Artykuł Dodaj artykuł

Chikhirtma, czyli gruzińska odsłona rosołu

Czy istnieje coś bardziej kojącego niż gorąca zupa w chłodny jesienny dzień? Chikhirtma to tradycyjna gruzińska potrawa, która na pierwszy rzut oka przypomina rosół. Idealnie sprawdzi się jako antidotum na melancholię. Jak ją przyrządzić?

Chikhirtma, czyli gruzińska odsłona rosołu

Czy istnieje coś bardziej kojącego niż gorąca zupa w chłodny jesienny dzień? Chikhirtma to tradycyjna gruzińska potrawa, która na pierwszy rzut oka przypomina rosół. Idealnie sprawdzi się jako antidotum na melancholię. Jak ją przyrządzić?

Składniki:

  • 1 kg piersi z kurczaka
  • 8 szklanek wody
  • 2 łyżki masła
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka zmielonych ziaren kolendry
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 jajka
  • sok z jednej cytryny
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • posiekana świeża kolendra, mięta lub koperek

Przygotowanie:

Oczyszczoną pierś z kurczaka umieść w garnku i zalej wodą. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu, aż kurczak się ugotuje (20-30 min). Wyjmij mięso, przecedź bulion przez sito o drobnych oczkach i odstaw go. Rozdrobnij mięso na kawałki wielkości kęsa.

Posiekaj cebulę na drobne kawałki i usmaż na maśle w dużym garnku. Usmażoną cebulę posyp mąką, solą, kolendrą i cynamonem, dobrze wymieszaj, aby składniki się połączyły. Następnie dodaj przecedzony bulion do cebuli i doprowadź do wrzenia.

W osobnej misce połącz ze sobą roztrzepane jajka, sok z cytryny i jedną szklankę podgrzanego bulionu. Mieszając w trakcie wlewania, dodaj masę jajeczną do zupy. Wrzuć kawałki kurczaka i kontynuuj gotowanie aż zupa się podgrzeje.

Zupę podawaj w płytkich miseczkach posypaną odrobiną czarnego pieprzu i posiekanych ziół. Chikhirtma idealnie będzie komponować się z gruzińskim białym półwytrawnym winem Marani Telavuri.

Podobne artykuły