jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

A to ci rybka… najlepsze wakacyjne przepisy na ryby

Jedzenie ryb to już nie tylko tradycja świąteczna, ale obowiązkowy element jadłospisu. Serwowane w restauracjach, z chęcią przenoszą się do naszych domów, pokazując swoje najsmaczniejsze oblicze. Dla każdego coś dobrego! Ryby charakteryzują się delikatnym, rozpływającym się w ustach mięsem, które dobrze komponuje się z całą gamą różnorod-nych składników. Dobrze włączyć je również do letniego menu. Przynęta gotowa? Sięgnij po najlepsze przepisy szefa kuchni Knorr, a ryba sama zwabi się na talerz! 

Jedzenie ryb to już nie tylko tradycja świąteczna, ale obowiązkowy element jadłospisu. Serwowane w restauracjach, z chęcią przenoszą się do naszych domów, pokazując swoje najsmaczniejsze oblicze. Dla każdego coś dobrego! Ryby charakteryzują się delikatnym, rozpływającym się w ustach mięsem, które dobrze komponuje się z całą gamą różnorod-nych składników. Dobrze włączyć je również do letniego menu. Przynęta gotowa? Sięgnij po najlepsze przepisy szefa kuchni Knorr, a ryba sama zwabi się na talerz! 

Król górskich potoków

W górskich potokach czuje się jak ryba w wodzie, dlatego wybiera nurty z krystalicznie czystą wodą. Należy do rodziny łososiowatych. O kim mowa? Powitajcie pstrąga i zróbcie mu miej-sce na rozgrzanym ruszcie. To ryba, która idealnie nadaje się na spotkania z przyjaciółmi czy rodziną w towarzystwie grilla. Z dodatkiem koperku, masła czy oliwy smakuje jeszcze lepiej. Pstrąg lekko podpieczony na ruszcie nie traci swojej delikatności, a co lepsze, zyskuje charak-teru. Szef kuchni Knorr poleca pstrąga z grilla jako alternatywę dla ciężkostrawnych dań z rusztu. Rybę można podawać z dodatkiem grillowanych warzyw, które dopełnią przygotowa-ną potrawę.

Pstrąg z grilla

Pstrąg z grilla Knorr

Czas przygotowania: 45 minut

Ilość porcji: 4

Składniki:

  • 2 pstrągi
  • 1,5 łyżeczki Delikatu przyprawy uniwersalnej Knorr
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła lub margaryny
  • 0,5 pęczka koperku

Sposób przygotowania:

  1. Rybę starannie umyj oraz oczyść. W tym celu pozbądź się łusek i jeszcze raz umyj pstrąga na zewnątrz i w środku.
  2. Skrop mięso oliwą z oliwek oraz posyp Delikatem przyprawą uniwersalną Knorr.
  3. We wnętrzu ryby umieść masło i kilka gałązek koperku.
  4. Pstrąga grilluj przez około 10 minut z każdej strony.

Francja elegancja

Łosoś od lat cieszy się popularnością i dobrą sławą. To bez wątpienia produkt uniwersalny, ponieważ znakomicie smakuje w wersji smażonej, duszonej, pieczonej czy grillowanej. Ryba sprawdzi się zarówno w roli efektownej przystawki, jak i dania głównego serwowanego pod-czas uroczystego obiadu. Łososia można podawać w wersji solo, ale nie tylko. Dobrze czuje się także w towarzystwie innych składników. Co powiecie na łososia w cieście? To danie łączy w sobie całą gamę smaków i różnorodnych struktur. Delikatny łosoś obtoczony chrupiącym ciastem francuskim, a to wszystko z dodatkiem szpinaku, suszonych pomidorów, sera ricotta i papryczki chili. To danie popisowe, obok którego nie da się przejść obojętnie!

Łosoś w cieście

Łosoś w cieście

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość porcji: 4

Składniki:

sos:

  • 200 g pieczarek
  • pół cebuli
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 opakowanie Sosu do pieczeni jasnego Knorr

farsz:

  • 2 cebule
  • 1 papryczka chili
  • 450 g szpinaku
  • 2 łyżki Delikatu przyprawy uniwersalnej Knorr
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • 300 g sera ricotta
  • 100 g suszonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kg fileta z łososia
  • 500 g ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju roślinnego

Sposób przygotowania:

  1. Posiekaj i podsmaż czosnek, chili i cebule. Do całości dodaj rozmrożony oraz odciśnięty z nadmiaru wody szpinak. Wszystko smaż jeszcze przez moment. Następnie dopraw do smaku jedną łyżką Delikatu przyprawy uniwersalnej Knorr i gałką muszkatołową. Ostudź szpinak i połącz go z serkiem ricotta oraz pokrojonymi w kosteczkę suszonymi pomidorami.
  2. Rybę oczyść z ości oraz usuń z niej skórę. Mięso posyp pozostałą częścią Delikatu przyprawy uniwersalnej Knorr. Łososia połóż na rozwałkowanym płacie ciasta francuskiego. Na górze rozłóż szpinak. Roztrzep jajko i posmaruj nim brzegi ciasta. Na koniec zroluj ciasto. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 20 minut.
  3. Pozostałe pół cebuli pokrój w kostkę, a pieczarki w plastry. Smaż na patelni z rozgrzanym olejem przez około minutę.
  4. Patelnię odstaw z ognia. Następnie wlej 200 ml zimnej wody i połącz z Sosem do pieczeni jasnym Knorr. Wszystko starannie rozmieszaj, aby sos nie miał grudek. Gotuj go przez 5 minut. Po tym czasie zapraw śmietaną. Rybę podawaj z sosem.