Bagietki, sery, ratatouille, żabie udka, ślimaki - to nie jedyne specjały, które zalicza się do klasyków francuskiej kuchni. Równie popularna, a przy tym wyjątkowo smaczna może być - tarta. Słodkie, dojrzewające w wakacyjnym słońcu owoce to znakomity dodatek do tego prostego w przygotowaniu deseru.
Bagietki, sery, ratatouille, żabie udka, ślimaki - to nie jedyne specjały, które zalicza się do klasyków francuskiej kuchni. Równie popularna, a przy tym wyjątkowo smaczna może być - tarta. Słodkie, dojrzewające w wakacyjnym słońcu owoce to znakomity dodatek do tego prostego w przygotowaniu deseru.
Wystarczy wyrobić ciasto – kruche, francuskie lub drożdżowe, a następnie wypełnić je ulubionym nadzieniem. Wiśnie, truskawki, jabłka, gruszki, winogrona, a może śliwki? Dzięki owocom sezonowym nasz wypiek będzie nie tylko smakował, ale także wyglądał – doskonale.
Morelowe love
Soczyste i dojrzałe morele to owoce idealne do przygotowania efektownego i smacznego ciasta. Z dodatkiem płatków migdałów, zmielonych orzechów włoskich lub startej skórki z cytryny albo pomarańczy, nasz smakołyk wyglądać będzie niezwykle apetycznie i z pewnością zrobi wrażenie na wszystkich domownikach i zaproszonych gościach.
Słoneczna tarta
Składniki:
-
Kostka do pieczenia Kasia - 125 gramów
-
mąka - 1 szklanka
-
cukier puder - 50 gramów
-
żółtka - 1 sztuka
-
śmietana 18% - 1 łyżka
-
morele - 600 gramów
-
bułka tarta - 2 łyżki
-
białe wino - 50 mililitrów
-
cukier - 50 gramów
-
płatki migdałowe - 2 łyżki
Sposób przygotowania:
-
Wszystkie składniki na ciasto posiekaj razem i zagnieć gładkie ciasto.
-
Formę do tarty wysmaruj kostką do pieczenia Kasia i oprósz mąką. Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty o średnicy 24 cm. Odstaw do lodówki.
-
Morele umyj i osusz. Dwie odłóż, resztę pokrój na ósemki i usuń pestki.
-
Schłodzone ciasto posyp bułką tartą i wyłóż pokrojone morele. Wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz około 30 minut.
-
W tym czasie pozostałe morele pokrój w kostkę, dodaj wino i cukier i gotuj aż zmiękną. Zdejmij z ognia i zmiksuj na mus.
-
Podpieczoną tartę posmaruj otrzymanym musem i posyp płatkami migdałowymi. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz jeszcze 10 minut.
W krainie poziomek
Słodkie i aromatyczne poziomki będą nie tylko doskonale smakować, ale także prezentować się na naszej tarcie. Tak więc, by nieco osłodzić sobie letnie popołudnie, przygotujmy szybkie ciasto, które serwować możemy w towarzystwie mrożonej kawy lub herbaty. Do jej przygotowania potrzebować będziemy masy marcepanowej, serka waniliowego i galaretki. Efekt końcowy – znakomity!
Szybki poziomkowiec
Składniki:
-
Kostka do pieczenia Kasia – 0,5 opakowania
-
mąka – 1,5 szklanki
-
proszek do pieczenia – 0,5 łyżeczki
-
jajko - 1 sztuka
-
cukier – 0,33 szklanki
-
masa marcepanowa - 200 gramów
-
cukier puder – 0,33 szklanki
-
serek waniliowy - 150 gramów
-
poziomki - 250 gramów
-
galaretka truskawkowa - 1 opakowanie
Sposób przygotowania:
-
Kostkę do pieczenia Kasia, jajko, mąkę, cukier i proszek do pieczenia włóż do miski i wymieszaj mikserem. Następnie ciasto szybko zagnieć dłonią, zawiń w folię i odłóż na 30 minut do lodówki.
-
Ciasto rozwałkuj i wylep nim dno i boki wysmarowanej Kasią i posypanej mąką formy do tarty o średnicy 24-26 cm.
-
Ciasto nakłuj widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w 200°C około 15 minut.
-
Masę marcepanową zagnieć z cukrem pudrem, zrób z niej kulkę i rozwałkuj na arkuszu papieru do pieczenia (dzięki temu nie przyklei się do stołu).
-
Na jeszcze ciepły podpieczony spód wyłóż masę marcepanową, posmaruj serkiem i wysyp na to owoce.
-
Galaretkę rozpuść w szklance gorącej wody. Przestudź. Owoce zalej tężejącą galaretką. Ciasto wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
Borówkowa chmurka
Lekko kwaskowaty smak borówek idealnie komponuje się z delikatnym, śmietankowym kremem z białej czekolady i mascarpone. By ciasto po upieczeniu nie było twarde, musimy szybko wymieszać wszystkie składniki i zagnieść je na jednolitą masę, a następnie uformować z niego kulę i szczelnie owinięte aluminiową folią włożyć do lodówki na 30 minut. Gotową tartę udekorować możemy listkami świeżej mięty i skórką limonki. Będzie pysznie!
