jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Tłusty czwartek, czyli polskie święto słodkości

Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami. Ten najsłodszy dzień w roku ma swoje prawa, bowiem zajadamy się słodkościami bez wyrzutów sumienia. Skąd wywodzi się to święto? Ile pączków dostarczyli w zeszłym roku kurierzy Glovo i na jaki rodzaj decydujemy się najczęściej? Gdzie mieszka największy łasuch w Polsce? Odpowiedź znajdziecie poniżej!

Tłusty czwartek, czyli polskie święto słodkości

Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami. Ten najsłodszy dzień w roku ma swoje prawa, bowiem zajadamy się słodkościami bez wyrzutów sumienia. Skąd wywodzi się to święto? Ile pączków dostarczyli w zeszłym roku kurierzy Glovo i na jaki rodzaj decydujemy się najczęściej? Gdzie mieszka największy łasuch w Polsce? Odpowiedź znajdziecie poniżej!

Jest jeden taki dzień w roku, kiedy cukier i kalorie wydają się być niczym, a każdy z nas prześciga się w ilości zjedzonych słodkości. Mowa oczywiście o Tłustym Czwartku, który w tym roku wypada 24 lutego. Tego dnia kolejki do cukierni się nie kończą, a w powietrzu unosi się zapach słodkich rarytasów, które zjadamy bez wyrzutów sumienia. Można śmiało stwierdzić, że jest to najsłodszy dzień w roku, bowiem do naszych brzuchów trafia niezliczona ilość pączków i faworków, które są wręcz synonimem Tłustego Czwartku. Doskonale wie o tym Glovo – miejscy kurierzy w zeszłoroczne święto dostarczyli w Polsce 13635 pączków! Najwięcej zamówili ich mieszkańcy Warszawy, Krakowa i Poznania.

Tłusty Czwartek - historia w pigułce

Data tego święta jest ruchoma, wywodzi się z kalendarza chrześcijańskiego. Jest to ostatni czwartek przed wielkim postem. Według tradycji, jest to dzień, w którym możemy objadać się przysmakami, bowiem chrześcijanie ze względów religijnych w ramach przygotowania Świąt Wielkanocnych powinni zachowywać wstrzemięźliwość od spożywania niektórych pokarmów. W dawnych czasach Tłusty Czwartek nie obfitował w słodkości, a... tłuste mięsa, słoninę czy boczek. Tradycja uległa jednak zmianie i teraz Polacy najchętniej objadają się pączkami. Istnieje nawet przesąd, że zjedzenie choć jednego tego słodkiego przysmaku gwarantuje powodzenie i szczęście na dalszą część roku. Możemy być więc pewni, że mieszkaniec Warszawy, który zeszłoroczne święto złożył zamówienie poprzez Glovo na aż 50 pączków z pewnością miał szczęśliwy rok!

Pączek królem dnia

Choć różnych wariacji słodkości mamy pod dostatkiem, ten dzień zdecydowanie należy do pączków. Według danych Glovo, w Tłusty Czwartek najczęściej decydujemy się na klasyczny pączek z powidłami pokryty cukrem pudrem lub lukrem, ale także wariant z lukrem i skórką pomarańczową i ten nadziany czekoladą. Chętnie wybieramy także wspomniane faworki, zwane również w niektórych regionach Polski chrustem lub chruścikami, czyli tradycyjne, chrupkie ciasteczka o charakterystycznym kształcie, smażone w głębokim tłuszczu i posypywane cukrem pudrem.