27-09-2022, 13:10
Jesienią polskie sady obfitują w jabłka, które nie tylko są wyjątkowo pyszne, ale mają też wiele właściwości prozdrowotnych. Istnieje nawet przysłowie, które funkcjonuje w wielu językach, a głosi, że: „Kto codziennie jabłko zjada, tego lekarz rzadko bada”. Jabłka dają wiele możliwości zastosowań w kuchni – doskonale nadają się do ciast, dań wytrawnych, deserów, soków czy dżemów. Warto więc przyjrzeć się bliżej ich zaletom, zwłaszcza, że 28 września obchodzimy Światowy Dzień Jabłka.
Spożywanie jabłek niesie wiele korzyści dla naszego zdrowia. Owoce te mają mało kalorii, ale dużo rozpuszczalnego błonnika zwanego pektyną, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Są także bogate w witaminę C, potas, fosfor oraz bor, który wspomaga poprawę pamięci i zdolność koncentracji, a także wzmacnia kości. Najwięcej składników odżywczych znajduje się pod skórką jabłek i w samej skórce, dlatego zaleca się zjadać je nieobrane. To właśnie w skórce znajduje się bowiem najwięcej cennych flawonoidów – aż pięć razy więcej niż w miąższu jabłek.
Jabłka chronią przed zawałem, poprawiają pracę jelit i przyspieszają metabolizm. Owoce te mają również właściwości moczopędne, przez co zmniejszają obrzęki nóg. Jedzenie jabłek dobrze wpływa na pracę wątroby, mięśni i układu nerwowego.
Jabłka smakują wyśmienicie na surowo, są też doskonałym składnikiem, który urozmaici naszą codzienną dietę. Świetnie podkreślają smak owsianki przygotowanej na Mleku Wiejskim z Piątnicy, są idealnym dodatkiem do placuszków na bazie jogurtów naturalnych czy skyrów, wspaniale komponują się z Serkiem Twój Smak, tworząc pyszne pasty do kanapek. Sięgnij po sprawdzone przepisy kucharzy z Piątnicy i przygotuj szybkie dania z naszym polskim superfood!
Piątnica - Racuchy z jabłkami
Przygotowanie: 35 minut
Porcje: 4
Składniki:
Wykonanie:
Piątnica - Pasta z ciecierzyca i jabłkiem
Przygotowanie: 15 minut
Porcje: 4
Składniki:
Wykonanie:
Smacznego!
Podobne artykuły
Komentarze