jedzenie

Szanowny Użytkowniku,

Zanim zaakceptujesz pliki "cookies" lub zamkniesz to okno, prosimy Cię o zapoznanie się z poniższymi informacjami. Prosimy o dobrowolne wyrażenie zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz udostępniamy informacje dotyczące plików "cookies" oraz przetwarzania Twoich danych osobowych. Poprzez kliknięcie przycisku "Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na przedstawione poniżej warunki. Masz również możliwość odmówienia zgody lub ograniczenia jej zakresu.

1. Wyrażenie Zgody.

Jeśli wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych Zaufanych Partnerów, które udostępniasz w historii przeglądania stron internetowych i aplikacji w celach marketingowych (obejmujących zautomatyzowaną analizę Twojej aktywności na stronach internetowych i aplikacjach w celu określenia Twoich potencjalnych zainteresowań w celu dostosowania reklamy i oferty), w tym umieszczanie znaczników internetowych (plików "cookies" itp.) na Twoich urządzeniach oraz odczytywanie takich znaczników, proszę kliknij przycisk „Akceptuję wszystkie”.

Jeśli nie chcesz wyrazić zgody lub chcesz ograniczyć jej zakres, proszę kliknij „Zarządzaj zgodami”.

Wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Możesz zmieniać zakres zgody, w tym również wycofać ją w pełni, poprzez kliknięcie przycisku „Zarządzaj zgodami”.



Artykuł Dodaj artykuł

Czas na piknik! Dania „na wynos” idealne na piknik w plenerze, wyjazd nad jezioro czy wyjście na plażę

Lato inspiruje! Kiedy słońce mocno świeci, nie jesteśmy w stanie usiedzieć w domu. Niezależnie od tego, czy jesteśmy w mieście, czy akurat spędzamy wakacje nad jeziorem, morzem czy w górach, chętnie pakujemy koc, kosmetyki do opalania, napoje i ruszamy na piknik. 

Lato inspiruje! Kiedy słońce mocno świeci, nie jesteśmy w stanie usiedzieć w domu. Niezależnie od tego, czy jesteśmy w mieście, czy akurat spędzamy wakacje nad jeziorem, morzem czy w górach, chętnie pakujemy koc, kosmetyki do opalania, napoje i ruszamy na piknik.

Do pełni szczęście potrzebny będzie nam jeszcze tylko koszyk pełen przysmaków! Co zabrać ze sobą w ciepłe dni, aby mieć pewność wartościowego posiłku oraz gwarancję pysznego smaku? Oto garść inspiracji, które możemy wykorzystać, przygotowując dania na wynos, idealne do zapakowania do pudełka.

Zawijane w sreberka!

W ciepłe letnie dni warto wykorzystywać produkty sezonowe, które o tej porze roku są gwarancją doskonałego smaku. Idealna do dań na wynos jest cukinia – po wcześniejszym przygotowaniu na ciepło, już po wystygnięciu, smakuje nadal doskonale. Zwłaszcza, gdy użyjemy jej w połączeniu z mielonym mięsem, serem mozzarella i pomidorami. Wszystkie składniki po zawinięciu w placku tortilli będą stanowiły pyszną kompozycję. A do tego, z łatwością zawiniemy je w sreberka i spakujemy do piknikowego kosza. Jeśli danie będziemy przygotowywać tego samego dnia, zawinięte w folię aluminiową zaraz po przyrządzeniu, na długo zachowa swoje ciepło. Do takich roladek idealnie pasować będzie dip lub sos czosnkowy, który bez trudu zabierzemy na wynos w małym słoiczku lub plastikowym pojemniku.      

Roladki z cukinii

Roladki z cukinii Knorr

Składniki:

  • 3 zielone cukinie
  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 1 opakowanie pomidorów pelatti z puszki
  • 1 opakowanie Spaghetti Bolognese Naturalnie smaczne! Knorr
  • 100 g tartej mozzarelli
  • 1 pęczek świeżej bazylii
  • 1 opakowanie tortilli
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 1 opakowanie Sosu sałatkowego czosnkowego Knorr
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

  1. W garnku na rozgrzanym tłuszczu podsmaż mielone mięso. Smaż, aż odparują wszystkie soki, dodaj wtedy pomidory z puszki oraz Knorr Naturalnie smaczne! - doprawi on sos oraz sprawi, że uzyska odpowiednią gęstość. Wymieszaj i gotuj około 3-4 minuty.
  2. Cukinię pokrój wzdłuż w cienkie plastry i oprósz solą. Gdy plastry cukinii zrobią się miękkie, usuń sól, płucząc warzywo pod bieżącą wodą.
  3. Plastry cukinii osusz, rozłóż na desce, nałóż łyżką mięsny sos, posyp z wierzchu tartym serem, w każdy zawijaniec włóż liść bazylii i całość zwiń. Cukinię zawiń dodatkowo w 3 centymetrowy pasek tortilli. Gotowe roladki układaj w żaroodpornym naczyniu.
  4. Całość piecz w nagrzanym do 200°C piekarniku przez około 15-20 minut. Gotowe roladki podawaj z sosem czosnkowym. W tym celu wymieszaj jogurt z sosem czosnkowym Knorr.
 

