26-08-2022, 09:55
Można powiedzieć, że ludzkość zna je od zawsze. Nieważne, do jakiej epoki sięgniemy słodycze gościły na stołach. W wersji wystawnej u władców i bogaczy tamtejszego świata, a w skromnej, domowej dosłownie u każdego. Słodki smak przypomina bowiem pierwszy ludzki pokarm, czyli mleko matki. Tęsknota za nim skłania do tego, aby na nowo go poszukiwać. Tyle mówi o nas biologia. Jednak to, że wybieramy słodycze na szybką przekąskę jest też dużo bardziej prozaiczne. Zwyczajnie lubimy słodki smak. Dlatego przysmaki takie, jak żelki, ciastka, czekoladki i batony cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie.
Czy wiesz, że bombonierka początkowo wcale nie oznaczała eleganckich czekoladek? Nazwa ta odnosiła się do pudełka, w którym można było schować różne typy słodyczy. Najczęściej były to cukierki, czasem również niewielkie ciastka. Tego typu przekąski początkowo znane tylko we Francji z czasem zagościły w zakątkach całego świata. Słodycze podawane w tej formie przetrwały do dziś i są chętnie wręczane jako niezobowiązujący upominek. Wyglądają elegancko i przede wszystkim w zależności od oferty i dostępności producent zamyka w nich same pyszności. Czekoladki mogą być wypełnione nadzieniem lub być kawałkiem pysznej czekolady. Czasem dodaje się do nich chrupki, orzechy lub inne dodatki.
Nawet ci, którzy generalnie nie przepadają za słodkościami, od czasu do czasu dają się skusić na kostkę czekolady. Ten międzynarodowy przysmak, znany chyba w każdym zakątku globu można kupić w wielu wersjach. Sprawia to, że każdy amator znajdzie coś dla siebie. Może być to wytrawna czekolada gorzka, klasyczna czekolada mleczna lub biała, która przez ortodoksyjnych wyznawców tego przysmaku nie jest czasem uważana do godną, aby należeć do tej grupy. Do tego dochodzi jeszcze mnóstwo dodatków. W środku może być nadzienie, orzechy lub nawet pokruszone wafelki.
Ta historia ma swój początek ponad 4000 lat temu. Wtedy to w Meksyku odkryto pierwsze ziarna kakaowca i metodą prób i błędów znaleziono dla nich kulinarne zastosowanie. Czekolada była podawana w formie napoju, a picie jej uważano za magiczny rytuał. Doceniano też jej właściwości lecznicze. Majowie i Aztekowie mieli wielki szacunek dla nasion kakaowca. Jako napój bogów był on niezwykle drogocenny. Wykorzystywano go nawet jako środek płatniczy.
Nikt nie wie dokładnie, kiedy czekolada trafiła do Hiszpanii. Legenda głosi, że hiszpański konkwistador Hernan Cortés przywiózł czekoladę do swojej ojczyzny w 1528 roku. Od tej pory magiczny składnik mógł już ruszać na podbój Starego Świata.
W każdym sklepie spożywczym, supermarkecie, czy nawet na stacjach benzynowych znajdziesz sporo słodkości do wyboru. Jednka gdy szukasz czegoś oryginalnego to zainteresuj się ofertą sklepów prowadzonych w Internecie. Znajdziesz w nich bogatą ofertę i wszystko, czego potrzebujesz, żeby skosztować czegoś pysznego. Często są tam sprzedawane przysmaki, których nie można kupić stacjonarnie. Dodatkowo w dziale ciekawostek możesz często przeczytać artykuły o słodyczach, które przybliżają różne ciekawe fakty o nich. Nazwa produktu A Z, czyli ułożenie asortymentu alfabetycznie ułatwia znalezienie tego, czego potrzebujesz. Znajdziesz tam produkty z różnych stron świata. Czasem są dostępne także artykuły bezglutenowe. Czy trzeba Cię jeszcze przekonywać?
Artykuł sponsorowany
Podobne artykuły
Komentarze