28-03-2022, 11:50
Mąka pełnoziarnista uznawana jest za zdrowszą alternatywę dla białej. Z tego też powodu istnieje kilka wskazań zdrowotnych do jej używania. Jakich dokładnie oraz co sprawia, że dietetycy zalecają jej spożywanie, o ile nie ma się nadwrażliwości na gluten?
fot. Młynomag
Mąka pełnoziarnista, zgodnie ze swoją nazwą, produkowana jest z pełnych ziaren zbóż, bez ich oczyszczania z okrywy nasiennej, czyli otrąb. Również dzięki temu ma ona większą ilość składników odżywczych, w tym cennych minerałów takich jak cynk, żelazo oraz fosfor i witamin z grupy B. Jest też źródłem błonnika, który jest niezbędny dla zdrowia jelit oraz do zachowania różnorodności flory bateryjnej w układzie pokarmowym.
Poza zawartością witamin i minerałów taka mąka cechuje się również niskim indeksem glikemicznym. Sprawia to, że mogą sięgać po nią diabetycy oraz osoby cierpiące na insulinooporność. Insulinooporność może dotykać w krajach rozwiniętych nawet 50 proc. osób, a z przypadłością tą koreluje m.in. otyłość, która również jest coraz częstsza. Jedną z metod profilaktyki jest zwiększenie spożycia błonnika oraz sięganie po pełnoziarniste produkty zbożowe. Może być to właśnie pełnoziarnista mąka pszenna Graham, którą warto wykorzystywać do robienia chleba, bułek Grahamek, ciasta na pierogi, a także domowych i zdrowych tortilli czy naleśników.
Produkty z mąki pełnoziarnistej sprawdzają się też w przypadku osób dbających o linię. Okazuje się bowiem, że również na diecie nie trzeba rezygnować z produktów takich jak makarony, czy pieczywo. Wystarczy jednak przygotowywać je z wysokiej jakości pełnoziarnistej mąki, aby zaspokoić swoją chęć na węglowodany i jednocześnie dostarczyć organizmowi wielu cennych składników odżywczych.
Mąka pełnoziarnista to produkt, który każdy z nas powinien używać w swojej kuchni. Oczywiście jeśli nie ma ku temu przeciwwskazań zdrowotnych, nie trzeba całkowicie eliminować spożywania mąki białej. Jednak pełnoziarnista jest nie tylko zdrowa, ale i smaczna, warto więc sięgać po nią na co dzień.
Artykuł został dodany przez firmę
Nasz młyn położony jest w sercu Warmii i Mazur, pośród żyznych pól słynących z upraw zbóż konsumpcyjnych. To korzystne położenie pozwala nam produkować mąkę z surowców najwyższej jakości. Mąka z "Młynomagu" jest w 100% naturalna.
Inne publikacje firmy
Podobne artykuły
Komentarze