26-01-2023, 06:20
Herbata to napój wytwarzany z liści krzewu herbacianego – camellia sinensis. Liście po zebraniu poddaje określonym procesom, takim jak więdnięcie, skręcanie oraz fermentacja, dzięki którym ususzone i zwinięte kryją w sobie mnóstwo smaku i aromatu, gotowego eksplodować zaraz po zaparzeniu. I to tyle, jeśli chodzi o cechy wspólne herbaty czarnej, zielonej, białej czy żółtej – reszta to subtelne i jednocześnie wyczuwalne przez każdego konesera różnice.
Czarna herbata, wytwarzana z jednej z dwóch odmian krzewu herbacianego: chińskiej odmiany drobnolistnej albo odmiany assamskiej o dużych liściach, z zasady jest bardziej utleniona niż oolong, zielona czy biała. Sprawia to między innymi, że jej smak jest bardziej wyrazisty, kolor bardziej intensywny, a odczucie po prostu mocniejsze. Być może właśnie to czyni czarną herbatę najbardziej popularną. Na naszych stołach i stolikach spotyka się ją najczęściej – samą, w towarzystwie cytryny i miodu lub mleka i cukru. Ale możliwości są przecież nieograniczone.
Wydawać by się mogło, że to tylko suche liście zalane wrzątkiem… Ale nic bardziej mylnego! Po pierwsze: woda do parzenia herbaty wcale nie powinna być wrząca! Informacja o tym, jaka temperatura parzenia pozwoli na najlepsze wykorzystanie drogocennych składników naparu powinna znaleźć się na opakowaniu. A w razie wątpliwości, zapytaj eksperta ze sklepu z kawą i herbatą. Dobrze przeszkolony personel będzie w stanie udzielić Ci odpowiedzi na wszystkie pytania. A kiedy już wiesz, jak ją zaparzyć, by wydobyć z niej wszystko to, co najlepsze, możesz napawać się koktajlem nawet 300 różnych zawartych w niej substancji! Składniki herbaty to przede wszystkim polifenole, czyli bioaktywne związki roślinne, wykazujące działanie antyoksydacyjne, chroniące przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, a także wspomagające procesy przeciwzakrzepowe, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne i antywirusowe. Oprócz nich, w herbacie znajdziesz także alkaloidy purynowe, takie jak pobudzająca teina, witaminy A, C, B1, B2, K, PP, a także składniki mineralne, takie jak magnez, cynk, wapń, fluor i mangan. Dodatkowo w czarnej herbacie zawarte są kwasy organiczne, związki żywiczne i pektynowe, a także węglowodany. Brzmi jak cudowny lek na wszystko!
Czytając o właściwościach herbaty można odnieść wrażenie, że jest ona prawdziwym remedium. I nie jest to wcale dalekie od prawdy! Łagodne pobudzenie to nie jedyna właściwość tego trunku. Dzięki zawartym w sobie składnikom, czarna herbata niszczy wolne rodniki, spowalnia procesy starzenia, a nawet hamuje namnażanie się komórek nowotworowych. Dodatkowo wzmacnia naczynia krwionośne i obniża poziom cholesterolu. Wreszcie: czarna herbata działa przeciwzapalnie i odkażająco. Może pomóc w przypadku lekkiego zatrucia pokarmowego. Ma też działanie moczopędne.
Artykuł sponsorowany
Komentarze