Artykuł Dodaj artykuł

Zdrów jak cesarz. 5 właściwości czerwonej herbaty, które trzeba znać

To nie przypadek, że Chińczycy przez długie lata cieszą się dobrym zdrowiem. Potwierdzają to badania. Chociażby te z regionu Qu Jing w prowincji Yunnan. Długowieczni mieszkańcy poza tym, że mają pozytywne nastawienie do życia, dietę bogatą w ryby i sporo codziennej aktywności fizycznej, to po posiłku zawsze piją… herbatę. Lekarze i naukowcy postanowili pójść tym tropem. Odkryli, że czarowana herbata ma wiele prozdrowotnych właściwości.

Zdrów jak cesarz. 5 właściwości czerwonej herbaty, które trzeba znaćTo nie przypadek, że Chińczycy przez długie lata cieszą się dobrym zdrowiem. Potwierdzają to badania. Chociażby te z regionu Qu Jing w prowincji Yunnan. Długowieczni mieszkańcy poza tym, że mają pozytywne nastawienie do życia, dietę bogatą w ryby i sporo codziennej aktywności fizycznej, to po posiłku zawsze piją… herbatę. Lekarze i naukowcy postanowili pójść tym tropem. Odkryli, że czarowana herbata ma wiele prozdrowotnych właściwości.

Pu-Erh – królowa herbaty

Podobno herbata z miasteczka Pu-Erh swoje istnienie zawdzięcza przypadkowi. Jedni podają, że po powodzi całe zbiory czerwonych liści zostały przeniesione do jaskiń wysoko w góry, by wyschły. Mówi się, że o nich zapomniano w wirze odbudowy wioski i plantacji, a wrócono do nich po latach. Pierwsze wrażenie miało absolutnie nie zachęcać do picia, ale chińscy chłopi spróbowali. Okazało się, że dzięki fermentacji herbata nabrała charakterystycznego ziemisto-korzennego smaku. Aromat ten rozsławił Pu-Erh w całych Chinach i w Tajwanie. Naparem miała się zachwycać cała dynastia cesarska Tang. Bo historia czerwonej herbaty zaczyna się właśnie w około 1700 roku przed naszą erą.

Pu-Erh – zioło lecznicze

Ale wtedy nawet cesarz nie wiedział dokładnie, jakie dobrodziejstwa kryją się w tych niepozornych liściach. Dziś już wiadomo, że Pu-Erh zawiera m.in. garbniki, flawonoidy, minerały (wapń, magnez, cynk, mangan, miedź, selen) oraz witaminę C. Z kolei kofeiny i taniny w czerwonej herbacie jest niewiele, dzięki czemu nie upośledza wchłaniania żelaza. Przypuszczenia starożytnych chińskich medyków okazały się słuszne. Czerwona herbata ma dobroczynny wpływ na zdrowie.

Potwierdzone naukowo właściwości czerwonej herbaty:

  • działa pobudzająco na wytwarzanie soków trawiennych i stymuluje pracę jelit co przyśpiesza metabolizm, a w efekcie spalanie tłuszczów
  • obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi poprawiając przy tym krążenie
  • poprawia pamięć, koncentrację i nastrój
  • przyśpiesza usuwanie toksyn z organizmu. Ma bowiem działanie moczopędne
  • wzmacnia organizm

Dzięki temu, że czerwona herbata pobudza metabolizm, napar ten zasłynął na całym świecie jako wspomagacz odchudzania.

Jak parzyć czerwoną herbatę?

Aby napar zachował smak i właściwości lecznicze herbatę należy zaparzyć w porcelanowym czajniczku w miękkiej wodzie pozbawionej soli wapnia i magnezu przez 3 do 7 minut, a następnie przelać do małych porcelanowych filiżanek.

Warto sięgnąć po gotowe mieszanki. Dla przykładu - Herbapolu oferuje kilka rodzajów herbaty Pu-Erh. Od klasycznej w liściach, po aromatyzowane. Grejpfrut i cytryna dobrze podkręcają aromat czerwonego naparu.

Więcej herbat znajdziesz Herbapol Herbaty

Podobne artykuły