jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Jabłka - superfood z sadu!

Jesienią polskie sady obfitują w jabłka, które nie tylko są wyjątkowo pyszne, ale mają też wiele właściwości prozdrowotnych. Istnieje nawet przysłowie, które funkcjonuje w wielu językach, a głosi, że: „Kto codziennie jabłko zjada, tego lekarz rzadko bada”.

Jesienią polskie sady obfitują w jabłka, które nie tylko są wyjątkowo pyszne, ale mają też wiele właściwości prozdrowotnych. Istnieje nawet przysłowie, które funkcjonuje w wielu językach, a głosi, że: „Kto codziennie jabłko zjada, tego lekarz rzadko bada”. Jabłka dają wiele możliwości zastosowań w kuchni – doskonale nadają się do ciast, dań wytrawnych, deserów, soków czy dżemów. Warto więc przyjrzeć się bliżej ich zaletom, zwłaszcza, że 28 września obchodzimy Światowy Dzień Jabłka.

Spożywanie jabłek niesie wiele korzyści dla naszego zdrowia. Owoce te mają mało kalorii, ale dużo rozpuszczalnego błonnika zwanego pektyną, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Są także bogate w witaminę C, potas, fosfor oraz bor, który wspomaga poprawę pamięci i zdolność koncentracji, a także wzmacnia kości. Najwięcej składników odżywczych znajduje się pod skórką jabłek i w samej skórce, dlatego zaleca się zjadać je nieobrane. To właśnie w skórce znajduje się bowiem najwięcej cennych flawonoidów – aż pięć razy więcej niż w miąższu jabłek.

Jabłka chronią przed zawałem, poprawiają pracę jelit i przyspieszają metabolizm. Owoce te mają również właściwości moczopędne, przez co zmniejszają obrzęki nóg. Jedzenie jabłek dobrze wpływa na pracę wątroby, mięśni i układu nerwowego.

Piątnica inspiruje – przepisy z jabłkami na słodko i wytrawnie!

Jabłka smakują wyśmienicie na surowo, są też doskonałym składnikiem, który urozmaici naszą codzienną dietę. Świetnie podkreślają smak owsianki przygotowanej na Mleku Wiejskim z Piątnicy, są idealnym dodatkiem do placuszków na bazie jogurtów naturalnych czy skyrów, wspaniale komponują się z Serkiem Twój Smak, tworząc pyszne pasty do kanapek. Sięgnij po sprawdzone przepisy kucharzy z Piątnicy i przygotuj szybkie dania z naszym polskim superfood!

Piątnica - Racuchy z jabłkamiPiątnica - Racuchy z jabłkami

Racuszki z jabłkami na bazie Jogurtu Skyr z Piątnicy

Przygotowanie: 35 minut

Porcje: 4

Składniki:

  • Jogurt typu islandzkiego Skyr Naturalny z Piątnicy – 2 szt. po 150 g
  • Mleko Wiejskie z Piątnicy – 250 ml
  • żółtka jaj – 2 szt.
  • proszek do pieczenia – 1 płaska łyżeczka
  • cukier waniliowy – 2 łyżeczki
  • cukier – 1 łyżka
  • mąka pszenna – 250 g
  • jabłka – 2 małe sztuki
  • olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie:

  1. Do miski przełóż 2 opakowania Jogurtu Skyr z Piątnicy, wlej Mleko Wiejskie z Piątnicy, dodaj żółtka jaj, proszek do pieczenia, cukier zwykły i waniliowy oraz mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać ręcznie, najlepiej rózgą.
  2. Dodaj obrane i pokrojone w niewielkie kawałki jabłka i wszystko razem ponownie wymieszaj. Smaż na patelni niewielkie racuchy (z 1 i ½ łyżki) na średnio rozgrzanym oleju rzepakowym, aż do uzyskania złotego koloru z obu stron placuszków.
  3. Podawaj posypane cukrem pudrem, brązowym cukrem lub z łyżką Jogurtu typu islandzkiego Skyr. Smacznego!

Piątnica - Pasta z ciecierzyca i jablkiemPiątnica - Pasta z ciecierzyca i jabłkiem

Pasta z ciecierzycą i jabłkiem

Przygotowanie: 15 minut

Porcje: 4

Składniki:

  • gotowana ciecierzyca - 100 g
  • Serek śmietankowy Twój Smak z Piątnicy – 200 g
  • jabłko – 1 szt.
  • sok z cytryny – ½ łyżeczki
  • szczypta cynamonu do smaku
  • żurawina – 30 g
  • Napój owsiany Piątnica Roślinna lub Mleko Wiejskie z Piątnicy – 20 ml

Wykonanie:

  1. Jabłko upiecz w temp. 200°C, a następnie zmiksuj. Ciecierzycę wrzuć do blendera i także zmiksuj. Wszystkie składniki, oprócz żurawiny, wymieszaj ze sobą. Na końcu dodaj żurawinę i włóż pastę do lodówki, żeby się schłodziła.

Smacznego!