jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Kabanos - mięsna przekąska z charakterem!

Czy zdarza Ci się mieć ochotę na coś do jedzenia, mimo że nie czujesz głodu? Czy zaglądasz co pięć minut do lodówki w poszukiwaniu jakichś smakołyków? 

Kabanos - mięsna przekąska z charakterem!Czy zdarza Ci się mieć ochotę na coś do jedzenia, mimo że nie czujesz głodu? Czy zaglądasz co pięć minut do lodówki w poszukiwaniu jakichś smakołyków? Czy często masz dylemat, co ze sobą zabrać na drugie śniadanie do pracy/szkoły/uczelni lub jako przekąskę na wycieczkę? Jeżeli zgadzasz się z większością powyższych pytań, to znaczy, że do tej pory nie próbowałeś jeszcze kabanosów, czyli mięsnych przekąsek z charakterem!

Historia kabanosów

Słowo kabanos pochodzi od tureckiego słowa kaban, nie oznaczającego nic innego jak „wieprz”. W związku z etymologią, badacze wskazują, że być może prekursorem wyrobu kabanosów byli właśnie Tatarzy. Wiadomo jednak, że nazwa ta istniała w języku polskim już w XIX wieku - została zaczerpnięta przez ludność zamieszkującą polsko-litewskie obrzeża i nazywała tak, tuczonego na wyroby, młodego wieprza, którego mięso uznawane było za niezwykle jakościowe. Współczesne kabanosy zaczęto wyrabiać w Polsce w drugim dziesięcioleciu XX wieku. Nie były one jednak jeszcze jednorodne pod względem smaków - różniły się przede wszystkim rodzajem stosowanych przypraw. Jeden smak zagościł w polskich masarniach i wędliniarniach tuż po wojnie. Co ciekawe, Niemcy toczyły z Polską spór o możliwość stosowania na opakowaniach kabanosów unijnego oznaczenia GTS („Gwarantowana Tradycyjna Specjalność”) i na szczęście go przegrały. Od 2011 roku kabanosy mogą zatem być produkowane we wszystkich krajach Unii Europejskiej, ale tylko Polska ma prawo zamieszczać na etykietach zaszczytny skrót.

Sposób produkcji kabanosów

Tradycyjne kabanosy wyrabia się z mięsa wieprzowego najlepszych klas. Najpierw dokonuje się pierwszego rozdrobnienia mięsa i pekluje się je na sucho przez około 48 godzin. Następnie mięso rozdrabnia się na kawałki wielkości od 8 do 10 milimetrów. Do wszystkiego dodaje się przyprawy: pieprz, gałkę muszkatołową, kminek i cukier. Kolejnym krokiem jest wypełnienie mięsem cienkich, baranich osłonek, o długości około

25 centymetrów. Tak przygotowany wyrób poddaje się specjalnemu procesowi, podczas którego mięso odpowiednio układa się w osłonce. Odbywa się to w temperaturze 30 stopni C. Następnie kabanosy wędzi się i piecze w ciepłym dymie, aż do czasu, gdy wewnątrz kiełbaska osiągnie około 70 stopni C. Na koniec przeprowadzane jest studzenie i suszenie - przez okres od trzech do pięciu dni, w temperaturze 14-18 stopni C.

Jak wybrać?

Najlepsze kabanosy to takie, które powstają z mięsa określonych ras świń. Jest to o tyle ważne, że ich mięso odznacza się wysoką zawartością tłuszczu śródmięśniowego, które w dużym stopniu wpływa na wyśmienity smak. Dzięki temu kabanosy są bardzo kruche. Znawcy poznają wyśmienite kabanosy również po specyficznym dźwięku, towarzyszącym ich przełamywaniu.

Różnorodność

Dzisiaj możemy cieszyć się ogromną różnorodnością kabanosów i nawet osoby nieprzepadające za wieprzowiną - znajdą coś dla siebie. Produkowane są bowiem również, delikatne w smaku, kabanosy drobiowe. Miłośnicy nowych doznań smakowych na pewno polubią niekonwencjonalne kabanosy z chili lub z serem. Więcej smaków i inspiracji na wykorzystanie kabanosów można szukać tutaj: http://www.tarczynski.pl/pl/produkty/kabanosy-exclusive.