Włoska studnia… bez dna

Propozycja genialna w swojej prostocie! Szybka w przygotowaniu, a do tego niezwykle pyszna i idealna na lato. Wytrawne tartaletki z pomidorami, serem i oliwkami przygotujemy w pół godziny, choćby zaraz przed wyjściem, i z łatwością zapakujemy je na wynos. To idealna alternatywa dla codziennych kanapek. Przywiedzie na myśl śródziemnomorskie klimaty i sprawi, że nawet w okolicznym parku czy w lesie na chwilę poczujemy się jak pod słońcem Italii.

Tartaletki z ciasta francuskiego

Tartaletki z ciasta francuskiego Knorr

Składniki:

  • 400 g gotowego ciasta francuskiego
  • 1 opakowanie Lasagne Naturalnie smaczne! Knorr
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 g pomidorów malinowych
  • 100 g sera parmezan lub innego twardego sera
  • 50 g czarnych oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Lasagne Naturalnie smaczne! Knorr wymieszaj ze szklanką wody i dwoma łyżkami oliwy, co pozwoli nadać sosowi idealną konsystencję. Całość zagotuj i odstaw na bok.
  2. Płaty rozmrożonego ciasta francuskiego rozwałkuj delikatnie i pokrój na kwadraty o boku ok. 8x8cm. Spód ciasta posmaruj sosem pomidorowym. Na brzeg ciasta przyklej półcentymetrowy pasek wycięty z pozostałego ciasta.
  3. W powstałej studni ułóż składniki: ser, pomidorki przekrojone na pół, oliwki. Całość zapiecz w piekarniku przez ok. 20 minut w temperaturze 200°C.
  4. Tartaletki podawaj udekorowane rukolą.
 

Cytrusowo w pudełku

W ciepłe dni uwielbiamy orzeźwiać się cytrusami. Dlatego idealną propozycją do pudełka na wynos będzie sałatka z dodatkiem pomarańczy i grejpfruta, których smak doskonale uzupełnią awokado, granat i kozi ser. To oryginalne połączenie, które zachwyci zarówno dużych, jak i małych smakoszy, zwłaszcza, gdy będzie elementem piknikowego lunchu na trawie. Prosty i szybki w przygotowaniu pomysł na orzeźwiający posiłek!

Sałatka z cytrusami i kozim serem

Sałatka z cytrusami i kozim serem Knorr

Składniki:

  • 3 garście mieszanych sałat
  • 1 opakowanie Sosu sałatkowego Zioła ogrodowe Naturalnie smaczne! Knorr
  • 1 pomarańcza
  • 1 grejpfrut
  • 1 awokado
  • pestki z połowy granatu
  • 1 figa (lub suszone morele)
  • kilka orzechów włoskich do podania
  • 50 g sera koziego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki soku z limonki

Sposób przygotowania:

  1. Sałaty rozłóż na półmisku. Orzechy upraż na suchej rozgrzanej patelni. Figę lub morele pokrój na ósemki, a ser pokrusz.
  2. Pomarańczę i grejpfruta obierz ze skóry, a następnie wykrój z owoców segmenty (filety). Awokado przekrój wzdłuż na pół, ostry nóż wbij w pestkę i, przekręcając nim, wyjmij pestkę z owocu. Miąższ wyłóż stołową łyżką i pokrój w plastry. Owoc granatu obierz i wyjmij jego pestki.
  3. Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z sokiem z limonki i oliwą, by stworzyć aromatyczny dressing.
  4. Wszystkie owoce rozłóż na sałacie i polej przygotowanym sosem. Wierzch sałatki posyp pokruszonym serem i orzechami.
 

Grill na wynos

O tej porze roku uwielbiamy grillować i zawsze żałujemy, że czas grillowania szybko się kończy. Na szczęście dania grillowe możemy przyrządzić także w domu, na zwykłej patelni. Takie potrawy możemy zabierać ze sobą na wynos, np. na piknik. Jedną z takich propozycji, doskonałą do zapakowania i przetransportowania, są wrapy z kurczakiem. Połączenie mięsa drobiowego z figami, awokado, serem pleśniowym, z dodatkiem cykorii i kolendry, to prawdziwie wakacyjna kompozycja kolorów i smaków.

Pełnoziarniste wrapy z kurczakiem z grilla

Pełnoziarniste wrapy z kurczakiem z grilla Knorr

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 opakowanie Przyprawy do kurczaka z grilla Knorr
  • 4 tortille pełnoziarniste
  • 1 cykoria
  • 2 garście rukoli
  • 2 figi
  • 1 awokado
  • 30 g sera pleśniowego, np. gorgonzola
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Sos:

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka sosu sambal oelek
  • 2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

  1. Piersi z kurczaka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Przyprawę Knorr wymieszaj z oliwą, a następnie taką aromatyczną marynatą natrzyj mięso.
  2. Piersi usmaż na ruszcie rozgrzanego grilla z obu stron – po 5-6 minut. Usmażone mięso wystudź i pokrój w cienkie plastry.
  3. Awokado obierz i pokrój w plastry, podobnie jak figi. Ser pokrusz, cykorię pokrój w cienkie paski. W misce połącz rukolę, cykorię oraz drobno pokrojoną kolendrę.
  4. W miseczce połącz wszystkie składniki sosu i wymieszaj. Na blacie rozłóż tortille i posmaruj je sosem.
  5. Na tortillę nałóż rukolę z cykorią, plastry awokado, figi oraz pokruszony ser i mięso. Wszystko razem zawiń. Placki ułóż na rozgrzanym grillu – opiekaj kilka minut z obu stron, uważając, aby się nie przypaliły. Gotowe podawaj z ulubionym dipem.

Smacznego!