23-12-2021, 07:50
Lada chwila święta! Przygotowania do tego wyjątkowego okresu weszły już w decydującą fazę, a w wielu miejscach unoszą się już wyjątkowe zapachy tradycyjnych potraw i wypieków, które dodają świętom niepowtarzalnego klimatu. Jeżeli jednak jeszcze nie wybraliście, jakimi ciastami uraczycie domowników oraz gości, poniżej prezentujemy oryginalne przepisy wzbogacone nutą nowoczesności. Smacznego!
Ciasto:
Masa makowa:
Polewa chałwowa:
Mak zalać gotującą wodą, odstawić do wystygnięcia, odsączyć. Dwukrotnie zmielić w maszynce do mięsa lub w malakserze. Do tak przygotowanego maku dodać pozostałe składniki, wymieszać. Ubić białka na sztywno (uważać, żeby nie przebić, gdyż białka bez cukru mogą się rozwarstwić). Delikatnie połączyć szpatułką białka i masę.
Ciasto:
Z drożdży najpierw zrobić rozczyn – dodać ciepłe mleko, dwie łyżki cukru (z odmierzonych 80g), łyżkę mąki i zaczekać ok. 10 min. W misie miksera umieścić pozostałe składniki bez masła. Dodać rozczyn i wyrobić ciasto, dodając pod koniec rozpuszczony tłuszcz. Z ciasta ukształtować kulę, przełożyć do większego naczynia, przykryć czystą ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Następnie wyłożyć ciasto na oprószony mąką blat, rozwałkować na prostokąt. Wyłożyć równomiernie masę i zwinąć w roladę.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 – 40 minut.
Polewa chałwowa:
Chałwę pokruszyć i wsypać do garnuszka z grubym dnem. Dodać kremówkę i wymieszać rózgą lub blenderem (by nie było grudek chałwy). Podgrzać, by polewa lekko zgęstniała i uważać, by się nie przypaliła – warto ją mieszać. Gdy zgęstnieje, zdjąć z palnika, przestudzić. Polewę wylać na wystudzony makowiec.
Spód:
Piekarnik rozgrzać do 150 stopni C. Dno tortownicy (ok 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Sezamki zmielić w blenderze na małe okruszki, wymieszać z rozpuszczonym masłem. Wyłożyć na dno tortownicy i wyrównać łyżką. Podpiec 20 minut.
Masa serowa:
Ser zmiksować (na niskich obrotach miksera) z cukrem, jajkami, śmietanką i mąką. Tylko do połączenia składników. Dodać chałwę i wymieszać. Wylać na podpieczony spód i piec 50 minut do godziny w 150 stopniach C. Zostawić do wystygnięcia w piekarniku. Schłodzić w lodówce.
Karmel wiśniowy:
Szczypta soli (najlepiej gruboziarnistej)
Cukier wymieszać na patelni z sokiem wiśniowym. Gotować najpierw do uzyskania syropu (nie mieszając na tym etapie), a następnie do intensywnie pachnącego karmelu. Dodać śmietankę, masło i dopiero w tym momencie wymieszać. Dodać sól, wymieszać. Całkowicie wystudzić i polać sernik.
Podobne artykuły
Komentarze