jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Jesienna kuchnia - przepisy na rozgrzewające zupy i drugie dania

Przepisy na rozgrzewające zupy i drugie dania

Sałatka z karmelizowaną figą i serem camembert

Sałatka z karmelizowaną figą i serem camembert

  • Cukier trzcinowy
  • 1 Figa
  • 50g mieszanki sałat (Rucola, lodowa, roszponka)
  • 20-30g ziarno słonecznika
  • 1 szt camembert
  • 1 pomarańcza

Sos:

  • 25g musztardy Dijon
  • 25g soku z malin
  • 50g oliwy z oliwek

Na suchej patelni uprażyć słonecznik. Na talerzu ułożyć mix sałat, wyfiletować pomarańcza i pokroić w plasterki lub kostkę i powtykać w sałatę. Wysypać cukier na patelnie i roztopić nie mieszając. Pokroić figi na połówki lub ćwiartki i położyć na patelni. Smażyć całość przez 2-3 minuty. Ułożyć figi na sałatce i pokrojonego w trójkąciki serka camembert. Wszystkie składniki sosu zblendować razem i polać sałatkę. Posypać całość prażonym słonecznikiem.

Zupa krem z kasztanów z mlekiem kokosowym

Zupa krem z kasztanów z mlekiem kokosowym

  • 500g kasztanów jadalnych
  • 50g masła
  • 50g cebuli
  • 300g batatów
  • 200g marchew
  • 250ml mleka kokosowego
  • Kardamon, wanilia, cynamon, sól

Naciąć skorupki i gotować w osolonej wodzie około 15-20 minut. Lekko ostudzić i zdjąć skorupki. Ziemniaki oraz marchew ugotować do miękkości w małej ilości wody na koniec gotowania wrzucić obrane kasztany oraz mleko kokosowe. Całość zagotować i następnie zblendować. Doprawić do smaku kardamonem, wanilią, cynamonem i solą. Dekorować kiełkami.

Kaszotto z pęczaku z grzybami

Kaszotto z pęczaku z grzybami

  • 400g świeżych grzybów
  • 80g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 150g kaszy pęczak
  • 100ml białego wina
  • 1l bulionu warzywnego
  • 50g parmezanu
  • 100g masła
  • 50ml śmietanki słodkiej 18%
  • Pęczek natki pietruszki

Umyte i oczyszczone grzyby oraz czosnek kroimy na plasterki, cebulę w kostkę. Na patelni rozpuszczamy połowę masła, wsypujemy kaszę i mieszamy. Wlewamy wino i czekamy aż alkohol odparuje i zaczynamy partiami wlewać gorący bulion. Przed dodaniem następnej partii bulionu czekamy, aż poprzedni cały zostanie wchłonięty przez kaszę. Gotujemy aż kasza będzie mocno al dente. Na drugiej patelni rozpuszczamy resztę masła i wrzucamy grzyby, gdy woda odparuje dodajemy czosnek i cebulę i smażymy aż będą szkliste. Gdy grzyby będą gotowe dodajemy je do kaszy i dolewamy śmietankę część startego parmezanu, sól i pieprz. Gdy śmietanka się zredukuje kasza powinna być al dente.
Podawać obsypane parmezanem i natką pietruszki.

Kremowa zupa z pieczonej dyni

Kremowa zupa z pieczonej dyni

  • 1 kg dyni
  • 250ml mleka kokosowego
  • 400g ziemniaków
  • 100g cebuli
  • 1l bulionu warzywnego lub mięsnego
  • Papryka słodka, papryka wędzona, sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
  • Masło

Dynię przekroić na pół i oczyścić z pestek, pokroić w plastry. Ułożyć na blaszce do pieczenia i piec przez 20minut w temp 200st C. Gdy wystygnie obrać ją i pokroić w kostkę.
Obrane ziemniaki i cebulę pokroić w kostkę, a czosnek w plasterki. W garnku roztopić masło i przesmażyć na nim cebulę i czosnek, po 2-3 minutach dodać ziemniaki i smażyć kolejne 2-3 minuty cały czas mieszając, dodać paprykę słodką oraz wędzoną, wymieszać i wlać bulion. Gotować do miękkości. Następnie dodać dynię oraz mleko kokosowe i gotować kolejne 10 minut. Całość zmiksować i doprawić gałką muszkatołową oraz ewentualnie solą i pieprzem. Dekorować pieprzem młotkowanym i ewentualnie kremowym serkiem. Podawać z grzanką czosnkową.

Zapiekanka ryżowa z dynią i mięsem mielonym

Zapiekanka ryżowa z dynią i mięsem mielonym

  • 100g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 500g mięsa mielonego (wieprzowe)
  • 400g dyni
  • 200g ryżu (paraboliczny, lub basmati)
  • 800ml bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 1 puszka pomidorów
  • 200g soczewicy czerwonej
  • 200g sera zółtego lub mozzarelli
  • Kurkuma, kmin rzymski, papryka słodka oraz ostra

W garnku przesmażyć (na oleju) pokrojoną cebulę oraz czosnek, dodać mięso mielone i dokładnie obsmażyć. Doprawić solą i pieprzem oraz przyprawami. Wsypać soczewicę oraz ryż i zalać całość bulionem. W między czasie obrać oraz oczyścić dynię i pokroić w drobną kostkę. Po zagotowaniu bulionu dodać dynię i pomidory. Całość zagotować, a następnie przelać do naczynia żaroodpornego. Piec przez 15 minut w 180 stopniach pod przykryciem i gdy ryż będzie już prawie gotowy, posypać startym serem i piec kolejne 5-10 minut.