Artykuł Dodaj artykuł

Właściwości odżywcze owsianki – śniadanie na zdrowie!

W ostatnich latach owsianka została okrzyknięta niekwestionowaną królową śniadań.

W ostatnich latach owsianka została okrzyknięta niekwestionowaną królową śniadań. Jej odżywcze składniki korzystnie wpływają na nasz organizm i jego funkcjonowanie. Serwowana w towarzystwie świeżych owoców z dodatkiem bakalii stanowi zastrzyk energii na cały dzień i zapewnia prawdziwie pyszny poranek. Ponieważ 10 października obchodzony jest Światowy Dzień Owsianki, to polecamy pyszne przepisy na pożywne śniadania z jej udziałem!

Owsianka to bogactwo składników odżywczych. Jej bazę stanowią płatki owsiane zawierające m.in. białko, które przyczynia się do wzrostu i utrzymania masy mięśniowej oraz zdrowych kości. Błonnik natomiast pomaga utrzymać uczucie sytości po posiłku i pozytywnie wpływa na metabolizm. Dlatego po owsiankę tak chętnie sięgają sportowcy i osoby na diecie. Owsianka z dodatkiem mleka lub tłustego serka jest źródłem dobrze przyswajalnych węglowodanów i ma niski indeks glikemiczny, co pozytywnie wpływa na obniżenie poziom cukru we krwi. Takie śniadanie to również bogate źródło witamin i minerałów, między innymi witamin z grupy B, witamin A, E, K, potasu, wapnia, magnezu czy żelaza. Spożywanie owsianki działa korzystnie na układ sercowo-naczyniowy, dzięki wielonasyconym kwasom tłuszczowym. Obniża też poziom cholesterolu we krwi i czyści żyły ze złogów cholesterolowych. Ziarna owsa zawierają również substancje antydepresyjne. Warto więc korzystać z dobrych właściwości owsianki i zajadać ją na zdrowie!

Przepisy na pożywne jesienne śniadania z Piątnicy, no bo skąd!

Owsianka z owocami i bakaliami to doskonała propozycja na ciepłe i pyszne śniadanie w jesienne poranki. Jeśli dodamy do niej serek mascarpone z Piątnicy, cynamon i jabłka, to stworzymy pożywne śniadanie, które zapewni nam dobry start, rozgrzeje i nasyci. Do owsianki można dodać również napój roślinny owsiany Piątnica Roślinna, który nie zawiera cukru i zbędnych dodatków, za to ma kremową konsystencję oraz delikatny, harmonijny smak. Do przygotowania jesiennego śniadania wspaniale sprawdzą się również kasza jaglana lub płatki jaglane – koniecznie w towarzystwie serka Twój Smak Naturalny z Piątnicy. Jesień zapowiada się kolorowo i smacznie!

Owsianka z jabłkami, mascarpone i orzechami PiątnicaOwsianka z jabłkami, mascarpone i orzechami
Piątnica

Owsianka z jabłkami, mascarpone i orzechami

Przygotowanie: 10 minut

Porcje: 2

Składniki:

  • Mleko Wiejskie Piątnica – 500 ml
  • płatki owsiane błyskawiczne – ½ szklanki
  • Mascarpone z Piątnicy – 100 g
  • jabłko – 2 sztuki
  • cynamon – 1 łyżeczka
  • orzechy włoskie i laskowe – 1 garść
  • syrop klonowy – 4 łyżki

Wykonanie:

  1. Podgrzej mleko, dodaj płatki owsiane i gotuj razem przez 5 minut. Następnie dodaj półtora jabłka pokrojonego w kostkę, cynamon i serek Mascarpone z Piątnicy. Gotuj na wolnym ogniu przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
  2. Przelej owsiankę do miski. Pozostałą połówkę jabłka pokrój na plasterki i udekoruj nimi danie. Posyp orzechami, skrop syropem klonowym – i gotowe. Udanego dnia!

Jaglanka z orzechami nerkowca, serkiem i borówkamiPiątnicaJaglanka z orzechami nerkowca, serkiem i borówkami
Piątnica

Jaglanka z orzechami nerkowca, serkiem i borówkami

Przygotowanie: 20 minut

Porcje: 2

Składniki:

  • kasza jaglana lub płatki jaglane – 100 g
  • Mleko Wiejskie Piątnica – 250 ml
  • woda – 250 ml
  • miód – kilka łyżek
  • orzechy nerkowca – 100 g
  • Serek Twój Smak Naturalny OSM Piątnica – 1 opakowanie
  • borówki – 100 g

Wykonanie:

  1. Orzechy nerkowca utłucz na miazgę w moździerzu. Do rondla wlej mleko i wodę, wsyp kaszę jaglaną (lub płatki jaglane) i pokruszone orzechy (garść orzechów zachowaj do dekoracji), gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Następnie dodaj łyżkę miodu, serek Twój Smak z Piątnicy i wymieszaj.
  2. Przełóż jaglankę do miski, udekoruj borówkami i pokruszonymi orzechami, dodaj miodu. Smacznego!

Roślinna owsianka z borówkami PiątnicaRoślinna owsianka z borówkami
Piątnica

Nocna owsianka z borówkami i bananem

Przygotowanie: 5 minut + noc

Porcje: 2

Składniki:

  • Napój owsiany Piątnica Roślinna – 500 ml
  • płatki owsiane – 8 łyżek
  • szczypta cynamonu
  • miód – 1 łyżka
  • garść borówek
  • banan – 1 sztuka
  • prażone płatki migdałowe – 2 łyżki

Wykonanie:

  1. Płatki wsyp do dwóch miseczek, a następnie zalej napojem owsianym Piątnicy Roślinnej.
  2. Dodaj miód, cynamon i wymieszaj.
  3. Wstaw miseczki do lodówki na noc.
  4. Rano wyjmij owsiankę z lodówki.
  5. Pokrój banana w plastry, ułóż na gotowej owsiance, dodaj borówki oraz posyp prażonymi płatkami migdałowymi, dodaj odrobinę miodu. Smacznego!

Artykuł reklamowy

Podobne artykuły

 
Klikając “Zgoda” akceptujesz zapisywanie wszystkich danych cookie na twoim urządzeniu. Kliknięcie “Odmowa” oznacza zapisywanie tylko danych niezbędnych do funkcjonowania strony. Więcej informacji o cookie w polityce prywatności.