jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Żurek staropolski z białą kiełbasą

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Żurek staropolski z białą kiełbasą

Składniki:

  • śmietana kwaśna 18% „Piątnica” 200g
  • śmietanka słodka 30% „Piątnica” 200ml
  • kości wędzone od schabu ½ kg
  • marchew 2 średnie szt.
  • pietruszka 1 średnia szt.
  • seler ¼  średniej szt.
  • woda ok. 3l
  • liść laurowy 3 szt.
  • ziele angielskie 5-6 ziarenek
  • gotowy zakwas - żurek 1 butelka ok. 500ml
  • cebula 1 szt.
  • pieprz czarny, pieprz ziołowy, cukier, majeranek do smaku
  • czosnek 3 - 4 ząbki
  • kiełbasa biała surowa 0,7kg
  • jajka ugotowane na twardo


Wykonanie:

  1. Do garnka z wodą włożyć kości, obrane i pokrojone w kostkę warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Posolić i gotować, aż mięso przy kości będzie miękkie. Kości wyciągnąć, obrać z mięsa, pokroić i dodać do wywaru. Połączyć żurek ze śmietaną i śmietanką, zahartować i dodać do garnka.
  2. Białą kiełbasę podsmażyć na patelni na złoty kolor z obu stron, chwilę poddusić pod przykryciem, następnie pokroić w cząstki i dodać do zupy. Na tej samej patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę i także dodać do zupy. Doprawić do smaku pieprzem czarnym, ziołowym, cukrem i majerankiem. Pod koniec gotowania zupy dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. Zupę podawać np. z jajkiem ugotowanym na twardo.

Smacznego!