jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Orzechy makadamia – wartości odżywcze i właściwości lecznicze

Orzechy makadamia pozyskuje się z drzewa macadamia z rodziny srebrnikowatych. Pochodzą one z Australii. Obecnie są uprawiane w Nowej Kaledonii i Sulawesi, a także na terenie Afryki Południowej i na Hawajach. Drzewo to ma drobne, wiecznie zielone listki oraz niewielkie kwiaty. Bardzo się je ceni właśnie za ich owoce – pestkowce, które nazywa się orzechami macadamia.

Orzechy makadamia pozyskuje się z drzewa macadamia z rodziny srebrnikowatych. Pochodzą one z Australii. Obecnie są uprawiane w Nowej Kaledonii i Sulawesi, a także na terenie Afryki Południowej i na Hawajach. Drzewo to ma drobne, wiecznie zielone listki oraz niewielkie kwiaty. Bardzo się je ceni właśnie za ich owoce – pestkowce, które nazywa się orzechami macadamia.

Orzechy makadamia – wartości odżywcze i właściwości lecznicze

Orzechy macadamia – właściwości, skład i wartości odżywcze

Egzotyczne orzechy macadamia mają okrągły kształt i wyjątkowo twardą łupinę, z tego powodu najczęściej są sprzedawane orzechy łuskane. Orzechy makadamia mają wyjątkowe wartości odżywcze, choć posiadają dość sporo tłuszczu i są dość kaloryczne. W 100 gramach mają około 700 kalorii. Zawierają przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe, które mają cenne właściwości lecznicze. Orzechy macadamia są również bogatym źródłem wielu witamin (witaminy A, witaminy E i witamin z grupy B), a także składników mineralnych, takich jak potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo i cynk. Orzechy makadamia mają pyszny, kremowy smak. Często służą jako przekąska bądź dodatek do różnych deserów, wypieków bądź wyrobów cukierniczych. Takie orzechy są również źródłem oleju, który stosuje się nie tylko w branży spożywczej, ale i kosmetycznej. Warto wiedzieć, że orzechy macadamia są trujące dla psów, dlatego pod żadnym pozorem nie należy im ich dawać. Jednak przyczyny tego nie są do końca jasne.

Orzechy makadamia – właściwości lecznicze

Wyjątkowo bogaty skład w cenne składniki odżywcze sprawia, że orzechy macadamia posiadają wiele właściwości zdrowotnych oraz odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasz stan zdrowia, a także i wygląd zewnętrzny. Orzechy makadamia zawierają przede wszystkim ogromną ilość niezbędnych ludzkiemu organizmowi nienasyconych kwasów tłuszczowych, w skrócie NNKT. Nienasycone kwasy tłuszczowe regulują cholesterol we krwi – wpływają na to, aby ten dobry cholesterol HDL był na odpowiednim poziomie, natomiast ten zły, czyli cholesterol LDL – skutecznie obniżają. Właśnie z tego powodu orzechy te powinny stać się stałą przekąską osób, które mają problem ze zbyt wysokim cholesterolem. Regularnie spożywać orzechy macadamia powinny również osoby otyłe. Orzechy te mają również zastosowanie w profilaktyce chorób serca oraz układu krążenia. Orzechy makadamia mają również działanie antyoksydacyjne, czyli zapobiegają utlenianiu komórek i tym samym chronią je przed stresem i opóźniają proces starzenia się organizmu. Ograniczają również wytwarzanie wolnych rodników, które mają bardzo negatywne i wręcz niszczycielskie działanie na nasze tkanki. Produkty te zawierają również sporą ilość żelaza, dzięki czemu pomagają osobom cierpiącym na anemię. Ponadto wapń, żelazo i fosfor zawarte w orzechach macadamia wpływają pozytywnie na układ szkieletowo-mięśniowy, a na wygląd włosów, skóry i paznokci - cynk. Z tego powodu, iż orzechy te mają wysoką wartość odżywczą są one polecane osobom niedożywionym, w stanach osłabienia, a także osobom przemęczonych i takim, które są świeżo po przebyciu różnych chorób. Należy jednak pamiętać, że orzechy te mogą uczulać.

Artykuł sponsorowany


Komentarze

Brak elementów do wyświetlenia.