jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Co dalej z rynkiem polskich warzyw i owoców?

2014 r. był czasem urodzaju, który mógł cieszyć rolników. Niestety, embargo wprowadzone na polskie produkty zamknęło rynek zbytu i doprowadziło do nadprodukcji. Sytuacja sadownictwa i warzywnictwa nie jest komfortowa, dlatego wielu się zastanawia, jaki będzie ten sezon.

2014 r. był czasem urodzaju, który mógł cieszyć rolników. Niestety, embargo wprowadzone na polskie produkty zamknęło rynek zbytu i doprowadziło do nadprodukcji. Sytuacja sadownictwa i warzywnictwa nie jest komfortowa, dlatego wielu się zastanawia, jaki będzie ten sezon.

Ubiegły rok kojarzy się ze sprzyjającymi warunkami pogodowymi. „Plony były rekordowe, zarówno jabłek, jak i poszczególnych gatunków warzyw” – mówi serwisowi infoWire.pl prof. dr hab. Franciszek Adamicki, dyrektor Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach. Życie rolnikom uprzykrzyły szkodniki, ale dzięki wdrożeniu systemu integrowanej ochrony roślin poradzono sobie z tym problemem. Niestety nieco trudniej było z embargiem nałożonym przez Rosję, które utrudniło eksport za wschodnią granicę.

Co dalej z rynkiem polskich warzyw i owoców?Ministerstwo Rolnictwa wciąż stara się pozyskać nowych partnerów handlowych – w Chinach, Kanadzie czy Zjednoczonych Emiratach Arabskich. Wymaga to jednak czasu, więc na razie plony magazynowane są w chłodniach. Stopniowo następuje jednak sprzedaż – reklamy rodzimych produktów przyniosły pozytywny efekt. „Spożycie jabłek w Polsce wzrosło o 4 kg/os. rocznie. Kupujemy też więcej papryk, brokułów i kalafiorów, czyli warzyw prozdrowotnych, zawierających dużą ilość witamin i minerałów” – wyjaśnia profesor. Cieszy również fakt, że Polacy najchętniej kupują rodzime produkty – widzimy korzystną różnicę w smaku w porównaniu z towarami sprowadzanymi z zagranicy.

Jak pod względem upraw sadowniczych i warzywniczych zapowiada się rok 2015? Efektem łagodnej zimy może być wzmożone występowanie szkodników i chorób. Będzie to wymagało intensywnej ochrony roślin, choć restrykcyjne przepisy dotyczące dopuszczalnego poziomu środków chemicznych pozostałych na produktach spożywczych wymuszają ostrożność.