02-02-2016, 00:00
Wyobraź sobie, że planujesz u siebie w domu sobotnią imprezę, ale nie masz czasu na przygotowanie czegoś ciepłego do zjedzenia. Lub jesteś do późna w pracy i po powrocie nie masz siły na gotowanie obiadu dla rodziny. A może jeszcze inaczej… zbliża się sesja, intensywnie uczysz się na egzaminy i zupełnie nie w głowie Ci myślenie o pustej lodówce, którą wypadałoby zapełnić jakimś jedzeniem. Prostym i szybkim, a zatem idealnym rozwiązaniem w każdej z tych sytuacji jest zamówienie pizzy.
Tajemnica popularności pizzy
Pizza to niezwykle popularne danie, które co prawda wywodzi się z Włoch, ale ma swoich zagorzałych zwolenników na całym świecie. Jej największą zaletą jest, paradoksalnie, brak konkretnego przepisu, a zatem możliwość łączenia pszennego, wypiekanego placka z takimi dodatkami, na jakie akurat mamy ochotę. Co prawda tradycyjne włoskie pizze, w zależności od regionu, składają się z określonych produktów – w Neapolu króluje placek z bazylią, mozarellą i pomidorami, czyli Margherita, na Sycylii powszechnie lubiana jest pizza z czarnymi oliwkami, w Sardynii – z karczochami, w Apulii – z wykwintnymi owocami morza, zaś w Trydencie z pieczarkami. Jednak powszechnie wiadomo, że istnieje pod tym względem zupełna dowolność, a jedynym kryterium jest nasza wyobraźnia i smak.
Domino’s na świecie
Domino’s pizza to marka z długoletnią, bogatą historią. Powstała blisko pół wieku temu, w Stanach Zjednoczonych, w Ypsilanti, w stanie Michigan. Jej założycielami byli bracia Tom i James Monaghan, którzy odkupili miejscową pizzerię za 500 dolarów. Po niedługim czasie jeden z braci sprzedał swoją część lokalu za kultowego Volkswagena Garbusa. Tom, już jako jedyny właściciel pizzerii, nazwał ją Domino’s i rozpoczął poszerzanie marki na zasadach franczyźnianego biznesu. Od tamtej pory pizzerie Domino’s znajdują się niemal na całym świecie i w każdym z zakątków mają swoje charakterystyczne smaki. W Kanadzie i w Meksyku, jako dodatki, królują ostre papryczki chilli. W Wenezueli uwielbiana jest waikiki, czyli popularna hawajska. Brazylijskie podniebienia ubóstwiają słodkie smaki, dlatego też w menu znalazła się pizza z czekoladą. Hiszpania, to nieformalna stolica uwielbianej przez jej mieszkańców szynki serrano, stąd nie mogło zabraknąć tej wędliny jako jednego z dodatków do pieczonego placka. W Niemczech, na pamiątkę Euro 2012, wprowadzone została pizza o nazwie Fussbal-koening, czyli król piłki nożnej, składająca się z salami, czerwonej i zielonej papryki, cebuli, roquitos, pikantnych pulpecików i sosu barbecue. W Australii proponowane jest aż osiem rodzajów ciasta do pizzy.
Domino’s w Polsce
W Polce pierwsza pizzeria Domino’s powstała 28 lutego 2011 roku. Co ciekawe, jesteśmy rekordowym krajem pod względem nowo otwartych restauracji – w ciągu roku pojawiło się ich aż jedenaście. Obecnie, pizzę Domino’s można zjeść w Krakowie, Warszawie i we Wrocławiu. Sukcesem pizzerii jest nieprzerywana pasja, z jaką tworzone są wszystkie potrawy oraz wyobraźnia, dzięki której powstają coraz ciekawsze kompozycje smakowe. Co więcej, w pizzeriach zachowywana jest niezwykła troska o najwyższej jakości składniki. Potwierdzeniem sukcesu Domino’s jest rosnąca liczba konsumentów na całym świecie i liczne nagrody, przyznawane przez ekspertów żywieniowych. Pizza na telefon Kraków, Warszawa, Worcław itp.? tylko w Domino'sPizza
Komentarze