jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Czarna herbata - co ją wyróżnia?

Herbata to napój wytwarzany z liści krzewu herbacianego – camellia sinensis.

 

Herbata to napój wytwarzany z liści krzewu herbacianego – camellia sinensis. Liście po zebraniu poddaje określonym procesom, takim jak więdnięcie, skręcanie oraz fermentacja, dzięki którym ususzone i zwinięte kryją w sobie mnóstwo smaku i aromatu, gotowego eksplodować zaraz po zaparzeniu. I to tyle, jeśli chodzi o cechy wspólne herbaty czarnej, zielonej, białej czy żółtej – reszta to subtelne i jednocześnie wyczuwalne przez każdego konesera różnice.

Czym charakteryzuje się czarna herbata?

Czarna herbata, wytwarzana z jednej z dwóch odmian krzewu herbacianego: chińskiej odmiany drobnolistnej albo odmiany assamskiej o dużych liściach, z zasady jest bardziej utleniona niż oolong, zielona czy biała. Sprawia to między innymi, że jej smak jest bardziej wyrazisty, kolor bardziej intensywny, a odczucie po prostu mocniejsze. Być może właśnie to czyni czarną herbatę najbardziej popularną. Na naszych stołach i stolikach spotyka się ją najczęściej – samą, w towarzystwie cytryny i miodu lub mleka i cukru. Ale możliwości są przecież nieograniczone.

Czarna herbata

Z czego składa się czarna herbata?

Wydawać by się mogło, że to tylko suche liście zalane wrzątkiem… Ale nic bardziej mylnego! Po pierwsze: woda do parzenia herbaty wcale nie powinna być wrząca! Informacja o tym, jaka temperatura parzenia pozwoli na najlepsze wykorzystanie drogocennych składników naparu powinna znaleźć się na opakowaniu. A w razie wątpliwości, zapytaj eksperta ze sklepu z kawą i herbatą. Dobrze przeszkolony personel będzie w stanie udzielić Ci odpowiedzi na wszystkie pytania. A kiedy już wiesz, jak ją zaparzyć, by wydobyć z niej wszystko to, co najlepsze, możesz napawać się koktajlem nawet 300 różnych zawartych w niej substancji! Składniki herbaty to przede wszystkim polifenole, czyli bioaktywne związki roślinne, wykazujące działanie antyoksydacyjne, chroniące przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, a także wspomagające procesy przeciwzakrzepowe, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne i antywirusowe. Oprócz nich, w herbacie znajdziesz także alkaloidy purynowe, takie jak pobudzająca teina, witaminy A, C, B1, B2, K, PP, a także składniki mineralne, takie jak magnez, cynk, wapń, fluor i mangan. Dodatkowo w czarnej herbacie zawarte są kwasy organiczne, związki żywiczne i pektynowe, a także węglowodany. Brzmi jak cudowny lek na wszystko!

Jakie właściwości ma czarna herbata?

Czytając o właściwościach herbaty można odnieść wrażenie, że jest ona prawdziwym remedium. I nie jest to wcale dalekie od prawdy! Łagodne pobudzenie to nie jedyna właściwość tego trunku. Dzięki zawartym w sobie składnikom, czarna herbata niszczy wolne rodniki, spowalnia procesy starzenia, a nawet hamuje namnażanie się komórek nowotworowych. Dodatkowo wzmacnia naczynia krwionośne i obniża poziom cholesterolu. Wreszcie: czarna herbata działa przeciwzapalnie i odkażająco. Może pomóc w przypadku lekkiego zatrucia pokarmowego. Ma też działanie moczopędne.

Artykuł sponsorowany


Komentarze

Brak elementów do wyświetlenia.