01-02-2017, 00:00
Branża gastronomiczna przeżywa dzisiaj swój renesans, który wynika z mody na dobre jedzenie oraz poznawanie nowych smaków. Trudno się więc dziwić, że wiele osób porzuca swoje dotychczasowe zajęcia, by otworzyć własny lokal gastronomiczny lub przynajmniej firmę cateringową.
Branża gastronomiczna przeżywa dzisiaj swój renesans, który wynika z mody na dobre jedzenie oraz poznawanie nowych smaków. Trudno się więc dziwić, że wiele osób porzuca swoje dotychczasowe zajęcia, by otworzyć własny lokal gastronomiczny lub przynajmniej firmę cateringową. Catering cieszy się coraz większym powodzeniem, ponieważ gotowe posiłki zamawiane są już nie tylko przez firmy i instytucje, ale coraz częściej także przez osoby prywatne, które nie mają czasu na gotowanie. Firmę cateringową można założyć nawet we własnym domu, jednak konieczną inwestycją jest zakup profesjonalnego sprzętu gastronomicznego.
Bez profesjonalnych urządzeń nawet nie myśl o biznesie
Firmy cateringowe różnią się między sobą profilem działalności. Jedne zajmują się dostarczaniem kompletnego menu na imprezy i przyjęcia, inne specjalizują się w przyrządzaniu zimnych przekąsek do biur i urzędów, a jeszcze inne przygotowują dania dietetyczne. W każdym przypadku do prowadzenia działalności potrzebują zaplecza kuchennego, w którym przygotowuje się posiłki. Wielu początkujących przedsiębiorców rusza z działalnością, wykorzystując własną domową kuchnię, a także obecny w niej sprzęt AGD. Jest to oczywisty błąd, który na dłuższą metę nigdy się nie sprawdza. Domowe urządzenia nie są przystosowane do masowej produkcji żywności, a ich niska wydajność szybko przekłada się na liczne problemy z produkcją w oczekiwanej ilości i jakości. To z kolei nie pozwala na zaspokajanie potrzeb klientów oraz skutkuje niewystarczającym poziomem osiąganych dochodów. Myśląc poważnie o prowadzeniu biznesu cateringowego, powinno się przewidzieć środki na inwestycję w profesjonalny sprzęt. Planując zakupy, należy wziąć pod uwagę potrzeby firmy, a także wymagania określone w przepisach sanitarnych. Podstawą wyposażenia firmy cateringowej są niewątpliwe chłodziarki, urządzenia do obróbki mechanicznej i termicznej żywności, profesjonalne pojemniki termoizolacyjne, termosy, pakowarki, a także schładzarki do bezpiecznego studzenia potraw.
Sprzęt możesz zamówić online
Dzisiaj zakup profesjonalnego sprzętu do gastronomii nie stanowi żadnego problemu, ponieważ oferuje go wiele wyspecjalizowanych firm. Co więcej, kompletne wyposażenie gastronomii można kupić po prostu przez internet. Taka forma zakupów jest bardzo korzystna z kilku względów. Przede wszystkim firmy specjalizujące się wyłącznie w dostarczaniu sprzętu dla gastronomii, starają się mieć w swojej ofercie wszystkie niezbędne urządzenia. Dzięki temu w jednym miejscu i za jednym zamachem można kupić wszystko od A do Z. Ponadto prowadząc sprzedaż przez internet, firmy takie jak Revolution.pl mają dużo niższe ceny niż sklepy i hurtownie stacjonarne. Zwykle także oferują one bezpłatne doradztwo przy zakupie, co jest szczególnie ważne dla osób, nie do końca znających się na profesjonalnych urządzeniach. Dzięki pomocy fachowców można optymalnie dopasować rodzaj i wydajność urządzenia do konkretnych potrzeb firmy. Samodzielne zakupy mogą okazać się nietrafione i tym samym wygenerować niepotrzebne koszty. Wybierając dostawcę sprzętu gastronomicznego, warto postawić na firmy, które zapewniają serwis urządzeń, zarówno w okresie gwarancyjnym, jak i po jego zakończeniu. Dzięki temu można liczyć na szybką pomoc w razie potrzeby, a tym samym ograniczyć do minimum ryzyko przestoju w działalności, spowodowanego awarią urządzenia.
Komentarze