25-08-2022, 13:10
Chyba nikomu, kto miał jakiekolwiek związek z gastronomią (i to bez względu na kraj, w którym pracował), nie trzeba tłumaczyć pojęcia takiego jak pojemniki gastronomiczne GN. Jednak wiele osób niezwiązanych z tą branżą nie ma pojęcia, o czym mowa. Dlatego w niniejszym artykule przedstawimy prostą definicję i scharakteryzujemy pojemniki GN ze względu na podstawowe parametry.
Ta być może obco brzmiąca nazwa jest rzecz jasna skrótem od angielskiego „Gastro Norm” i oznacza pojemniki, które spełniają odgórnie przyjęte, międzynarodowe normy producentów urządzeń dla gastronomii i AGD. Oznacza to, że bez względu na to, w jakim kraju rozpoczynasz swoją działalność, to pojemniki do różnorodnych urządzeń gastronomicznych, w tym chłodziarek i lad chłodniczych, pieców konwekcyjnych, konwekcyjno-parowych oraz piekarników, jak również bemarów, będą idealnie dopasowane – pod warunkiem że spełniają właśnie normy GN.
Pojemniki GN możemy podzielić ze względu na materiał, z jakiego zostały wykonane. Najpowszechniej wykorzystywane są pojemniki GN stalowe, ponieważ bez problemu wytrzymują zarówno niskie, jak i wysokie temperatury, co oszczędza czas – nie ma potrzeby przekładania potraw do różnych pojemników. Ponadto stal nierdzewna spełnia wszelkie normy higieniczne i jest neutralna pod względem wpływu na smak i zapach potraw. Co więcej, pojemniki GN stalowe mogą być piętrowane, co oszczędza miejsce.
Innym materiałem wykorzystywanym do produkcji pojemników gastronomicznych GN jest tritan – tworzywo sztuczne bardzo odporne na uderzenia. Jego zaletami jest przezroczystość (łatwa ekspozycja), brak wchłaniania zapachów i smaków, brak bisfenolu oraz możliwość zastosowania w temperaturach od -40°C do 90°C (tego typu pojemniki mogą być zatem wykorzystywane w szafach mroźniczych, ale nie nadadzą się już do pieców konwekcyjnych i bemarów).
Kolejnymi materiałami sztucznymi używanymi do produkcji pojemników GN są poliwęglan i polipropylen. Ten pierwszy, choć znosi temperaturę do 110°C, nie może być używany w bemarach. Z kolei polipropylen jest bardzo odporny na działanie czynników zewnętrznych, w tym niektórych kwasów, a jego tolerancja temperaturowa mieści się w przedziale od -40°C do 80 °C. Specyficznym rodzajem pojemników z polipropylenu są tzw. pojemniki HACCP, które charakteryzuje przezroczystość i konkretne oznaczenia międzynarodowe.
Ostatnim popularnym materiałem do produkcji pojemników GN jest porcelana – najbardziej szlachetny i elegancki surowiec, który wytrzymuje temperaturę rzędu nawet 600°C. Jednak choć do produkcji pojemników GN wykorzystuje się tylko najtrwalsze odmiany porcelany, to nigdy nie będą one tak odporne na uszkodzenia, jak stal czy tworzywo sztuczne.
W tym miejscu warto podkreślić, że wszystkie pojemniki GN mają zaokrąglone rogi, co bardzo ułatwia utrzymanie ich w czystości i poprawia względy bezpieczeństwa.
Wymiary pojemników GN są również ściśle określone międzynarodowymi normami i wyrażane są w ułamkach. 1/1 to największy rozmiar, który wynosi 530×325 mm, a kolejnych 8 rozmiarów jest jakąś jego częścią. Ogólnie rzecz ujmując rozmiary pojemników GN prezentują się następująco:
Trzeba tutaj dodać jeszcze znaczące wyjaśnienie – choć w ułamkach 1/2 i 2/4 wynoszą tyle samo, to tutaj ich zastosowanie ma konkretny powód. Bo owszem, powierzchnia pojemników oznaczonych tymi symbolami będzie taka sama, jednak pojemnik GN 1/2 to połowa pojemnika GN 1/1 w poprzek, natomiast pojemnik GN 2/4 to połowa pojemnika GN 1/1 wzdłuż.
Jeśli chodzi o wymiary pojemników GN, warto jeszcze dodać, że mogą one różnić się głębokością. Pod tym względem wyróżniamy następujące wielkości:
Oferta pojemników na stronie: https://multigastro.pl/pojemniki-gn
Artykuł sponsorowany
Komentarze