jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Dania z kurczaka w stylu indyjskim

Każdy z nas chce jeść zdrowo, ale też i smacznie. Niestety, często uważamy, że nie da się tego połączyć. 

Dania z kurczaka w stylu indyjskimKażdy z nas chce jeść zdrowo, ale też i smacznie. Niestety, często uważamy, że nie da się tego połączyć. To nieprawda! Wybierając odpowiednie rodzaje mięs, dodatki oraz przyprawy - możemy stworzyć dania, które będą nie tylko lekkie, ale również smakowite. Naszym sprzymierzeńcem w kuchni powinien zostać przede wszystkim kurczak.

Wszyscy doskonale zdajemy sobie przecież sprawę, że jego mięso jest delikatne, pozbawione zbyt dużej ilości tłuszczu i pyszne. Często jednak brakuje nam pomysłów na dania z kurczakiem. Tradycyjnie pieczony kurczak bowiem - mimo dobrego smaku - szybko się nudzi. Na szczęście pieczenie lub duszenie tego rodzaju mięsa to nie wszystko, co możemy zaproponować naszym rodzinom. Warto więc poeksperymentować.

Siła przypraw i dodatków

Co możemy zrobić, by potrawy z kurczakiem pozytywnie zaskoczyły domowników? Przede wszystkim warto skorzystać z kulinarnych doświadczeń innych krajów. Im odleglejsze, tym lepiej dla naszych podniebień. Dlatego też proponujemy zapoznać się z propozycjami na dania z kurczakiem, jakie ma dla nas kuchnia indyjska. Z szerokiej gamy przepisów bez trudu wybierzemy to, co idealnie odpowiadać będzie potrzebom naszej rodziny.

Sekretem kuchni indyjskiej jest bogactwo używanych orientalnych przypraw o intensywnym aromacie i ciekawym smaku. To właśnie one sprawią, że dania z kurczaka, które przygotujemy, zaskoczą swoim intensywnym i egzotycznym dla nas smakiem. Zanim więc przystąpimy do przygotowania tego typu potraw, warto zadbać nie tylko o dobrej jakości mięso z kurczaka (np. Zagrodowego), ale również o uzupełnienie półki z przyprawami. Nie powinno zabraknąć na niej curry, kurkumy, chili, imbiru czy kolendry.

Przykładowe dania z kurczaka w stylu indyjskim

Jeśli chcemy zaprzyjaźnić się z kuchnią indyjską i wykorzystać jej receptury na pysznego kurczaka, musimy zdać sobie sprawę, że jest to kuchnia bardzo różnorodna. Istnieje jednak kilka flagowych potraw, które przyjęły się nie tylko w naszym kraju, ale również w całej Europie. Są bowiem nie tylko pyszne, ale również proste w wykonaniu.

Wśród nich wymienić możemy między innymi:

  • Kurczak tikka masala - czyli miękkie kawałki kurczaka w aksamitnym, pikantnym sosie, które spożywa się z ryżem lub chlebkiem naan. Plusy tego dania to bogactwo przypraw i stosunkowo łatwe wykonanie.
  • Kurczak taandoori - to przepyszne udka z kurczaka, marynowane w pikantnym sosie jogurtowym. W Indiach kurczaka tego piecze się w tradycyjnych piecach, jednakże w naszym kraju możemy osiągnąć podobny smak, poprzez pieczenie w odpowiednio wysokich temperaturach.

Potraw tego typu jest znacznie więcej. Warto więc zapoznać się z propozycjami kuchni indyjskiej i gotować zdrowo i aromatycznie.


Komentarze

Brak elementów do wyświetlenia.