jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Dolma - gołąbki w gruzińskim wydaniu

Wrzesień kojarzy nam się z końcem wakacji,  powrotem do szkół i pracy. W Gruzji wrzesień jest wyjątkowym miesiącem, ponieważ jest to czas Rtveli – święta związanego z winobraniem. Winogrona to nie tylko owoce, ale też liście których można użyć do zrobienia gruzińskiej wersji gołąbków. 

Wrzesień kojarzy nam się z końcem wakacji,  powrotem do szkół i pracy. W Gruzji wrzesień jest wyjątkowym miesiącem, ponieważ jest to czas Rtveli – święta związanego z winobraniem. Winogrona to nie tylko owoce, ale też liście których można użyć do zrobienia gruzińskiej wersji gołąbków. 

Dolma - gołąbki w gruzińskim wydaniu

Składniki:

  • 60 liści winorośli
  • pół kilograma mięsa mielonego
  • 120 g ryżu
  • 1 łyżeczka suszonej czerwonej papryki
  • ½łyżeczki suszonej kolendry
  • ½ łyżeczki soli
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cebule

Przygotowanie:

Umyj liście w zimnej wodzie i włóż do garnka z osoloną, wrzącą wodą. Ułóż je w taki sposób, aby leżały rozwinięte, jeden na drugim. Gotuj przez 3-4 minuty. Kiedy się ugotują, wlej cały garnek (wodę i liście) do zlewu pełnego zimnej wody i pozwól liściom ostygnąć.

Ugotuj ryż, następnie przesyp do sitka i polej zimną wodą, aby się nie kleił.

Ugotowany ryż wraz z mięsem mielonym wrzuć do miski, dodaj drobno posiekany czosnek z cebulą, pół łyżeczki suszonej kolendry, łyżeczkę czerwonej papryki i sól, wymieszaj.

Nadzienie podziel na mniejsze część i uformuj z nich paski o długościok. 5-6cm.

Ostrożnie połóż mokry liść winorośli na płaskiej powierzchni i umieść uformowane nadzienie u podstawy liścia. Zawijaj tak jak w przypadku zwykłych gołąbków.

Po wykorzystaniu całego farszu i liści, ułóż przygotowane gołąbki warstwami w głębokim garnku. Upewnij się, że są one ułożone blisko siebie.Przykryj je talerzem i obciąż talerz cięższym przedmiotem.

Do garnka wlej lekko posoloną, przegotowaną wodę do wysokości talerza.

Przykryj garnek i gotuj na średnim ogniu przez 30-35 minut.

Smak Dolmy dopełni kieliszek półwytrawnego wina Marani. Kombinacja tego dania z gruzińskim winem Pirosmani, spotęguje smak i sprawdzi się idealnie podczas rodzinnego obiadu!