Artykuł Dodaj artykuł

Uczta dla ciała i dla ducha – gruzińskie smaki w Twoim domu

Kuchnia gruzińska na dobre zagościła już w sercach Polaków. Coraz częściej wybieramy się na lunch do gruzińskich knajp i restauracji.

Kuchnia gruzińska na dobre zagościła już w sercach Polaków. Coraz częściej wybieramy się na lunch do gruzińskich knajp i restauracji. W końcu kto z nas nie kocha chaczapuri albo chinkali? Jednak oprócz tego, że dania z okolic Kaukazu smakują wyśmienicie, to są jeszcze zdrowe i bogate w składniki odżywcze. Dzisiaj przedstawiamy przepis, na gruzińską przystawkę z pastą orzechową. To danie zawiera mnóstwo zdrowych tłuszczów i białka, a jeszcze więcej przyjemności!

gruzińska przystawka z pastą orzechową

fot. Marani

Składniki:

  • 1kg bakłażana
  • 300g orzechów włoskich
  • 1 łyżka ajiki
  • 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki
  • 20g świeżej kolendry
  • 7 łyżek oleju
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie żółty ser lub parmezan

Przygotowanie:

Bakłażana pokrój w grube plastry (ok. 3cm). Rozgrzej olej na patelni i ułóż bakłażana. Smaż pod przykryciem około 5 minut na średnim ogniu, a następnie przewróć na drugą stronę i smaż przez kolejne 5 minut.

W międzyczasie zmiel orzechy. Możesz zrobić to blenderem lub maszynką do mięsa. Do orzechów dodaj ajikę, ostrą paprykę oraz sól i pieprz, a następnie wymieszaj wszystko razem, aby powstała gładka masa.

Wyjmij usmażone bakłażany na talerz, a następnie posmaruj plastry przygotowaną masą orzechową i posyp kolendrą. Możesz również na wierzch dodać ulubiony ser i wstawić wszystko na kilka minut do piekarnika.

Całość podawaj z półsłodkim winem, dobrze sprawdzi się białe, półsłodkie Telavuri od Marani. Smacznego!

Artykuł reklamowy

 
Klikając “Zgoda” akceptujesz zapisywanie wszystkich danych cookie na twoim urządzeniu. Kliknięcie “Odmowa” oznacza zapisywanie tylko danych niezbędnych do funkcjonowania strony. Więcej informacji o cookie w polityce prywatności.