jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Dawna kuchnia polska

Kuchnia polska sprzed kilku wieków w ogóle nie przypominała obecnej. Wbrew pozorom nie jedzono zbyt tłusto, na stołach królowały baranina, ryby a nawet ślimaki. Stosowano ciekawe połączenia przeciwstawnych smaków.  

Kuchnia polska sprzed kilku wieków w ogóle nie przypominała obecnej. Wbrew pozorom nie jedzono zbyt tłusto, na stołach królowały baranina, ryby a nawet ślimaki. Stosowano ciekawe połączenia przeciwstawnych smaków.

Jak powstał bigos?

Dawna kuchnia polskaGotowanie bigosu, powszechnie znanej i bardzo lubianej potrawy, znanej już w XVII wieku pod nieco inną postacią, zajmowało w dawnych czasach nawet do 2 tygodni. Bigosowano ówcześnie, czyli siekano na kawałki, mięso i dodawano do niego cytrynę i ocet. Jedynie biedniejsze warstwy społeczne używały do tego dania kapusty, co zaowocowało określeniem bigos z kapusty. Z czasem przepis na bigos ulegał zmianie, a ilość mięsa malała na rzecz kiszonej kapusty.

Co jadano w dawnej Polsce?

Wbrew pozorom magnaci nie objadali się przez okrągły rok, a przez prawie 6 miesięcy w kraju obowiązywał ściśle przestrzegany post. Na stołach królowały wtedy ryby – szczupaki, łososie, węgorze czy śledzie (które jadano już kilka tysięcy lat temu). Dość popularna była także baba grochowa, poprzedniczka współczesnej baby ziemniaczanej, oraz pierniki. Jedzenie wieprzowiny uważano za niezdrowe i heretyckie, żywiono się więc baraniną, cielęciną, drobiem. Na bardzo delikatne mięso dla smakoszy kastrowano i tuczono koguty, zwane potem kapłonami. Często podawano dania z różnie przyrządzanych ślimaków.

Jak przyprawiano potrawy dawnej kuchni polskiej

Dania przyprawiano obficie, na ostro, aby nie były mdłe i bez smaku, z często jednoczesnym użyciem różnych przeciwstawnych smaków i egzotycznych dodatków. Drogi i rzadki cukier traktowano jako dość wyrafinowaną przyprawę, którą łączono z pieprzem, octem czy szafranem. Do mięs używano cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej, rodzynek, owoców, konfitur, słodkich soków.

Kulinarne osobliwości

Dziwne łączenie przypraw nie było jedynym wymysłem ówczesnych kucharzy. Panowała moda na takie przygotowanie, udekorowanie dania i zmianę jego smaku, aby praktycznie nie dało się odgadnąć, co jest na talerzu. Przykładowo podawano kuropatwę, a po odgarnięciu piór odnajdywało się małe ryby. Podlaski ser pigwowy w ogóle nie był serem, przypominał go jedynie posiadaniem zewnętrznej warstwy pleśni, a w środku znajdowały się kwaśne owoce pigwy.