Artykuł Dodaj artykuł

Orzechy makadamia – wartości odżywcze i właściwości lecznicze

Orzechy makadamia pozyskuje się z drzewa macadamia z rodziny srebrnikowatych. Pochodzą one z Australii. Obecnie są uprawiane w Nowej Kaledonii i Sulawesi, a także na terenie Afryki Południowej i na Hawajach. Drzewo to ma drobne, wiecznie zielone listki oraz niewielkie kwiaty. Bardzo się je ceni właśnie za ich owoce – pestkowce, które nazywa się orzechami macadamia.

Orzechy makadamia pozyskuje się z drzewa macadamia z rodziny srebrnikowatych. Pochodzą one z Australii. Obecnie są uprawiane w Nowej Kaledonii i Sulawesi, a także na terenie Afryki Południowej i na Hawajach. Drzewo to ma drobne, wiecznie zielone listki oraz niewielkie kwiaty. Bardzo się je ceni właśnie za ich owoce – pestkowce, które nazywa się orzechami macadamia.

Orzechy makadamia – wartości odżywcze i właściwości lecznicze

Orzechy macadamia – właściwości, skład i wartości odżywcze

Egzotyczne orzechy macadamia mają okrągły kształt i wyjątkowo twardą łupinę, z tego powodu najczęściej są sprzedawane orzechy łuskane. Orzechy makadamia mają wyjątkowe wartości odżywcze, choć posiadają dość sporo tłuszczu i są dość kaloryczne. W 100 gramach mają około 700 kalorii. Zawierają przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe, które mają cenne właściwości lecznicze. Orzechy macadamia są również bogatym źródłem wielu witamin (witaminy A, witaminy E i witamin z grupy B), a także składników mineralnych, takich jak potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo i cynk. Orzechy makadamia mają pyszny, kremowy smak. Często służą jako przekąska bądź dodatek do różnych deserów, wypieków bądź wyrobów cukierniczych. Takie orzechy są również źródłem oleju, który stosuje się nie tylko w branży spożywczej, ale i kosmetycznej. Warto wiedzieć, że orzechy macadamia są trujące dla psów, dlatego pod żadnym pozorem nie należy im ich dawać. Jednak przyczyny tego nie są do końca jasne.

Orzechy makadamia – właściwości lecznicze

Wyjątkowo bogaty skład w cenne składniki odżywcze sprawia, że orzechy macadamia posiadają wiele właściwości zdrowotnych oraz odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasz stan zdrowia, a także i wygląd zewnętrzny. Orzechy makadamia zawierają przede wszystkim ogromną ilość niezbędnych ludzkiemu organizmowi nienasyconych kwasów tłuszczowych, w skrócie NNKT. Nienasycone kwasy tłuszczowe regulują cholesterol we krwi – wpływają na to, aby ten dobry cholesterol HDL był na odpowiednim poziomie, natomiast ten zły, czyli cholesterol LDL – skutecznie obniżają. Właśnie z tego powodu orzechy te powinny stać się stałą przekąską osób, które mają problem ze zbyt wysokim cholesterolem. Regularnie spożywać orzechy macadamia powinny również osoby otyłe. Orzechy te mają również zastosowanie w profilaktyce chorób serca oraz układu krążenia. Orzechy makadamia mają również działanie antyoksydacyjne, czyli zapobiegają utlenianiu komórek i tym samym chronią je przed stresem i opóźniają proces starzenia się organizmu. Ograniczają również wytwarzanie wolnych rodników, które mają bardzo negatywne i wręcz niszczycielskie działanie na nasze tkanki. Produkty te zawierają również sporą ilość żelaza, dzięki czemu pomagają osobom cierpiącym na anemię. Ponadto wapń, żelazo i fosfor zawarte w orzechach macadamia wpływają pozytywnie na układ szkieletowo-mięśniowy, a na wygląd włosów, skóry i paznokci - cynk. Z tego powodu, iż orzechy te mają wysoką wartość odżywczą są one polecane osobom niedożywionym, w stanach osłabienia, a także osobom przemęczonych i takim, które są świeżo po przebyciu różnych chorób. Należy jednak pamiętać, że orzechy te mogą uczulać.