jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Czy wiesz, jak powstała Twoja ulubiona herbata?

Herbata to obok kawy jeden z najbardziej popularnych napojów, po które sięgamy każdego dnia. Pijemy ją do śniadania, w czasie spotkań z przyjaciółmi, a wieczorem nierzadko towarzyszy nam podczas lektury ulubionej książki.

Herbata to obok kawy jeden z najbardziej popularnych napojów, po które sięgamy każdego dnia. Pijemy ją do śniadania, w czasie spotkań z przyjaciółmi, a wieczorem nierzadko towarzyszy nam podczas lektury ulubionej książki. Liściasta, w torebkach, zielona, czerwona, czarna, owocowa, ziołowa – herbata ma wiele oblicz. Trudno uwierzyć, że jej powstanie było kwestią… przypadku!

Herbata

Chińskie korzenie

Jedna z legend głosi, że herbatę odkrył w 2737 roku p.n.e. mityczny cesarz Shennong. Podczas spożywania przegotowanej wody do jego kubka wpadło kilka listków herbaty i w ten sposób odkrył nowy napój. Pierwsze zapiski na temat zielonej herbaty pochodzą jednak dopiero z X wieku p.n.e.. W VIII wieku chiński poeta Lu Yu napisał Księgę herbaty, w której zawarł opis krzewu herbacianego, narzędzi wykorzystywanych do zbioru liści, ceremonii przyrządzania naparów i ich picia.

Morskie przygody

Z czarną herbatą związana jest nieco inna historia, w której główną rolę odegrał handel morski. Podczas podróży z Chin do Anglii załadunek zielonej herbaty uległ zamoknięciu. Mokre liście zaczęły fermentować, zmianie uległ kolor liści, smak i aromat naparu. Żeby herbata się nie zmarnowała postanowiono ją wysuszyć i zaczęto parzyć. I tak, czarna herbata na dobre zagościła na stołach Anglików.

Napój polskich bogaczy

W Polsce herbata pojawiła się w 1664 roku. Dotarła do naszego kraju z Francji. Pierwsze wzmianki o tym napoju można znaleźć w liście króla Jana Kazimierza do żony Ludwiki Marii. Interesujący jest fakt, że na początku traktowano ją jako ziele lecznicze. Zwyczaj parzenia i picia herbaty rozpowszechnił się dopiero pod koniec XVIII wieku, jednak ze względu na wysoką cenę, napój ten był pity przez bogatych mieszczan, szlachtę, na dworach magnackich i królewskich.

Feeria barw, smaków i aromatów

Obecnie na świecie istnieje ponad 1500 rodzajów herbat. Różnią się one smakiem, aromatem, kolorem naparu i właściwościami. Jedni kochają czarną herbatę, doceniając jej intensywny smak i niepowtarzalny zapach. Inni wolą lekkie, owocowe napary, jak na przykład superowocowa Teekanne „Superfuits” z serii World of Fruits, przywołujące wspomnienia o błogim, letnim lenistwie. W każdym sezonie pojawiają się nowe propozycje smaków, zaskakujące nawet najbardziej wytrwanych znawców tego popularnego napoju.

A Ty, jaką herbatę lubisz najbardziej?