Tarta z białą czekoladą i borówkami
Składniki:
-
mąka - 2 szklanki
-
cukier puder - 2 łyżki
-
żółtko - 2 sztuki
-
Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
-
woda - 3 łyżki
-
biała czekolada - 2 opakowania
-
serek mascarpone - 1 opakowanie
-
borówki amerykańskie - 300 gramów
-
skórka z limonki - 1 sztuka
-
cukier puder - 1 opakowanie
-
liście świeżej mięty - 1 pęczek
Sposób przygotowania:
-
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Do miski wsyp mąkę, dodaj kostkę do pieczenia Kasia, cukier i wodę.
-
Dodaj żółtka.
-
Zagnieć ciasto, zawiń w folię i odłóż na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkuj na stolnicy podsypanej mąką, wyłóż nim natłuszczoną formę do tarty o średnicy ok. 26 cm. Wierzch ciasta nakłuj widelcem, obciąż (np. kaszą, ryżem). Piecz w temperaturze 180°C, aż ciasto uzyska złoty kolor. Odstaw do ostygnięcia.
-
Przygotuj krem – czekoladę roztop w kąpieli wodnej, zdejmij z ognia.
-
Dodaj serek mascarpone, wymieszaj łyżką.
-
Krem nałóż na ostudzony spód ciasta, udekoruj owocami. Posyp cukrem pudrem, udekoruj skórką z limonki i listkami mięty.
Elegancja Francja
By nadać naszej tarcie wykwintności, dodać możemy do niej także bakalie. Tarta śliwkowo-orzechowa pięknie pachnie, a przy tym zachwyca intensywnym smakiem owoców i chrupkością orzechów. Sezon na śliwki zaczyna się w sierpniu i trwa aż do października, jednak zamiast nich wykorzystać możemy także inne owoce, np. brzoskwinie lub jabłka. Tak przygotowana tarta najlepiej smakuje serwowana na ciepło, w towarzystwie lodów, bitej śmietany albo polewy – karmelowej lub czekoladowej.
Tarta ze śliwkami i orzechami
Składniki:
-
mąka - 300 gramów
-
Kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
-
cukier trzcinowy - 50 gramów
-
żółtka jajek - 3 sztuki
-
białko jajka - 1 sztuka
-
śliwki - 600 gramów
-
cukier żelujący 3:1 - 150 gramów
-
orzechy nerkowca - 200 gramów
-
bułka tarta - 3 łyżki
-
cukier trzcinowy - 1 łyżka
Sposób przygotowania:
-
Mąkę i cukier połącz z posiekaną kostką do pieczenia Kasia. Dodajemy żółtka i jeśli ciasto jest zbyt suche kilka łyżek wody, zagniatamy. Odstawiamy na 30 minut do lodówki.
-
Boki formy o średnicy 24 cm smarujemy kostką do pieczenia Kasia i oprószamy mąką, dno wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek o średnicy ok. 30 cm.
-
Ciasto przekładamy delikatnie do formy i wyklejamy nim dno i boki formy, zostawiając nadwyżki ciasta na bokach. Dno nakłuwamy widelcem.
-
Śliwki kroimy na połówki i usuwamy pestki. 2/3 orzechów drobno siekamy i mieszamy z cukrem żelującym, bułką tartą i śliwkami.
-
Całość wykładamy na ciasto w formie, starając się by śliwki były ułożone skórką do dołu. Posypujemy resztą (lekko posiekanych) orzechów.
-
Wystające brzegi ciasta zawijamy do środka na owoce, smarujemy białkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Pieczemy około 45 minut w temp. 180°C. Odstawiamy do wystudzenia.
American (cherry) dream
Tarta i wiśnie to wyjątkowo zgrany duet – kruche ciasto i soczyste owoce to świetny pomysł na smaczny i popularny podwieczorek. Ten deser, który w swojej angielskiej wersji funkcjonuje pod nazwą cherry pie, szczególnie upodobali sobie amerykanie. Warto jest więc go wypróbować i… upiec bliskim radość - dodatkowo przyozdabiając gotowe ciasto wzorem serca. Smacznego!
Tarta z wiśniami
Składniki:
-
Kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
-
mąka pszenna - 250 gramów
-
cukier puder - 100 gramów
-
żółtka - 2 sztuki
-
śmietana - 1 łyżka
-
krem budyniowy - 1 opakowanie
-
mleko - 500 mililitrów
-
Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
-
frużelina - 1 puszka
-
płatki migdałowe - 2 łyżki
Sposób przygotowania:
-
Do miski wsyp mąkę, cukier puder, żółtka, śmietanę i 150 g miękkiej kostki do pieczenia Kasia. Wszystko wymieszaj mikserem, a następnie wyłóż na stół i szybko zagnieć.
-
Ciasto rozwałkuj na grubość 1 cm i wyklej nim wysmarowaną Kasią i posypaną mąką formę do tarty.
-
Formę z ciastem włóż na 30 minut do lodówki.
-
W tym czasie przygotuj wg przepisu na opakowaniu krem budyniowy.
-
Następnie ciasto wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz ok. 15 minut.
-
Na upieczony spód wyłóż 2/3 kremu budyniowego i wiśnie. Tartę udekoruj resztą kremu i płatkami migdałowymi.