jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Wiosenne smaki - krem z zielonego groszku

Wiosna rozgościła się u nas na dobre, również na talerzach.

Wiosna rozgościła się u nas na dobre, również na talerzach. Niezwykle prostą i szybką w przygotowaniu propozycją na wiosenny obiad jest zupa z zielonego groszku. To nie tylko smaczne danie, ale również bogate w wiele składników odżywczych! Jak je przygotować?

Marani zupa z zielonego groszkuZupa z zielonego groszku
Marani

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 2 średnie cebule
  • 2 szklanki wody
  • 3 szklanki świeżego zielonego groszku łuskanego
  • 80g rzodkiewki
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki śmietany (opcjonalnie)

Przygotowanie:

W rondlu z grubym dnem rozpuść masło na średnim ogniu. Cebulę drobno pokrój i smaż ją na maśle przez około 3 minuty. Wlej do rondla wodę i wsyp groszek. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Zwiększ ogień i doprowadź zupę do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień, przykryj rondel i gotuj aż groszek zmięknie - około 12-18 minut.

Gdy groszek będzie już miękki, zmiksuj go za pomocą blendera. Dodaj śmietanę i podgrzej. Dopraw zupę do smaku solą, pieprzem i ulubionymi ziołami przed podaniem. Rzodkiewkę umyj i drobno posiekaj, a następnie udekoruj nią zupę na talerzu.

Krem z groszku idealnie będzie komponować się z białym półwytrawnym gruzińskim winem Marani Telavuri. To tradycyjne stołowe wino z regionu Telavi w Kakheti. Produkowane jest z miejscowych winogron, zbieranych w winnicach położonych na prawym brzegu rzeki Alazani.