jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Twaróg nie tylko do kanapek – sprawdź w jakich daniach najlepiej się sprawdzi

Twaróg znajdziemy prawdopodobnie w każdej lodówce. To produkt smaczny, zdrowy, a przy tym można wykorzystać go na wiele sposobów. Przygotujemy dzięki niemu nie tylko standardowe kanapki, ponieważ często dodanie zaledwie kilku składników pozwala na stworzenie niesamowitej, zaskakującej smakiem potrawy. Twaróg doskonale sprawdzi się zarówno w odsłonie słodkiej, jak i wytrawnej. Daje to pole do popisu nawet osobom, którą swoją przygodę z gotowaniem dopiero zaczynają.

Twaróg znajdziemy prawdopodobnie w każdej lodówce. To produkt smaczny, zdrowy, a przy tym można wykorzystać go na wiele sposobów. Przygotujemy dzięki niemu nie tylko standardowe kanapki, ponieważ często dodanie zaledwie kilku składników pozwala na stworzenie niesamowitej, zaskakującej smakiem potrawy. Twaróg doskonale sprawdzi się zarówno w odsłonie słodkiej, jak i wytrawnej. Daje to pole do popisu nawet osobom, którą swoją przygodę z gotowaniem dopiero zaczynają.

Właściwości zdrowotne

Nabiał – w tym właśnie dobrej jakości twaróg, to źródło wielu wartości odżywczych. Uznawany jest za główne i dobrze przyswajane przez organizm źródło wapnia. Zawiera także między innymi cynk, fosfor, sód, magnez czy potas oraz witaminy z grupy B. Przeciętnie w 100 gramach tego produktu znajduje się tylko około 75-85 kcal, więc nawet osoby będące na diecie, śmiało mogą dodawać twaróg do swoich posiłków.

Twaróg w kuchni

Twarożek można wykorzystać w kuchni jako samodzielny produkt, ale jest też on doskonałą bazą do wykonania dań zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Sam ser ze świeżymi warzywami można zjeść na drugie śniadanie jako szybką i zdrową przekąskę. Twaróg może być składnikiem śniadań, obiadów, jak i kolacji. Doskonale sprawdzi się też w deserach. Zaletą tego produktu jest łatwość jego obróbki. Konsystencja twarogu zależy od procentu zawartości tłuszczu. Chudsze twarogi sprawdzą się do fit deserów czy lekkich przekąsek. Natomiast tłuste lepiej wybrać przy robieniu serników i wilgotnych muffinów.

Sposób na szybkie śniadanie

O tym, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia wie prawie każdy. Jednak większość z nas i tak rano stoi przed dylematem: pospać pięć minut dłużej czy zrobić dobre śniadanie? Pyszna pasta jajeczna z twarożkiem rozwiązuje ten problem, bo to pomysł na posiłek zarówno szybki, jak i zdrowy.

Pasta twarogowo-jajeczna z wiosennymi warzywami

Pasta twarogowo-jajeczna z wiosennymi warzywami

Składniki:

  • 125 g twarogu półtłustego Mazurski Smak
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 ogórek gruntowy
  • 5 rzodkiewek
  • 2 łyżki posiekanego szczypioru
  • 1 łyżka jogurtu Augustowskiego naturalnego
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ogórka i rzodkiewkę kroimy w bardzo drobną kostkę. Rozgniatamy twaróg widelcem. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli rano nie mamy czasu ugotować jajek – możemy to zrobić wieczorem.

Naleśniki

Naleśniki…raz!

Kolejna propozycja z twarożkiem w roli głównej, tym razem w opcji wytrawnej. Takie naleśniki sprawdzą się na śniadanie, ale też mogą być daniem obiadowym. W wersji z ziołowym twarożkiem brzmią jak plan na leniwe weekendowe śniadanie.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki razowej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka Łaciate 3,2%
  • ½ szklanki wody gazowanej
  • masło ekstra Łaciate
  • 200 g twarogu półtłustego Mazurski Smak
  • 2 łyżki jogurtu Augustowskiego naturalnego
  • 1 pęczek drobnego szczypiorku
  • 2 garście rzeżuchy
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonych ziół
  • sól
  • pieprz
  • pomidorki koktajlowe do podania
  • garść rukoli

Przygotowanie:

W misce mieszamy mąkę, proszek, mleko i wodę, doprawiamy solą i miksujemy na lejące ciasto. Odstawiamy na 15 minut. Na patelni rozpuszczamy masło. Porcje ciasta smażymy do zarumienienia. W osobnej misce łączymy twaróg z pokrojonymi bardzo drobno ziołami, solą z pieprzem i jogurtem. Naleśniki smarujemy twarożkiem ziołowym i zawijamy. Układamy na półmisku razem z pokrojonymi pomidorkami i rukolą. Gotowe!

Jak widać, z twarogu można wyczarować wiele ciekawych dań. Warto eksperymentować w kuchni i odkrywać różne smaki z tym produktem w roli głównej, a na pewno jeszcze pozytywnie się zaskoczymy.