jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Powitaj jesień kulinarnie! Przygotuj przystawkę ze schabu krotoszyńskiego z pieczoną papryką i musem jabłkowym

Kalendarzową jesień możesz rozpocząć od przygotowania czegoś pysznego. Sięgnij po sezonowe warzywa i owoce i przyrządź aromatyczną przystawkę ze schabu Krotoszyńskiego z pieczoną papryką i musem jabłkowym. Będzie doskonała na długie jesienne wieczory.

Powitaj jesień kulinarnie! Przygotuj przystawkę ze schabu krotoszyńskiego z pieczoną papryką i musem jabłkowym

Kalendarzową jesień możesz rozpocząć od przygotowania czegoś pysznego. Sięgnij po sezonowe warzywa i owoce i przyrządź aromatyczną przystawkę ze schabu Krotoszyńskiego z pieczoną papryką i musem jabłkowym. Będzie doskonała na długie jesienne wieczory.

Nie od dziś wiadomo, że dobre jedzenie poprawia humor. Dlatego skorzystaj z tej złotej zasady i poeksperymentuj w kuchni. Gotowanie to również dobry pretekst do spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Zaskocz swoich bliskich pysznym daniem, które możesz podać na obiad lub kolację.

– Świetnym pomysłem będzie aromatyczna przystawka ze schabem krotoszyńskim z pieczoną papryką i smakowitym musem jabłkowym. Potrawa jest sycąca, dlatego można ją serować także jako danie główne. Warto jednak zwrócić uwagę na staranny dobór składników i wybrać dobrej jakości wędlinę od sprawdzonego producenta. Schab krotoszyński z naszej oferty został przygotowany z wysokiej jakości mięsa z dodatkiem naturalnych przypraw, dlatego świetnie się sprawdzi w różnego rodzaju potrawach – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.

Przystawka ze schabu Krotoszyńskiego z pieczoną papryką i musem jabłkowym

Składniki:

  • 4 plastry schabu Krotoszyńskiego ZM Pekpol o grubości 0,5 cm
  • 4 czerwone papryki
  • 1 główka czosnku
  • 10 gałązek tymianku
  • 2 duże jabłka
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Paprykę pokroić wzdłuż na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Czosnek podzielić na ząbki, ale bez obierania. W misce wymieszać paprykę z czosnkiem, 2 łyżkami oleju, tymiankiem solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Zapiekać papryki około 20 minut aż zrobią się miękkie i zarumienione. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w małą kostkę. W rondelku rozgrzać łyżkę masła i smażyć jabłka z cukrem przez 3 minuty. Do jabłek dodać odrobinę wody, cynamon i sok z cytryny. Kiedy jabłka będą miękkie zmiksować je na gładki mus. Pod koniec pieczenia papryk, wstawić na 5 minut schab do piekarnika, aby delikatnie się podgrzał, ale nie zarumienił. Schab podawać z papryką i musem jabłkowym.

Smacznego!