jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Barwnik nieszkodliwy E-154: brąz FK

Według rozporządzenia Ministra barwnik ten można stosować tylko przy produkcji śledzi wędzonych z Anglii i Norwegii.

BARWNIK NIESZKODLIWY

Inne nazwy i oznaczenia: Food Brown 1

Wiadomości ogólne: Jest to syntetyczna brązowa mieszanina związków azowych.

Zastosowanie w żywności: Według rozporządzenia Ministra barwnik ten można stosować tylko przy produkcji śledzi wędzonych z Anglii i Norwegii.

Wpływ na zdrowie: Jeżeli spożywamy zbyt często śledzie wędzone zawierające ten barwnik, to może się nam odkładać w nerkach i naczyniach limfatycznych. Ze względu na to że jest to związek azowy, może powodować uwalnianie się histaminy i nasilać objawy astmy. Jego wysoka szkodliwość wynika jednak z tego, że kilka składników może mieć na organizm mutagenny wpływ.

Zastosowanie w żywności: Według rozporządzenia Ministra barwnik ten można stosować tylko przy produkcji śledzi wędzonych z Anglii i Norwegii.

Wpływ na zdrowie: Jeżeli spożywamy zbyt często śledzie wędzone zawierające ten barwnik, to może się nam odkładać w nerkach i naczyniach limfatycznych. Ze względu na to że jest to związek azowy, może powodować uwalnianie się histaminy i nasilać objawy astmy. Jego wysoka szkodliwość wynika jednak z tego, że kilka składników może mieć na organizm mutagenny wpływ.