29-09-2016, 00:00
Wiele osób nie wyobraża sobie życia bez kawy i nie ma nic w tym złego. Ten cudowny napar posiada bowiem niezwykłe walory smakowe, ale również może mieć wspaniałe właściwości dla zdrowia. Warunkiem jest jednak to, aby kawa była dobrze przygotowana, a przy tym dobrej jakości. Zdecydowanie najlepiej smakuje świeżo parzona z ekspresu. Warto więc dowiedzieć się jaka kawa do ekspresu nadaje się najlepiej.
Jakość kawy to podstawa
Aby napar smakował wyjątkowo, a w dodatku posiadał wszelkie korzystne właściwości, koniecznie musimy wybierać kawę wysokiej jakości. Do ekspresów ciśnieniowych powinny to być całe ziarna, w dodatku odpowiednio przechowywane. Nie kupujmy raczej kawy na wagę w dużych sieciach, gdyż często jest ona pozbawiona pierwotnego smaku ze względu na nieprawidłowe warunki magazynowania Najlepiej zatem wybierać kawę ziarnistą w opakowaniach z zatrzaskiem. Tego typu zamknięcie jest w miarę szczelne, ale równocześnie zapewnia odpowiednią wentylację. Zwróćmy uwagę również na wygląd ziaren. Ich kolor nie może być zbyt ciemny, gdyż może to oznaczać, iż były zbyt długo palone. Ważna jest też struktura. Dobrej jakości kawa posiada niewielką ilość pustych czy połamanych ziaren.
Rodzaje kawy
Podczas wyboru kawy do ekspresu musimy zwrócić uwagę na jej gatunek. Najpopularniejszy rodzaj to Arabika, która hodowana jest przede wszystkim w Afryce oraz Azji. Dość znana jest też Robusta, mająca bardziej wyrazisty smak. Arabusta jest skrzyżowaniem wyżej wymienionych gatunków. Liberykę natomiast cechuje delikatny aromat, stąd dodawana jest do mieszanek w celu złagodzenia smaku. Jaki gatunek najlepiej wybrać?
Kawosze często decydują się na rozmaite mieszanki. Łączenie różnych gatunków pozwala bowiem wydobyć najlepsze cechy i uzyskać idealny aromat. Jeżeli lubimy pić tradycyjne espresso, to zdecydowanie najlepiej sprawdza się tutaj mieszanka Arabiki wraz z domieszką Robusty, której maksymalnie powinno być 50 %. Jeśli natomiast preferujemy gęstą kawę, o wyrazistym, gorzkawym smaku, to idealnym wyborem będzie zakup Robusty bez dodatku jakichkolwiek innych gatunków.
Kawa z ekspresu kapsułkowego
Wygodnym sposobem parzenia kawy jest użycie ekspresów kapsułkowych. To świetne rozwiązanie dla osób, które cenią sobie nie tylko smak, ale również czas i wygodę. Takie urządzenia pozwalają w komfortowych warunkach, szybko przygotować odpowiedni napar. W dodatku możemy od razu zrobić konkretny rodzaj kawy. Każdy ma przecież inne upodobania, a możliwości jest naprawdę wiele (https://www.dolce-gusto.pl/flavours). Kupując kawy do ekspresu kapsułkowego, musimy przede wszystkim zdecydować się na określony typ napoju, jaki najbardziej lubimy. Do wyboru mamy między innymi espresso, lungo, cafe au lait, cappuccino czy cafe latte. Tak naprawdę każdy smakosz kawy znajdzie coś odpowiedniego dla siebie.
Wybór kawy do ekspresu jest sprawą indywidualną, albowiem każdy ma odmienne preferencje smakowe. Ważne jest jednak, aby zwrócić uwagę na jakość kawy oraz sposób jej przechowywania czy przygotowywania. Dzięki temu uda nam się wydobyć najlepszy aromat, a przy tym zachowamy wszelkie korzystne właściwości tego napoju, bo jak wiadomo kawa w rozsądnych ilościach może pozytywnie wpływać na nasze zdrowie i samopoczucie.
Komentarze