jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Spotkanie z przedstawicielami branż: mleczarskiej i mięsnej

Z inicjatywy ministra rolnictwa i rozwoju wsi Marka Sawickiego odbyło się dziś spotkanie z przedstawicielami sektora mleczarskiego, mięsa wołowego i wieprzowego.

Z inicjatywy ministra rolnictwa i rozwoju wsi Marka Sawickiego odbyło się dziś spotkanie z przedstawicielami sektora mleczarskiego, mięsa wołowego i wieprzowego.

Rozmowy dotyczyły bieżącej sytuacji na tych rynkach. Podczas spotkania omówiono najważniejsze problemy wpływające na pogarszającą się sytuację cenową oraz wskazano na konieczność podjęcia skutecznych działań ukierunkowanych na podniesienie konkurencyjności poszczególnych branż na rynkach międzynarodowych.

Spotkanie ministra z przedstawicielami branż: mleczarskiej i mięsnej
Spotkanie ministra z przedstawicielami branż: mleczarskiej i mięsnej

Poruszone zostały przede wszystkim kwestie dotyczące negatywnego wpływu embarga rosyjskiego na poszczególne rynki rolne, skutków ASF dla rynku wieprzowiny, utrudnień w eksporcie wołowiny oraz trudnej sytuacji producentów mleka związanej z przekraczaniem kwot mlecznych i prognozowanymi bardzo wysokimi opłatami za nadprodukcję. Podkreślono również potrzebę promocji i budowania pozytywnego wizerunku polskiej żywności na rynku krajowym i rynkach międzynarodowych.

Minister zwrócił szczególną uwagę na konieczność lepszego zorganizowania się poszczególnych rynków zarówno na poziomie producentów, jak również przetwórstwa. Tylko właściwa współpraca na tych dwóch płaszczyznach pozwoli na podniesienie konkurencyjności rynków rolnych i na skuteczne wykorzystanie możliwości sprzedaży polskich produktów na nowych rynkach zbytu. Jednocześnie minister poinformował o opracowanym projekcie ustawy wdrażającym postanowienia rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1308/2013, obejmującym m.in. wprowadzenie stosunków umownych na rynkach rolnych w celu lepszego planowania produkcji i dostosowania jej do popytu oraz budowania właściwych relacji pomiędzy poszczególnymi uczestnikami rynku.

Podsumowując spotkanie szef resortu rolnictwa zaproponował ściślejszą współpracę z branżami w celu wypracowania skutecznych rozwiązań aktualnych problemów, które dotyczą zarówno rolników, jak również przetwórców. W tym celu minister Marek Sawicki poprosił zaproszone związki i organizacje o wytypowanie do bieżącej współpracy z resortem po trzech przedstawicieli z każdej branży.