odżakhuri idealnie będzie się komponować z winem Marani, Saperavi Bio, które powstało zgodnie z wszelkimi zasadami upraw organicznych.