jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Program „Doceń polskie”. Loża Ekspertów obradowała po raz dziewiętnasty

Smak, wygląd oraz stosunek jakości do ceny - te cechy rodzimej żywności oceniają członkowie Loży Ekspertów Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” podczas organizowanych cyklicznie audytów.  

Smak, wygląd oraz stosunek jakości do ceny - te cechy rodzimej żywności oceniają członkowie Loży Ekspertów Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” podczas organizowanych cyklicznie audytów.

Program „Doceń polskie” Program „Doceń polskie”

Pierwsza w tym roku, a jednocześnie dziewiętnasta w historii programu, atestacja produktów spożywczych odbyła się 27 stycznia br. w Czeladzi. Tego dnia eksperci ocenili w sumie 180 wyrobów i wyróżnili najbardziej wartościowe z nich. Zainteresowanie producentów godłem „Doceń polskie” nie maleje - znak programu pozwala im akcentować wysoką jakość i pochodzenie wyrobów.

Do udziału w audycie organizatorzy programu zakwalifikowali żywność z asortymentu 66 producentów reprezentujących 15 województw. Rekordzista zgłosił do oceny 12 produktów.

Program „Doceń polskie” Program „Doceń polskie”

Warunkiem udziału w atestacji jest posiadanie tzw. polskiego akcentu - czynnika wyrażającego związek żywności z naszym krajem. Dania gotowe, nabiał, wypieki, napoje, przetwory, wędliny, owoce, słodycze, makarony, wyroby marek własnych - wszystkie artykuły spożywcze, które wzięły udział w certyfikacji wyprodukowano na terenie Polski; z rodzimych składników lub na podstawie tradycyjnej receptury.

Każdy ze 180 wyrobów został oceniony indywidualnie przez Lożę Ekspertów, czyli grono specjalistów z branży spożywczej. Jurorzy przyznali produktom spożywczym punkty w skali od 1 do 10 za smak, wygląd, jak również stosunek jakości artykułu do jego ceny. Godło promocyjne nadawane jest tylko wyrobom, które uzyskają minimum 7,5 punktu. Żywność z maksymalnymi notami natomiast jest honorowana tytułem TOP PRODUKT.

Program „Doceń polskie” Program „Doceń polskie”

- Certyfikaty są nadawane na dwa lata, po upływie tego okresu wytwórca może ubiegać się o ponowne przyznanie wyróżnienia - nagrodzony wcześnie produkt jest kolejny raz sprawdzany przez Lożę Ekspertów. Jeśli wynik powtórnej certyfikacji także jest pozytywny, producent nadal może promować żywność znakiem „Doceń polskie” - wyjaśnia Marek Bielski, twórca Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. W trakcie styczniowej certyfikacji jury oceniło raz jeszcze kilkanaście wyrobów. - O sile znaku promocyjnego świadczą również zgłoszenia od laureatów programu, którzy starają się uzyskać certyfikaty na kolejne wyroby ze swojego asortymentu - dopowiada M. Bielski.

Przeprowadzona 27 stycznia certyfikacja była pierwszą w tym roku, a zarazem dziewiętnastą w historii programu „Doceń polskie”. Zainaugurowane w 2011 roku przedsięwzięcie jest realizowane pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Program „Doceń polskie” Program „Doceń polskie”

Charakterystyki laureatów styczniowego audytu i informacje o nagrodzonych wyrobach będą publikowane na blogu programu, pod adresem blog.docenpolskie.pl.

Kolejna, jubileuszowa, certyfikacja odbędzie się w II kwartale 2016 roku.