jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Sierpień na widelcu. Pomidory

Choć dostępne są przez cały rok, to w wakacje smakują najlepiej.

Choć dostępne są przez cały rok, to w wakacje smakują najlepiej. Pomidory, bo o nich mowa, z powodzeniem komponują się z różnymi dodatkami, ale delektujemy się nimi także w wersji solo. Z piekarnika, patelni albo prosto z ogrodu – Lokalny Rolnik inspiruje do sezonowego gotowania z pomidorami w roli głównej.

Pomidoryźródło: Lokalny Rolnik

Malinowe, koktajlowe, żółte, śliwkowe – sezon na pomidory właśnie rozpoczął się na dobre. Często goszczą na naszych stołach nie tylko za sprawą wyjątkowego smaku, ale także wartości odżywczych.

Są bogatym źródłem likopenu, silnego antyutleniacza, który chroni komórki, działając przeciwzapalnie. Dietetycy zalecają wzbogacenie menu o pomidory również ze względu na zdolność do obniżania poziomu cholesterolu. Zawierają także dużo witaminy C – to idealna pozycja w jadłospisie osób o niedoborach odporności.

Jak wybierać pomidory, które są prawdziwą bombą witaminową? Te uprawiane bez udziału szkodliwych ulepszaczy gleby i pestycydów, środków do ochrony roślin. Plony od rolników przestrzegających zasad odpowiedzialnej uprawy dostępne są na internetowych straganach, np. www.lokalnyrolnik.pl. Platforma zrzesza właścicieli małych gospodarstw, którzy oferują świeże warzywa, często posiadające eko-certyfikaty, ale nie tylko – na wirtualnym targu prawdziwego jedzenia dostępne są też wiejskie jajka, przetwory, tradycyjne zupy czy wegańskie ciasta.

Tarta z pomidorami, świeżym tymiankiem i czarnuszką

Przygotuj ciasto, mieszając 200 mg mąki pszennej, 8 łyżek oleju słonecznikowego, 1 jajko, 6 łyżek wody oraz szczyptę soli, pieprzu i świeżych ziół, zagnieć, włóż do lodówki na 45 minut, a następnie przez kwadrans przechowuj je w temperaturze pokojowej. Rozwałkuj masę (do grubości ok. 1 cm) i umieść w formie do tarty (wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i wysypanej bułką tartą). Włóż ciasto do piekarnika (o temperaturze 200 stopni) na 15-20 minut. Farsz przygotuj poprzez zmieszanie 2 łyżek gęstego jogurtu naturalnego, 2 łyżeczek musztardy i szczypty majeranku. Na ostudzony spód nałóż farsz, a na nim pokrojone w plastry pomidory (w dowolnej ilości). Posyp obficie tymiankiem i nasionami czarnuszki, piecz przez kolejne 20 minut w 200 stopniach.

Tarta z pomidorami, świeżym tymiankiem i czarnuszkąTarta z pomidorami, świeżym tymiankiem i czarnuszką
źródło: Lokalny Rolnik

Bób w sosie pomidorowym

Ugotuj 2 szklanki bobu. Zeszklij na patelni 2 duże, pokrojone w piórka cebule. Sparz 8 dużych pomidorów malinowych, a następnie pokrój na kawałki, usuwając nasionka. Dodaj miąższ na patelnię, dopraw szczyptą soli i pieprzu, duś przez kilka minut. Obrany bób zalej sosem i posyp świeżą kolendrą. Danie dla dwóch osób.

Sałatka z pomidorów i czerwonej cebuli

Pokrój na połówki 2 szklanki pomidorów koktajlowych. Pokrój w pióra obraną cebulę, dodaj do pomidorów razem z 2 łyżkami octu jabłkowego, szczyptą soli, pieprzu i cukru (albo ksylitolu), wymieszaj. Możesz podawać od razu lub schłodzić przez kwadrans w lodówce. Serwuj jako przekąskę w ciągu dnia lub jako uzupełnienie dania obiadowego (to również idealny dodatek do menu z grilla).