jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Naukowa wiedza od Natureef przeciw marnowaniu żywności

Stowarzyszenie Natureef wydało poradnik, który dostarcza firmom, inżynierom  i konsumentom oparte o najnowsze badania naukowe informacje o tym, jak ograniczyć psucie się świeżych produktów spożywczych. To niezwykle cenna wiedza, biorąc pod uwagę, że w skali Europy marnowanych jest ok. 45 proc. owoców i warzyw, co generuje ogromny ślad środowiskowy i miliony ton odpadów rocznie.

Stowarzyszenie Natureef wydało poradnik, który dostarcza firmom, inżynierom  i konsumentom oparte o najnowsze badania naukowe informacje o tym, jak ograniczyć psucie się świeżych produktów spożywczych. To niezwykle cenna wiedza, biorąc pod uwagę, że w skali Europy marnowanych jest ok. 45 proc. owoców i warzyw, co generuje ogromny ślad środowiskowy i miliony ton odpadów rocznie.

Publikacja zatytułowana "Active packaging for food applications" wydana została przez polskie stowarzyszenie Natureef jako podsumowanie międzynarodowego projektu badawczego FreshInPac. Poradnik w formie odpowiedzi na kilkadziesiąt pytań dotyczących zapobiegania marnowania żywności powstał na podstawie badań prowadzonych przez Centrum Bioimmobilizacji i Innowacyjnych Materiałów Opakowaniowych Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, belgijskiego instytutu Celabor oraz Fraunhofer IVV i Leibnitz-Institut für Agrartechnik und Bioökonomie z Niemiec.

Główną częścią publikacji stanowi 50 pytań i odpowiedzi pogrupowanych w kilka kategorii. Autorzy zaczynają od podstaw - wyjaśniają metabolizm i procesy, które zachodzą w owocach i warzywach. Następnie konkretne wskazówki dla producentów i dystrybutorów żywności przynoszę sekcje dotyczące wpływu warunków przechowywania i warunków transportu na trwałość produktów.

Naukowa wiedza od Natureef przeciw marnowaniu żywności

Wreszcie dochodzimy do odpowiedzi na pytania o środki pozwalające przedłużyć trwałość produktów, m.in. z uwzględnieniem odpowiednich opakowań (np. pochłaniających etylen, który przyspiesza dojrzewanie i psucie), odpowiedniej temperatury, czy atmosfery w opakowaniu.

W poradniku znajdują się również praktyczne podpowiedzi dla konsumentów. Np.: jak przechowywać  owoce i warzywa? Dlaczego nie należy jeść owoców i warzyw zarażonych częściowo pleśnią? Czy owoce i warzywa tracą witaminy podczas dłuższego przechowywania?

Autorzy spoglądają też w przyszłość, odpowiadając na pytania o rozwój modelowania matematycznego trwałości produktów na sklepowych półkach oraz o to, jakiego rodzaju opakowań (jedno- czy wielorazowego użytku) powinniśmy używać ze względu na wpływ na środowisko. Eksperci przewidują też, że do walki z niechcianymi mikroorganizmami pokrywającymi owoce i warzywa, wykorzystywane mogą być w przyszłości bakteriofagi, czyli wirusy infekującymi bakterie. Są one generalnie bezpieczne dla ludzi i można nimi pokrywać produkty spożywcze.

Zebranie tak rozległej i aktualnej wiedzy możliwe było dzięki współpracy z partnerami trwającego od 2019 do 2022 roku projektu FreshInPac, który miał doprowadzić do opracowanie nowoczesnego, aktywnego i funkcjonalnego bio-opakowania przeznaczonego do pakowania świeżych produktów (takich jak owoce, warzywa lub kwiaty). W ramach projektu zaprojektowano, stworzono i przetestowano na skalę laboratoryjną nowe aktywne materiały opakowaniowe. Przebadane zostały również dodatki przeciwdrobnoustrojowe do materiałów opakowaniowych. Najbardziej obiecujące materiały okazały się skuteczne w zwalczaniu szerokiej gamy organizmów psujących pakowaną żywność, a wyniki badań mogą być wykorzystane w projektowaniu i produkcji antybakteryjnych materiałach opakowaniowych lub np. we wkładkach do opakowań. Uczestnicy projektu ocenili również szereg materiałów usuwających z opakowania etylen. Zdobyte informacje, stanowią doskonałą bazę wyjściową dla producentów, którzy zamierzają dalej rozwijać i komercjalizować materiały o tego typu właściwościach. Aby wprowadzić nowe materiały na rynek, konieczna będzie jeszcze praca nad zapewnieniem powtarzalnej jakości materiałów i przeniesieniem wyników badań do skali przemysłowej. Już teraz partnerzy projektu oferują jednak usługi konsultingowe w zakresie zastosowania wyników swoich prac.

W projekcie, obok instytutów badawczych w charakterze członków tzw. komitetu użytkowników uczestniczyły polskie firmy zrzeszone w Stowarzyszeniu Natureef: CDM Sp. z o.o., Hadepol Flexo Sp. z o.o., KB Folie, Polska Sp. z o.o., Oboya Horticulture Poland Sp. z o.o., Yanko Sp. z o.o. i Veroni Sp. z o.o. Rolą samego stowarzyszenia Natureef było propagowanie wyników badań uzyskanych podczas projektu.

Projekt FreshInPac współfinansowany był przez NCBiR w ramach inicjatywy CORNET.