jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Profesjonalne pojemniki GN dla gastronomii – wymiary, rodzaje, zastosowanie

Chyba nikomu, kto miał jakiekolwiek związek z gastronomią (i to bez względu na kraj, w którym pracował), nie trzeba tłumaczyć pojęcia takiego jak pojemniki gastronomiczne GN. Jednak wiele osób niezwiązanych z tą branżą nie ma pojęcia, o czym mowa. Dlatego w niniejszym artykule przedstawimy prostą definicję i scharakteryzujemy pojemniki GN ze względu na podstawowe parametry.

Profesjonalne pojemniki GN dla gastronomii – wymiary, rodzaje, zastosowanie

Chyba nikomu, kto miał jakiekolwiek związek z gastronomią (i to bez względu na kraj, w którym pracował), nie trzeba tłumaczyć pojęcia takiego jak pojemniki gastronomiczne GN. Jednak wiele osób niezwiązanych z tą branżą nie ma pojęcia, o czym mowa. Dlatego w niniejszym artykule przedstawimy prostą definicję i scharakteryzujemy pojemniki GN ze względu na podstawowe parametry.

Pojemniki GN – przeznaczenie

Ta być może obco brzmiąca nazwa jest rzecz jasna skrótem od angielskiego „Gastro Norm” i oznacza pojemniki, które spełniają odgórnie przyjęte, międzynarodowe normy producentów urządzeń dla gastronomii i AGD. Oznacza to, że bez względu na to, w jakim kraju rozpoczynasz swoją działalność, to pojemniki do różnorodnych urządzeń gastronomicznych, w tym chłodziarek i lad chłodniczych, pieców konwekcyjnych, konwekcyjno-parowych oraz piekarników, jak również bemarów, będą idealnie dopasowane – pod warunkiem że spełniają właśnie normy GN.

Pojemnik GN – rodzaje

Pojemniki GN możemy podzielić ze względu na materiał, z jakiego zostały wykonane. Najpowszechniej wykorzystywane są pojemniki GN stalowe, ponieważ bez problemu wytrzymują zarówno niskie, jak i wysokie temperatury, co oszczędza czas – nie ma potrzeby przekładania potraw do różnych pojemników. Ponadto stal nierdzewna spełnia wszelkie normy higieniczne i jest neutralna pod względem wpływu na smak i zapach potraw. Co więcej, pojemniki GN stalowe mogą być piętrowane, co oszczędza miejsce.

Innym materiałem wykorzystywanym do produkcji pojemników gastronomicznych GN jest tritan – tworzywo sztuczne bardzo odporne na uderzenia. Jego zaletami jest przezroczystość (łatwa ekspozycja), brak wchłaniania zapachów i smaków, brak bisfenolu oraz możliwość zastosowania w temperaturach od -40°C do 90°C (tego typu pojemniki mogą być zatem wykorzystywane w szafach mroźniczych, ale nie nadadzą się już do pieców konwekcyjnych i bemarów).

Kolejnymi materiałami sztucznymi używanymi do produkcji pojemników GN są poliwęglan i polipropylen. Ten pierwszy, choć znosi temperaturę do 110°C, nie może być używany w bemarach. Z kolei polipropylen jest bardzo odporny na działanie czynników zewnętrznych, w tym niektórych kwasów, a jego tolerancja temperaturowa mieści się w przedziale od -40°C do 80 °C. Specyficznym rodzajem pojemników z polipropylenu są tzw. pojemniki HACCP, które charakteryzuje przezroczystość i konkretne oznaczenia międzynarodowe.

Ostatnim popularnym materiałem do produkcji pojemników GN jest porcelana – najbardziej szlachetny i elegancki surowiec, który wytrzymuje temperaturę rzędu nawet 600°C. Jednak choć do produkcji pojemników GN wykorzystuje się tylko najtrwalsze odmiany porcelany, to nigdy nie będą one tak odporne na uszkodzenia, jak stal czy tworzywo sztuczne.

W tym miejscu warto podkreślić, że wszystkie pojemniki GN mają zaokrąglone rogi, co bardzo ułatwia utrzymanie ich w czystości i poprawia względy bezpieczeństwa.

Pojemniki GN – wymiary

Wymiary pojemników GN są również ściśle określone międzynarodowymi normami i wyrażane są w ułamkach. 1/1 to największy rozmiar, który wynosi 530×325 mm, a kolejnych 8 rozmiarów jest jakąś jego częścią. Ogólnie rzecz ujmując rozmiary pojemników GN prezentują się następująco:

  • GN 1/1 – 530×325 mm,
  • GN 2/1 – 650×530 mm,
  • GN 1/2 – 325×265 mm,
  • GN 2/4 – 162×530 mm,
  • GN 2/3 – 354×325 mm,
  • GN 1/3 – 325×176 mm,
  • GN 1/4 – 265×163 mm,
  • GN 1/6 – 176×162 mm,
  • GN 1/9 – 108×176 mm.

Trzeba tutaj dodać jeszcze znaczące wyjaśnienie – choć w ułamkach 1/2 i 2/4 wynoszą tyle samo, to tutaj ich zastosowanie ma konkretny powód. Bo owszem, powierzchnia pojemników oznaczonych tymi symbolami będzie taka sama, jednak pojemnik GN 1/2 to połowa pojemnika GN 1/1 w poprzek, natomiast pojemnik GN 2/4 to połowa pojemnika GN 1/1 wzdłuż.

Jeśli chodzi o wymiary pojemników GN, warto jeszcze dodać, że mogą one różnić się głębokością. Pod tym względem wyróżniamy następujące wielkości:

  • 20 mm,
  • 40 mm,
  • 65 mm,
  • 100 mm,
  • 150 mm,
  • 200 mm.

Oferta pojemników na stronie: https://multigastro.pl/pojemniki-gn

Artykuł sponsorowany


Komentarze

Brak elementów do wyświetlenia.