jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Dla kogo wskazana jest mąka pełnoziarnista?

Mąka pełnoziarnista uznawana jest za zdrowszą alternatywę dla białej. Z tego też powodu istnieje kilka wskazań zdrowotnych do jej używania.

Mąka pełnoziarnista uznawana jest za zdrowszą alternatywę dla białej. Z tego też powodu istnieje kilka wskazań zdrowotnych do jej używania. Jakich dokładnie oraz co sprawia, że dietetycy zalecają jej spożywanie, o ile nie ma się nadwrażliwości na gluten?

mąka pełnoziarnista Młynomag

fot. Młynomag

Czym charakteryzuje się mąka pełnoziarnista?

Mąka pełnoziarnista, zgodnie ze swoją nazwą, produkowana jest z pełnych ziaren zbóż, bez ich oczyszczania z okrywy nasiennej, czyli otrąb. Również dzięki temu ma ona większą ilość składników odżywczych, w tym cennych minerałów takich jak cynk, żelazo oraz fosfor i witamin z grupy B. Jest też źródłem błonnika, który jest niezbędny dla zdrowia jelit oraz do zachowania różnorodności flory bateryjnej w układzie pokarmowym.

Dla kogo mąka pełnoziarnista?

Poza zawartością witamin i minerałów taka mąka cechuje się również niskim indeksem glikemicznym. Sprawia to, że mogą sięgać po nią diabetycy oraz osoby cierpiące na insulinooporność. Insulinooporność może dotykać w krajach rozwiniętych nawet 50 proc. osób, a z przypadłością tą koreluje m.in. otyłość, która również jest coraz częstsza. Jedną z metod profilaktyki jest zwiększenie spożycia błonnika oraz sięganie po pełnoziarniste produkty zbożowe. Może być to właśnie pełnoziarnista mąka pszenna Graham, którą warto wykorzystywać do robienia chleba, bułek Grahamek, ciasta na pierogi, a także domowych i zdrowych tortilli czy naleśników.

Dla dbających o sylwetkę

Produkty z mąki pełnoziarnistej sprawdzają się też w przypadku osób dbających o linię. Okazuje się bowiem, że również na diecie nie trzeba rezygnować z produktów takich jak makarony, czy pieczywo. Wystarczy jednak przygotowywać je z wysokiej jakości pełnoziarnistej mąki, aby zaspokoić swoją chęć na węglowodany i jednocześnie dostarczyć organizmowi wielu cennych składników odżywczych.

Mąka pełnoziarnista to produkt, który każdy z nas powinien używać w swojej kuchni. Oczywiście jeśli nie ma ku temu przeciwwskazań zdrowotnych, nie trzeba całkowicie eliminować spożywania mąki białej. Jednak pełnoziarnista jest nie tylko zdrowa, ale i smaczna, warto więc sięgać po nią na co dzień.

Artykuł został dodany przez firmę

Młynomag Sp.j.

Nasz młyn położony jest w sercu Warmii i Mazur, pośród żyznych pól słynących z upraw zbóż konsumpcyjnych. To korzystne położenie pozwala nam produkować mąkę z surowców najwyższej jakości. Mąka z "Młynomagu" jest w 100% naturalna.

Zapoznaj się z ofertą firmy


Inne publikacje firmy


Podobne artykuły


Komentarze

Brak elementów do wyświetlenia.