Artykuł Dodaj artykuł

Smaki jesieni - zupa krem z kukurydzy

Jesień nie zawsze rozpieszcza nas promieniami słońca. W chłodne dni warto zadbać o pożywne posiłki pełne witamin, wykorzystując do tego sezonowe warzywa. Pyszną, a do tego prostą w przygotowaniu propozycją, jest zupa krem z kukurydzy.

Jesień nie zawsze rozpieszcza nas promieniami słońca. W chłodne dni warto zadbać o pożywne posiłki pełne witamin, wykorzystując do tego sezonowe warzywa. Pyszną, a do tego prostą w przygotowaniu propozycją, jest zupa krem z kukurydzy.

Krem_z_kukurydzy

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 szklanek bulionu (lub wody)
  • 6 kolb kukurydzy (lub 2 puszki kukurydzy konserwowej)
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/4 łyżeczki wędzonej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • garść posiekanego świeżego szczypiorku

Przygotowanie:

Oddziel ziarna kukurydzy od kolby za pomocą noża. Następnie zeskrob z kolb resztki miąższu oraz soku nad miską. Rozpuść masło w garnku z grubym dnem, a następnie wsyp pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklij ją. Dodaj drobno posiekane ząbki czosnku oraz mąkę. Mieszaj na średnim ogniu przez około minutę.

Następnie stopniowo dolewaj bulion do garnka, cały czas mieszając. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień. Dodaj ziarna kukurydzy, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, tymianek, wędzoną paprykę oraz sól i pieprz. Duś warzywa przez około 20 minut, aż ziemniaki zmiękną, mieszając zupę co jakiś czas.

Zmiksuj zupę za pomocą blendera, aż jej konsystencja stanie się gładka. Dolej do garnka sok z kukurydzy oraz dodaj połowę posiekanego szczypiorku, a następnie dokładnie wymieszaj. Krem z kukurydzy podawaj posypany pozostałym szczypiorkiem, w towarzystwie białego wytrawnego wina Marani Tsolikauri.

Podobne artykuły