Zbliżające się Boże Narodzenie to niezwykle rodzinny i magiczny czas, który spędzimy w gronie najbliższych. 24 grudnia zasiądziemy do stołów, na których będą królować ryby, potrawy z grzybami, ciasta makowe. Ponieważ świętowanie i wspólne rozmowy przy stole zajmą nam długie godziny, już teraz warto zastanowić się nad tym, co możemy zrobić, aby ostatnie dni grudnia były również świętem… dla naszego brzucha. W jaki sposób? Serwując mu zdrowsze i mniej kaloryczne, ale nadal tradycyjne i bożonarodzeniowe – potrawy.
Wigilijna kolacja to istotna część świątecznej tradycji, według której na stole powinno znaleźć się 12 potraw. Ich rodzaje uzależnione są od naszego położenia geograficznego, klimatu czy upodobań. Odpowiednio skomponowane menu uświetni ten wyjątkowy wieczór, a przy okazji pozwoli zadbać nam o odpowiedzialne i zrównoważone żywienie. Jak przyrządzić 12 potraw, aby zadbać o równowagę na wigilijnym stole?
Zdrowe odżywianie jest bardzo ważne, jeśli chcemy zadbać o swoje samopoczucie, stan organizmu - ale również wygląd.
Sierpień to czas, kiedy stoiska na targach i straganach uginają się pod ciężarem świeżych warzyw i słodkich owoców. Warto po nie sięgnąć, tym bardziej że już 25 sierpnia będziemy obchodzić Dzień Polskiej Żywności, a także-już wkrótce-świętować koniec zbiorów. Wykorzystajmy bogactwo polskich, sezonowych produktów, a w szczególności zwróćmy uwagę na produkty regionalne i pochodzące od lokalnych producentów.
Wigilia to wyjątkowy dzień, kiedy na naszych stołach goszczą potrawy, na które czekamy przez cały rok. Nie wyobrażamy jej sobie bez barszczu, pierogów czy karpia, jednak równie ważne są dla nas słodkości, stanowiące przysłowiową „wisienkę na torcie” wigilijnej uczty. Rozmowy przy filiżance herbaty lub kawy czy otwieranie prezentów nie mogą obyć się bez towarzystwa słodkich specjałów, a ciasta, ciasteczka i inne desery znajdujące się na stole to często popisowe numery naszych mam i babć. Na które z nich czekamy najbardziej?
Dzień babci i dziadka to dobry pretekst do podjęcia tematu zdrowej diety osób starszych.
Określenie „coś słodkiego” to chyba jedno z najbardziej obszernych zagadnień kulinarnych. Z pewnością wielu z nas niejednokrotnie miało na nie ochotę. Co jednak w przypadku, kiedy do sklepu bądź cukierni jest nam nie po drodze, zaś sama myśl o włączeniu piekarnika przyprawia nas o dreszcze? Najlepiej zrobić to coś samemu! I to bez pieczenia!
Co 8. osoba na świecie cierpi z powodu głodu i nie ma dostępu do posiłków, które zapewniłyby jej właściwy rozwój - te dane szczególnie mocno brzmią w kontekście zbliżającego się Światowego Dnia Żywności.
Lubisz ciasto z rabarbarem? Jeśli nawet nie znasz jego smaku, na pewno obiło Ci się o uszy, że rabarbar jest pysznym dodatkiem do letnich ciast.
13 czerwca przypada „Święto dobrych rad”. Sprawdzonych podpowiedzi nigdy za wiele! Dowiedz się jak można ułatwić sobie życie podczas przygotowywania posiłków.
Wydaje Ci się, że polska kuchnia nie ma przed Tobą tajemnic? Przekonaj się czy znajomość produktów spożywczych jest dla Ciebie prosta niczym „A,B,C...”.
Wiele owoców jest wykorzystywanych w wykwintnej kuchni, jednak niewiele z nich tak jak śliwka potrafi nadać daniu wytworności. Zwykła pieczeń podana z tym owocem nabiera szlachetności. Śliwka ma wyjątkowe miejsce w kulinariach, kojarzone z początkiem jesieni.
Święta za pasem. Zanim zasiądziemy z najbliższymi przy świątecznym stole trzeba przygotować to, co będziemy wspólnie spożywać. Co zrobić, by barszcz nie stracił koloru? Jak zyskać pewność, że pierogi będą udane? O czym trzeba pamiętać kupując karpia? W jaki sposób gotować łazanki? Co zrobić, by sałatka warzywna była nie tylko smaczna, ale i zdrowa?