Artykuł Dodaj artykuł

Sernik z orzechami, który uświetni świąteczny stół

Świąteczny sernik musi być wyjątkowy! Wypróbuj przepis przygotowany przez szefów kuchni OSM Piątnica i upiecz sernik o orzechowym smaku!

Świąteczny sernik musi być wyjątkowy! Wypróbuj przepis przygotowany przez szefów kuchni OSM Piątnica i upiecz sernik o orzechowym smaku!

Sernik z orzechami, który uświetni świąteczny stół

Składniki na spód:

  • 300 g ciastek korzennych
  • 80 g migdałów blanszowanych
  • 100 g Masła 83% Piątnica

Polewa:

  • 150 g mlecznej czekolady z orzechami
  • 90 g Śmietanki 30% OSM Piątnica

Masa serowa:

  • 240 g orzechów włoskich
  • 130 g cukru muscovado
  • 250 g mlecznej czekolady
  • 200 g Śmietanki 30% UHT Piątnica
  • 420 g serka Mascarpone Piątnica
  • 420 g Twarogu Sernikowego Piątnica
  • 4 jajka

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzać piekarnik do 170°C.
  2. W wysokim naczyniu zmiksować ciastka korzenne z migdałami.
  3. Masło roztopić i zalać nim wcześniej przygotowane ciastka z migdałami – wymieszać i wyłożyć spód tortownicy oraz boki do połowy. Można opcjonalnie użyć ciasteczek Oreo.
  4. Orzechy włoskie posiekać na mniejsze kawałki, dodać cukier muscovado i połamaną mleczną czekoladę, dodać śmietankę i podgrzać do rozpuszczenia składników. Następnie przestudzić i dodać 120 g serka Mascarpone – wymieszać.
  5. Pozostałe 300 g serka Mascarpone, twaróg sernikowy i jajka zmiksować na wolnych obrotach w celu połączenia składników – połączyć z masą czekoladową i przelać do wcześniej przygotowanej tortownicy.
  6. Piec 17 minut na 170°C, następnie zmniejszyć temp. do 120°C i piec 100 minut.
  7. Po tym czasie otworzyć piekarnik i pozostawić sernik do całkowitego ostudzenia.
  8. Przygotować polewę - rozpuścić połamaną czekoladę w podgrzanej śmietance i polać schłodzony sernik.
  9. Sernik przed podaniem włożyć na noc do lodówki.

Smacznego!

 

Podobne artykuły