jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Ostatni dzwonek! Przygotuj wyjątkowe wypieki na świąteczny stół!

Lada chwila święta! Przygotowania do tego wyjątkowego okresu weszły już w decydującą fazę, a w wielu miejscach unoszą się już wyjątkowe zapachy tradycyjnych potraw i wypieków, które dodają świętom niepowtarzalnego klimatu.

Lada chwila święta! Przygotowania do tego wyjątkowego okresu weszły już w decydującą fazę, a w wielu miejscach unoszą się już wyjątkowe zapachy tradycyjnych potraw i wypieków, które dodają świętom niepowtarzalnego klimatu. Jeżeli jednak jeszcze nie wybraliście, jakimi ciastami uraczycie domowników oraz gości, poniżej prezentujemy oryginalne przepisy wzbogacone nutą nowoczesności. Smacznego!

Makowiec z polewą chałwową

Ciasto:

  • 200 g mleka ciepłego, ale nie gorącego
  • 30 g świeżych drożdży, pokruszonych
  • 80 g cukru
  • 150 g masła – roztopionego i wystudzonego
  • 2 jajka
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego

Masa makowa:

  • 500 g suchego maku
  • 150 g cukru lub miodu
  • 50 g rodzynek
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 50 g orzechów posiekanych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka masła, w temperaturze pokojowej
  • pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • ekstrakt migdałowy
  • 6 białek

Polewa chałwowa:

  • 150 g chałwy Unitop
  • 125 ml śmietany kremówki 36% (pół szklanki)

Mak zalać gotującą wodą, odstawić do wystygnięcia, odsączyć. Dwukrotnie zmielić w maszynce do mięsa lub w malakserze. Do tak przygotowanego maku dodać pozostałe składniki, wymieszać. Ubić białka na sztywno (uważać, żeby nie przebić, gdyż białka bez cukru mogą się rozwarstwić). Delikatnie połączyć szpatułką białka i masę.

Ciasto:

Z drożdży najpierw zrobić rozczyn – dodać ciepłe mleko, dwie łyżki cukru (z odmierzonych 80g), łyżkę mąki i zaczekać ok. 10 min. W misie miksera umieścić pozostałe składniki bez masła. Dodać rozczyn i wyrobić ciasto, dodając pod koniec rozpuszczony tłuszcz. Z ciasta ukształtować kulę, przełożyć do większego naczynia, przykryć czystą ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Następnie wyłożyć ciasto na oprószony mąką blat, rozwałkować na prostokąt. Wyłożyć równomiernie masę i zwinąć w roladę.

Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 – 40 minut.

Polewa chałwowa:

Chałwę pokruszyć i wsypać do garnuszka z grubym dnem. Dodać kremówkę i wymieszać rózgą lub blenderem (by nie było grudek chałwy). Podgrzać, by polewa lekko zgęstniała i uważać, by się nie przypaliła – warto ją mieszać. Gdy zgęstnieje, zdjąć z palnika, przestudzić. Polewę wylać na wystudzony makowiec.

Sernik chałwowy na sezamkowym spodzie z karmelem wiśniowym

Sernik chałwowy na sezamkowym spodzie z karmelem wiśniowym

Spód:

  • 4 opakowania sezamków Amki TO GO
  • 60 g masła, rozpuszczonego

Piekarnik rozgrzać do 150 stopni C. Dno tortownicy (ok 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Sezamki zmielić w blenderze na małe okruszki, wymieszać z rozpuszczonym masłem. Wyłożyć na dno tortownicy i wyrównać łyżką. Podpiec 20 minut.

Masa serowa:

  • 800 g sera twarogowego do serników (najlepiej serka kremowego)
  • 150 g szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 4 duże jajka
  • 125 ml śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 300 g chałwy waniliowej Unitop, pokruszonej

Ser zmiksować (na niskich obrotach miksera) z cukrem, jajkami, śmietanką i mąką. Tylko do połączenia składników. Dodać chałwę i wymieszać. Wylać na podpieczony spód i piec 50 minut do godziny w 150 stopniach C. Zostawić do wystygnięcia w piekarniku. Schłodzić w lodówce.

Karmel wiśniowy:

  • 150 g cukru
  • 50 ml soku wiśniowego
  • 100 ml śmietany 30 %

Szczypta soli (najlepiej gruboziarnistej)

Cukier wymieszać na patelni z sokiem wiśniowym. Gotować najpierw do uzyskania syropu (nie mieszając na tym etapie), a następnie do intensywnie pachnącego karmelu. Dodać śmietankę, masło i dopiero w tym momencie wymieszać. Dodać sól, wymieszać. Całkowicie wystudzić i polać sernik.