17-05-2017, 00:00
W polskiej tradycji kulinarnej zupy cieszą się wyjątkową popularnością. Niektórzy wręcz nie wyobrażają sobie obiadu bez talerza smacznej zupy. Trzeba jednak zauważyć, że coraz więcej osób szuka inspiracji w sztuce kulinarnej innych państw i regionów świata, czasami bardzo egzotycznych. Na pewno warto spróbować kuchni tajskiej z jej sztandarowym daniem, jakim jest zupa tom yum.
Zakochaj się w tajskiej kuchni!
Kuchnia tajska jest niezwykle aromatyczna i pikantna, ale jednocześnie wyjątkowo apetyczna. Przede wszystkim wymaga trochę innego spojrzenia na łączenie smaków i poznania dość specyficznych składników. Chociaż smak słodko-kwaśny będzie znany miłośnikom kuchni chińskiej, to wersja tajska zostaje jeszcze wzbogacona o ostrość i właśnie taka jest zupa tom yum.
Jeżeli chcemy przygotować jej klasyczną wersję, to musimy poszukać dość oryginalnych składników, na szczęście dostępnych w sklepach orientalnych. Chodzi o galangal, czyli odmianę imbiru o posmaku imbirowo-pieprzowym, pastę tom yum oraz liście limonki Kaffir, gdyż trawa cytrynowa czy też sos rybny raczej już są standardem.
Zupa tom yum z krewetkami czy z kurczakiem?
W zasadzie obie wersje są popularne, aczkolwiek ta z krewetami to naprawdę arcydzieło sztuki kulinarnej. Przepis nie jest zbyt skomplikowany i szybki w realizacji. Na 2 porcje potrzebujemy następujące składniki:
Zaczynamy od zagotowania wody, a następnie wrzucamy galangala, chilli, liście limonki Kaffir, pastę tom yum i rozgniecioną łodygę trawy cytrynowej. Niektóre osoby w tym momencie dolewają mleka kokosowego, trochę łagodzącego ostrość, ale ten punkt nie jest obowiązkowy i nawet lepiej go pominąć.
Cały wywar gotujemy około 10 minut, po czym dorzucamy krewetki. Chwilę znów gotujemy i dodajemy grzyby oraz pomidora. Trzymamy na ogniu jeszcze około 5 minut i zdejmujemy z kuchenki. To bardzo ważne, ponieważ teraz dodajemy sok z limonki, którego nie możemy zagotować, gdyż stanie się gorzki. Oprócz limonki wsypujemy cukier palmowy i dolewamy sos rybny. Na koniec posypujemy posiekaną kolendrą lub pietruszką. Zupa tom yum z kurczakiem będzie przygotowywana podobnie, z tym że kurczaka trzeba dodać od razu do wywaru.
Podobne artykuły
Komentarze