15-05-2015, 00:00
Niemal wszyscy znają wielkie włoskie przeboje z lat siedemdziesiątych oraz osiemdziesiątych. Miłośnicy opery na całym świecie cenią twórczość Rossiniego, Verdiego i Pucciniego, a wieczorne kolacje we dwoje nie mogą się obyć bez pięknych miłosnych ballad Bocelliego oraz Ramazzottiego. Co sprawia, że włoska muzyka tak wspaniale wpisuje się w różnorodne gusta? Jakie dania podkreślą zabawę we włoskim klimacie - radzą eksperci marki Malma z kuchni Dantego - Leonardo Masi i Alfredo Boscolo.
A wszystko zaczęło się…
Włochy nazywane są kolebką europejskiej muzyki artystycznej a także wspaniałej opery. To właśnie tutaj powstały wielkie dzieła operowe, a wielu twórców marzy, aby ich utwór został wystawiony na deskach weneckiego teatru. Jednak muzyka słonecznej Italii to przed wszystkim rozrywkowe piosenki, które usłyszymy we włoskich sklepach, trattoriach, na ulicy. Dzięki melodyjnemu językowi wpadają one w ucho nie tylko mieszkańcom Półwyspu Apenińskiego, ale również odwiedzającym z innych krajów. Bo we włoskich przebojach słychać pasję, miłość, zabawę. Są one tak samo energetyczne jak Włosi, którzy czerpią radość życia z wszystkiego co ich otacza: ludzi, sztuki oraz jedzenia.
Przede wszystkim – radość życia
Idealny włoski wieczór to dobra zabawa przy wspaniałej muzyce, pysznych daniach i wybornym winie. Ten klimat można z łatwością przenieść do naszego domu urządzając z rodziną lub znajomymi wieczór w klimacie „Viva Italia!”. - Przepis jest prosty: po pierwsze włoskie dania makaronowe. Wybierając najlepsze składniki – makaron Malma, bazylię, parmezan, przygotujemy wspaniałą włoską ucztę. Planując naszą kolację we włoskim klimacie warto zadbać o różnorodność i przygotować różne pasty, które nasi goście będą mogli wybierać i kosztować wedle uznania – mówi Leonardo Masi. – Pamiętajmy, że Włosi kochają uczty! Spotkania przy suto zastawionym stole organizują z różnych okazji, ale również bez okazji. Najważniejsze jest to, że nasi najbliżsi mogą się spotkać i zjeść pyszną kolację – dodaje Alfredo Boscolo. Dlatego sięgnijmy po znane włoskie smaki takie jak makaron chifferi rigati z pesto genovese, conchiglie rigate z kurczakiem i serem gorgonzola czy tagliatelle alla boscaiola. Te dania z pewnością podbiją podniebienia naszych gości i razem ze włoską muzyką przeniosą do słonecznej Italii.
Magia włoskiego wina
Na naszym wieczorze z pewnością nie powinno zabraknąć wina z Półwyspu Apenińskiego – najbardziej znanego toskańskiego Chianti, musującego Prosecco czy deserowej marsala. Wina dobierajmy zgodnie z naszym smakiem oraz potrawami, które serwujemy – do potraw z cięższymi sosami dobierzmy wino o bogatym bukiecie, wytrwane, natomiast do dań lżejszych - młodsze i lżejsze. Wina deserowe lub włoskie nalewki, takie jak Amaretto możemy zaserwować na koniec kolacji razem ze słodkościami.
- Pamiętajmy, że wieczór z rodziną czy znajomymi to przede wszystkim przyjemność, która ma nam dostarczyć samych pozytywnych wrażeń. Wybierając na temat przewodni Włochy mamy pewność, że nasi goście będą się doskonale bawić przy wspaniałych przebojach, a my zachwycimy ich pysznymi włoskimi daniami, których przygotowanie będzie dla nas przyjemnością a nie długim i trudnym obowiązkiem – podpowiadają eksperci z Kuchni Dantego.
Malma – jedyna w swoim rodzaju! Najwyższa jakość w połączeniu z pasją i zaangażowaniem po to, by móc rozsmakować się i zakochać w pysznej, włoskiej kuchni. Per l’amore della pasta!
***
Tagliatelle alla boscaiola
Składniki:
Przygotowanie:
Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją producenta na opakowaniu.Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę.
Przesmażamy, a następnie dokładamy pokrojoną pancettę oraz pieczarki. Chwilę smażymy.Następnie dodajemy pomidory z puszki i wszystko razem mieszamy i dusimy. Po chwili dodajemy śmietanę oraz przyprawy.
Chifferi rigati z pesto genovese
Składniki:
Przygotowanie:
Conchiglie Rigate z kurczakiem i serem gorgonzola
Składniki:
Przygotowanie:
Kuchnia Dantego
Czyli 2 sympatycznych Włochów – Alfredo i Leonardo – wenecjanin i florentczyk, którzy nade wszystko cenią sobie rodzimą kuchnię i literaturę, z powodzeniem łącząc je ze sobą. Jeden jest doktorem polonistyki i absolwentem konserwatorium, drugi posiada doktorat z Historii Europy. Leonardo na co dzień wykłada na UKSW, a Alfredo pracuje w korporacji. Gotowania uczyli się od swoich mam. Nieodzownym elementem dań z ojczyzny Leonarda i Alfreda jest Malma – makaron, który został stworzony z myślą o włoskiej kuchni i którego jakość potwierdzają sami Włosi.
Podobne artykuły
Komentarze