jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Polska Róża smakuje też w Nowym Jorku

„Róże pachną zawodowo” – znane stwierdzenie Stanisław Leca należy rozbudować i powiedzieć, że róże owocowe niosą zdrowie. Badaniem tego zagadnienia zajął się inż. Ernest Michalski jeszcze w latach siedemdziesiątych i swoje starania skupił na odmianie Rosa rugosa.

„Róże pachną zawodowo” – znane stwierdzenie Stanisław Leca należy rozbudować i powiedzieć, że róże owocowe niosą zdrowie. Badaniem tego zagadnienia zajął się inż. Ernest Michalski jeszcze w latach siedemdziesiątych i swoje starania skupił na odmianie Rosa rugosa. Chodziło o maksymalne wykorzystanie bogactwa witaminy C w owocach róży pomarszczonej vel cukrowej.  Założył pionierską firmę „Polska Róża”. A w 2009 roku utworzył Fundację –Instytut „Polska Róża” do promowania wiedzy o  leczniczych i odżywczych walorach roślin,  a w szczególności owoców dzikiej róży. Co dobrze oddaje hasło „Cała Polska w różach”.

Do realizacji tego zawołania jeszcze daleko ale 100 ha różanych plantacji w Kotlinie Kłodzkiej i w okolicach Oleśnicy daje wyobrażenie o możliwościach  przetwórczych spółki „Polska Róża”, członka Stowarzyszenia „Polska Ekologia”.

Cząstkę swojej oferty firma pokazała w czerwcu w Nowym Jorku podczas targów 2022 Summer Fancy Food Show, gdzie Stowarzyszenie „Polska Ekologia” realizowała przedsięwzięcie Hihg Quality BioEurope, promujące ekologiczną żywność europejską. Można powiedzieć, że goście zapijali się różanym sokiem. 

W Polsce także się cieszy dużym powodzeniem….

Polska Róża smakuje też w Nowym Jorku

- Duże zainteresowanie rozbudził wraz z początkiem pandemii - wyjaśnia  prezes Agnieszka Michalska, kierująca rodzinną firmą. Sok z róży jest kojarzony z odpornością i bardzo słusznie, ponieważ jest źródłem witaminy C. W 100 ml soku naszej produkcji zgodnie z deklaracją jest jej 450 mg, jest to naturalna witamina C, która przeszła z owoców do produktu.

Sok z róży, czyli odporność – i to znane „budowanie odporności” – pomoże oczywiście, warto wykorzystać go  doraźnie przy przeziębieniu, ale najlepiej spożywać codziennie, małymi dawkami. Np. 40-50 ml rano i wieczorem. Witamina C jest rozpuszczalna w wodzie, szybko wypłukuje się z organizmu, a jej nadmiar jest wydalany z moczem. Nie magazynujemy jej, ani nie wytwarzamy (jako organizm ludzki), więc musimy ją często dostarczać.

Witamina C jest także niezbędna do produkcji kolagenu – czyli zdrowe stawy, zdrowe dziąsła (przy regularnym dostarczaniu witaminy C w postaci soku z róży przestają krwawić dziąsła). Witamina ta jest też pomocna w uzyskanie pięknej skóry. Kolagen najczęściej kojarzymy z kosmetycznymi preparatami  dla kobiet, kremami, czy suplementami diety. Jednak kolagen bez witaminy C jest znacznie gorzej przyswajalny. Przy tym,  naturalna witamina C  jest przyswajalna w 80-90%, natomiast syntetyczna w 10-20%. Ile trzeba więcej syntetycznej spożyć, żeby mieć ten sam efekt.

Sok z róży to też betakaroten, likopen. Uniwersytet Medyczny w Lublinie przebadał owoce róży z naszej plantacji i znalazł tam ok. 130 substancji aktywnych - witamin, minerałów składników odżywczych”.

Tu trzeba dodać, że na liście ośrodków naukowych współpracujących z „Polską Różą” jest także Uniwersytet Medyczny w Warszawie, SGGW, uniwersytety przyrodnicze w Lublinie i we Wrocławiu, Politechnika Łódzka i Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach. Nie można pominąć znaczenia konferencji naukowych pt. „Róże owocowe w uprawie, przetwórstwie, żywieniu i ochronie zdrowia”. Liczne referaty na temat fitochemii różnych części róż owocowych, a także wykorzystania ich w przetwórstwie, świadczą o powadze tematu. Za najlepsze prace naukowe na tematy związane z tymi konferencjami są wręczane specjalne nagrody Fundacji–Instytutu „Polska Róża”. Tematyka cały czas  otwarta i więcej informacji, zwłaszcza inspiracji można znaleźć na www.polskaroza.pl.

Rolnictwo boryka się z niedostatkiem wody, poszukuje więc roślin nadających się do uprawy w trudnych warunkach glebowych. Rosa rugosa właśnie doskonale znosi suszę. A to argument za wytyczeniem naukowych wektorów.

- W istocie. W czerwcu miałam wykład na SGGW w ramach zajęć „Perspektywiczne rośliny sadownicze”, i mogłam zapoznać studentów z czymś tak wyjątkowym jak róża. Zaskoczył mnie poziom ich wiedzy oraz zainteresowanie tematem. Możliwe, że powstaną kolejne plantacje róży.

Z naszej bioplantacji w Lądku Zdroju pozyskujemy ekologiczne owoce róży, współpracujemy też z plantatorami, którzy wyłącznie nam dostarczają surowiec. Teraz na plantacji jest sezon na płatki róży – bo rośliny kwitną.  Robimy z konfiturę z płatków róży oraz przecier. Płatki róży w cukrze są wykorzystywane do pączków, lodów, ciast, tortów, kawy, herbaty, lemoniad.

Pół wieku temu inż. Ernest Michalski wytyczył nowy kierunek pozyskiwania żywności prozdrowotnej. W swojej firmie zadbał o o utrzymanie szczególnej dyscypliny technologicznej, gdyż tylko wtedy uzyskane produkty zachowują swoje wartości, zwłaszcza witaminy. Wtedy też deklarowana zawartość witaminy C jest zgodna ze stanem faktycznym.

Założenie wspomnianej fundacji dopisuje dalszy ciąg ideom zawartym w Jego książce pt. „Róża moje życie”. Rośnie zasób wiedzy o róży owocowej. I tylko patrzeć jak na siedzibie spółki w Falentach Nowych pojawi się tabliczka: „Firma „Polska Róża” z tego słynie, że wytwarza zdrowie w płynie”.  


Komentarze

Brak elementów do wyświetlenia.