Artykuł Dodaj artykuł

Ostatni dzwonek! Przygotuj wyjątkowe wypieki na świąteczny stół!

Lada chwila święta! Przygotowania do tego wyjątkowego okresu weszły już w decydującą fazę, a w wielu miejscach unoszą się już wyjątkowe zapachy tradycyjnych potraw i wypieków, które dodają świętom niepowtarzalnego klimatu.

Lada chwila święta! Przygotowania do tego wyjątkowego okresu weszły już w decydującą fazę, a w wielu miejscach unoszą się już wyjątkowe zapachy tradycyjnych potraw i wypieków, które dodają świętom niepowtarzalnego klimatu. Jeżeli jednak jeszcze nie wybraliście, jakimi ciastami uraczycie domowników oraz gości, poniżej prezentujemy oryginalne przepisy wzbogacone nutą nowoczesności. Smacznego!

Makowiec z polewą chałwową

Ciasto:

  • 200 g mleka ciepłego, ale nie gorącego
  • 30 g świeżych drożdży, pokruszonych
  • 80 g cukru
  • 150 g masła – roztopionego i wystudzonego
  • 2 jajka
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego

Masa makowa:

  • 500 g suchego maku
  • 150 g cukru lub miodu
  • 50 g rodzynek
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 50 g orzechów posiekanych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka masła, w temperaturze pokojowej
  • pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • ekstrakt migdałowy
  • 6 białek

Polewa chałwowa:

  • 150 g chałwy Unitop
  • 125 ml śmietany kremówki 36% (pół szklanki)

Mak zalać gotującą wodą, odstawić do wystygnięcia, odsączyć. Dwukrotnie zmielić w maszynce do mięsa lub w malakserze. Do tak przygotowanego maku dodać pozostałe składniki, wymieszać. Ubić białka na sztywno (uważać, żeby nie przebić, gdyż białka bez cukru mogą się rozwarstwić). Delikatnie połączyć szpatułką białka i masę.

Ciasto:

Z drożdży najpierw zrobić rozczyn – dodać ciepłe mleko, dwie łyżki cukru (z odmierzonych 80g), łyżkę mąki i zaczekać ok. 10 min. W misie miksera umieścić pozostałe składniki bez masła. Dodać rozczyn i wyrobić ciasto, dodając pod koniec rozpuszczony tłuszcz. Z ciasta ukształtować kulę, przełożyć do większego naczynia, przykryć czystą ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Następnie wyłożyć ciasto na oprószony mąką blat, rozwałkować na prostokąt. Wyłożyć równomiernie masę i zwinąć w roladę.

Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 – 40 minut.

Polewa chałwowa:

Chałwę pokruszyć i wsypać do garnuszka z grubym dnem. Dodać kremówkę i wymieszać rózgą lub blenderem (by nie było grudek chałwy). Podgrzać, by polewa lekko zgęstniała i uważać, by się nie przypaliła – warto ją mieszać. Gdy zgęstnieje, zdjąć z palnika, przestudzić. Polewę wylać na wystudzony makowiec.

Sernik chałwowy na sezamkowym spodzie z karmelem wiśniowym

Sernik chałwowy na sezamkowym spodzie z karmelem wiśniowym

Spód:

  • 4 opakowania sezamków Amki TO GO
  • 60 g masła, rozpuszczonego

Piekarnik rozgrzać do 150 stopni C. Dno tortownicy (ok 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Sezamki zmielić w blenderze na małe okruszki, wymieszać z rozpuszczonym masłem. Wyłożyć na dno tortownicy i wyrównać łyżką. Podpiec 20 minut.

Masa serowa:

  • 800 g sera twarogowego do serników (najlepiej serka kremowego)
  • 150 g szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 4 duże jajka
  • 125 ml śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 300 g chałwy waniliowej Unitop, pokruszonej

Ser zmiksować (na niskich obrotach miksera) z cukrem, jajkami, śmietanką i mąką. Tylko do połączenia składników. Dodać chałwę i wymieszać. Wylać na podpieczony spód i piec 50 minut do godziny w 150 stopniach C. Zostawić do wystygnięcia w piekarniku. Schłodzić w lodówce.

Karmel wiśniowy:

  • 150 g cukru
  • 50 ml soku wiśniowego
  • 100 ml śmietany 30 %

Szczypta soli (najlepiej gruboziarnistej)

Cukier wymieszać na patelni z sokiem wiśniowym. Gotować najpierw do uzyskania syropu (nie mieszając na tym etapie), a następnie do intensywnie pachnącego karmelu. Dodać śmietankę, masło i dopiero w tym momencie wymieszać. Dodać sól, wymieszać. Całkowicie wystudzić i polać sernik.

Podobne artykuły