jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Sernik z orzechami, który uświetni świąteczny stół

Świąteczny sernik musi być wyjątkowy! Wypróbuj przepis przygotowany przez szefów kuchni OSM Piątnica i upiecz sernik o orzechowym smaku!

Świąteczny sernik musi być wyjątkowy! Wypróbuj przepis przygotowany przez szefów kuchni OSM Piątnica i upiecz sernik o orzechowym smaku!

Sernik z orzechami, który uświetni świąteczny stół

Składniki na spód:

  • 300 g ciastek korzennych
  • 80 g migdałów blanszowanych
  • 100 g Masła 83% Piątnica

Polewa:

  • 150 g mlecznej czekolady z orzechami
  • 90 g Śmietanki 30% OSM Piątnica

Masa serowa:

  • 240 g orzechów włoskich
  • 130 g cukru muscovado
  • 250 g mlecznej czekolady
  • 200 g Śmietanki 30% UHT Piątnica
  • 420 g serka Mascarpone Piątnica
  • 420 g Twarogu Sernikowego Piątnica
  • 4 jajka

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzać piekarnik do 170°C.
  2. W wysokim naczyniu zmiksować ciastka korzenne z migdałami.
  3. Masło roztopić i zalać nim wcześniej przygotowane ciastka z migdałami – wymieszać i wyłożyć spód tortownicy oraz boki do połowy. Można opcjonalnie użyć ciasteczek Oreo.
  4. Orzechy włoskie posiekać na mniejsze kawałki, dodać cukier muscovado i połamaną mleczną czekoladę, dodać śmietankę i podgrzać do rozpuszczenia składników. Następnie przestudzić i dodać 120 g serka Mascarpone – wymieszać.
  5. Pozostałe 300 g serka Mascarpone, twaróg sernikowy i jajka zmiksować na wolnych obrotach w celu połączenia składników – połączyć z masą czekoladową i przelać do wcześniej przygotowanej tortownicy.
  6. Piec 17 minut na 170°C, następnie zmniejszyć temp. do 120°C i piec 100 minut.
  7. Po tym czasie otworzyć piekarnik i pozostawić sernik do całkowitego ostudzenia.
  8. Przygotować polewę - rozpuścić połamaną czekoladę w podgrzanej śmietance i polać schłodzony sernik.
  9. Sernik przed podaniem włożyć na noc do lodówki.

Smacznego!