Artykuł Dodaj artykuł

Niekonwencjonalne połączenia smaków w codziennej kuchni… czyli przepisy na pyszne zupy

Resztki jedzenia z poprzedniego dnia można wykorzystać do przygotowania zup.  Nie musimy ograniczać się  do klasycznej pomidorowej czy rosołu. Świat zup jest znacznie bogatszy. Aby nadać zupom bogatego smaku warto odważyć się doprawić je aromatycznymi przyprawami i ziołami.

Resztki jedzenia z poprzedniego dnia można wykorzystać do przygotowania zup.  Nie musimy ograniczać się  do klasycznej pomidorowej czy rosołu. Świat zup jest znacznie bogatszy. Aby nadać zupom bogatego smaku warto odważyć się doprawić je aromatycznymi przyprawami i ziołami. Pomysłowe przepisy na pyszne zupy poleca ekspert programu „Kulinarnie Mocni”, Szef Kuchni Kamis, Maciej Wawryniuk. Tak, jak edukatorom Banków Żywności podpowiada, jak przygotować smaczne i proste dania jednogarnkowe.

Pyszne i aromatyczne zupy

Zupy mają wiele zalet – są treściwe, rozgrzewająw chłodne dni, a także zawierają składniki niezbędne dla naszego zdrowia. Wbrew pozorom do ich przyrządzenia wcale nie potrzeba dużo czasu, wiedzy i zaangażowania. Niezależnie, czy będzie to krem porowo-ziemniaczany czy zupa chlebowa z boczniakami, możemy wykorzystać wszystkie dostępne składniki, jakie mamy pod ręką i eksperymentować ze smakami. Doprawiając je aromatycznymi przyprawami i ziołami zaskoczymy wszystkich domowników i przegonimy kulinarną niemoc, która od czasu do czasu zagląda do naszej kuchni.

Zupa chlebowa z boczniakami (czas przygotowania: 45minut )

Zupa chlebowa z boczniakami

Składniki:

  • 6-8 kromek bułki pszennej lub pieczywa tostowego
  • 500g pieczarek lub boczniaków
  • 1 cebula
  • 150 ml. śmietany
  • 2-3 łyżki masła/oleju
  • bulion
  • 1 łyżka czosnku w płatkach
  • 1 łyżeczka natki pietruszki
  • ½ łyżeczki estragonu
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Pokrojone w paski grzyby podsmaż na maśle/oleju, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmaż raz jeszcze. Do podsmażonych składników wlej ok. 1,5 l wody i dodaj czosnek w płatkach. Całość gotuj na małym ogniu przez ok. 15 min.
  2. Dodaj pokrojone w grubą kostkę pieczywo i gotuj jeszcze przez 20 min.
  3. Do zupy wlej 200 ml śmietany. Dopraw estragonem, pieprzem i solą. Pod koniec gotowania wrzuć  natkę pietruszki.

Krem porowo-ziemniaczany (czas przygotowania: 60 minut)

Krem porowo-ziemniaczany

Składniki:

  • 1 por
  • 500g ziemniaków
  • 3 łyżki masła
  • 1,5 l mleka
  • 100g wędliny/wędzonego boczku
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego
  • pieprz biały
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Pora pokrój w cieknie piórka i podsmaż na maśle.
  2. Dodaj pokrojone na bardzo cienkie plastry ziemniaki, zalej mlekiem. Dodaj czosnek i gałkę muszkatołową. Gotuj na wolnym ogniu ok. 40 min. W razie potrzeby podlej wodą.
  3. Całość zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Dopraw do smaku pieprzem i solą.
  4. Krem podawaj z pokrojoną w paski i podsmażoną wędliną.

Podobne artykuły