Artykuł Dodaj artykuł

Mistrzowskie pasty do chleba. Uczcij Światowy Dzień Chleba!

16 października świętujemy Światowy Dzień Chleba. To doskonała okazja, by przyrządzić wykwintne pasty z przepisów szefów kuchni Piątnicy i smakowicie uczcić ten dzień!

16 października świętujemy Światowy Dzień Chleba. To doskonała okazja, by przyrządzić wykwintne pasty z przepisów szefów kuchni Piątnicy i smakowicie uczcić ten dzień!

Pasta żurawinowa z kaczką

Mistrzowskie

Składniki:

  • 135 g (1 opakowanie) Serka śmietankowego Twój Smak aksamitny z Piątnicy
  • 180 g kaczki pieczonej bez skóry
  • chrzan wasabi do smaku
  • 20 g orzechów pekan
  • 35 g konfitury z żurawiny

Przygotowanie:

  1. Mięso z kaczki pokrój w drobną kostkę.
  2. Dodaj prażone i posiekane orzechy pekan, chrzan wasabi i konfiturę z żurawiny.
  3. Całość wymieszaj z Serkiem Twój Smak z Piątnicy. Smacznego!

Aromatyczna pasta z pieczoną papryką

Mistrzowskie

Składniki:

  • 135 g (1 opakowanie) Serka śmietankowego Twój Smak aksamitny z Piątnicy
  • 1 papryka czerwona
  • 1/4 bakłażana
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 cebuli
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1 gałązka tymianku
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • sól morska
  • sól, pieprz do smaku
  • papryka ostra do smaku

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do temp. 200°C.
  2. Na blaszce wyłożonej pergaminem rozłóż: umytą i osuszoną paprykę, ćwiartkę bakłażana posypanego solą morską, obraną cebulę (ćwiartkę) oraz czosnek i gałązkę tymianku. Skrop wszystko olejem i piecz przez ok. 15 minut.
  3. Po tym czasie wyjmij blaszkę z piekarnika, owiń folią aluminiową i wystudź warzywa pod przykryciem.
  4. Usuń skórkę bakłażana, a następnie obierz paprykę i wyjmij gniazdo nasienne.
  5. Wszystkie warzywa przełóż do kielicha miksera, dopraw i miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie połącz delikatnie z Serkiem Twój Smak z Piątnicy.

Egzotyczna pasta z mango

Mistrzowskie

Składniki:

  • 135 g Serka śmietankowego Twój Smak aksamitny z Piątnicy
  • 100 g mango
  • pół obranego, dojrzałego awokado
  • 1 łyżka Śmietany 18% z Piątnicy
  • świeża kolendra do smaku
  • 1 płaska łyżeczka prażonego czarnego sezamu
  • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Mango pokrój w drobną kostkę.
  2. Połówkę obranego awokado rozgnieć widelcem.
  3. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj wszystko ze sobą. Smacznego!

Artykuł reklamowy

Podobne artykuły

 
Klikając “Zgoda” akceptujesz zapisywanie wszystkich danych cookie na twoim urządzeniu. Kliknięcie “Odmowa” oznacza zapisywanie tylko danych niezbędnych do funkcjonowania strony. Więcej informacji o cookie w polityce prywatności.